Άνοιξε η αυλαία της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου

 

 

Και επίσημα άνοιξε τις πύλες της η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποίησε η υπουργός πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά.

“Εάν κοιτάξουμε πίσω μπορούμε να δούμε τη διαφορά. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια έκθεση δομημένη αποφασιστικά ανοιχτή με πολλές προοπτικές για το μέλλον” τόνισε η υπουργός, συμπληρώνοντας ότι “η Θεσσαλονίκη διεκδίκησε και κέρδισε την έκθεση και αυτό είναι πολύ σημαντικό” αφού “η διεθνής έκθεση βιβλίου που γίνεται στην πόλη είναι η κεντρικότερη της χώρας.

Σύσσωμοι φορείς του πολιτισμού και της πόλης, χαρακτήρισαν τη φετινή έκθεση ως “την πιο επιτυχημένη έκθεση στην ιστορία του θεσμού” αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΘ- HELEXPO, Τάσο Τζήκα η έκθεση πέρασε “σε ένα άλλο επίπεδο πιο ευρωπαϊκό και πιο διεθνές”. Μάλιστα, όπως ο ίδιος υπογράμμισε, η σημερινή πρώτη μέρα της έκθεσης είναι η καλύτερη έως σήμερα.

“Το γεγονός ότι η έκθεση δεν είχε ποτέ τόσο μεγάλη επιτυχία οφείλεται στο ότι το βιβλίο εξακολουθεί να είναι το μείζον πολιτιστικό διακύβευμα σε όλο τον κόσμο” σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ενώ η εκπρόσωπος Ελλήνων Εκδοτών, Πόλα Καπόλα, σημείωσε ότι η εκδοτική λειτουργία είναι μια σημαντική παρέμβαση στη δημόσια σφαίρα. Τόνισε επίσης πως “το βιβλίο είναι ένας κόσμος δημιουργικός, ένας κόσμος με φαντασία, αλλά και ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής ζωής” συμπληρώνοντας ότι κοινή αγωνία όλων των εκδοτών στις μέρες μας την απειλούμενη σχέση των Ελλήνων με την ανάγνωση.

“Η φετινή έκθεση έχει τα εχέγγυα να είναι μια από τις καλύτερες εκθέσεις στην ιστορία του θεσμού” επισήμανε ο διευθυντής της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Πιμπλής, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητο όλοι οι φορείς και οι αρχές της πόλης να συζητήσουν ανοιχτά για τη μετέπειτα πορεία της διοργάνωσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τόνισε πως είναι υποχρέωση όλων των φορέων της πόλης και πρωτίστως του δήμου να αγκαλιάσουν τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου. “Πρέπει η έκθεση να αποκτήσει ακόμη πιο έντονη παρουσία στην πόλη” συμπλήρωσε.

debth2.jpg

Νέος οργανισμός βιβλίου και πολιτισμού

Ένα βήμα πριν τη δημιουργία ενός καινούριου ιδρύματος πολιτισμού βρίσκεται το υπουργείο πολιτισμού και αθλητισμού αφού όπως υπογράμμισε η κ.Μυρσίνη Ζορμπά η διαβούλευση έχει ήδη ολοκληρωθεί και το επόμενο διάστημα αναμένεται η ψήφισή του στη Βουλή. “Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε και είμαστε έτοιμοι τον άλλο μήνα να πάμε στη Βουλή για ψήφιση. Ο νέος οργανισμός θα έχει μια νέα προοπτική αφού θα δρα σε περιφερειακό επίπεδο” τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, πρόξενοι της Γαλλίας και της Τουρκίας, ο υπουργός παιδείας της Σερβίας, η υφυπουργός Μαυροβουνίου, ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος, ο διευθυντής γραφείου της υφυπουργού Μακεδονίας- Θράκης Κωνσταντίνος Αμπατζάς ο οποίος και την εκπροσώπησε.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δεν μπόρεσε να παραστεί στα εγκαίνια λόγω υποχρεώσεων του στο σώμα. Τον εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του Κοινοβουλίου, Κώστας Αθανασίου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πλαισίωσε ειδικό δρώμενο, το οποίο παρουσίασαν σπουδαστές της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία του διευθυντή της σχολής Γιάννη Ρήγα. Το δρώμενο περιελάμβανε δραματοποιημένα αποσπάσματα των Ερίκ Βυιγιάρ και Αντρέα Φραγκιά τα οποία έχουν αναφορές στο κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης που είναι ο ρόλος του πλήθους στη λογοτεχνία και την ιστορία.

Να σημειωθεί ότι στη φετινή έκθεση, η οποία θα διαρκέσει τέσσερις ολόκληρες μέρες, θα συμμετάσχουν 900 ομιλητές, 300 συγγραφείς και 250 εκδότες, εκ των οποίων 60 ξένοι πεζογράφοι, δοκιμιογράφοι και ποιητές. Παράλληλα, το «παρών» θα δώσουν πλειάδα συγγραφέων από 20 χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

debth4.jpg
Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

  • Trending
  • Comments
  • Latest

Recent News