Απ’ όλα είχε ο σημερινός 14ος Διεθνής Μαραθώνιος “Μέγας Αλέξανδρος”

Απ’ όλα είχε ο σημερινός 14ος Διεθνής Μαραθώνιος “Μέγας Αλέξανδρος”

 

Από αρχηγούς κομμάτων, υποψήφιους ευρωβουλευτές, υποψήφιους δημάρχους, υποψήφιους δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους παρέλασαν και έβγαζαν selfie στον σημερινό 14ο Διεθνή Μαραθώνιο “Μέγας Αλέξανδρος” ενώ υπήρξαν δηλώσεις και με πολιτικά μηνύματα.

 

 

Η εκκίνηση της κούρσας των 5.000μ. δόθηκε μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, διαδοχικά από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα μαζί με την πρόεδρο του διοργανωτή ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ Χριστίνα Καραμίχου, από την Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Ελευθερία Χατζηγεωργίου, από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης και πρόεδρο της Ο.Ε., Βούλα Πατουλίδου, καθώς και τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού & Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης Αλέξανδρο Μπαρμπουνάκη.

 

 

«Όλοι οι επισκέπτες και οι κάτοικοι της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και όσοι έχουν έρθει από το εξωτερικό, πολίτες και αθλητές, στέλνουν σήμερα ένα ξεκάθαρο μήνυμα από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, από την καρδιά της Μακεδονίας, από το Μαραθώνιο, για τον αθλητισμό, την υγεία, τη ζωή και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της τη συγκεκριμένη διοργάνωση, η οποία κάθε χρόνο γίνεται και πιο μεγάλη, προβάλλοντας την πόλη και τη Μακεδονία σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης, με την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο σε θέματα Αθλητισμού Βασίλη Ανατολίτη, συνομίλησαν με αθλητές, κήρυξαν την έναρξη του αγώνα, απένειμαν τα μετάλλια σε όσους πρώτευσαν, ενώ συμμετείχαν στις παράλληλες εκδηλώσεις του Μαραθωνίου, συνομιλώντας με τους εθελοντές, που είναι η ψυχή του Μαραθωνίου.

Δυναμική ήταν και η παρουσία της #100RunningTeam της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας με σύνθημα «τρέχω για τη Μνήμη, τρέχω για τη Ζωή», στέλνοντας μήνυμα ειρήνης και φιλίας μεταξύ των λαών στο πλαίσιο των εκδηλώσεών της για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την κορύφωση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, έχοντας στις τάξεις της επιφανείς αθλητές όπως ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Δημήτρης Σαλπιγγίδης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «η πιο σημαντική συμμετοχή είναι αναμφίβολα όλων εκείνων που φορούν την μπλούζα των 100 ετών από τη γενοκτονία των Ποντίων. Το 2019 είναι χρονιά-σταθμός όχι μόνο για τους Πόντιους, αλλά για όλους τους Έλληνες. Γι’ αυτό το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε όλοι δυνατά είναι ότι επιτέλους πρέπει να γίνει καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από φέτος, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία. Είμαστε μαζί τους, τους στηρίζουμε και θα δώσουμε μαζί με τους Πόντιους σε όλο τον κόσμο τη μάχη για την αναγνώριση της Γενοκτονίας».

 

 

Δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Μιχάλης Παρμάκης (1ος στον Μαραθώνιο ανδρών): «Είχα ένα τράβηγμα στο πόδι την περασμένη Τετάρτη και δεν μου ήταν εύκολο να τρέξω, αλλά το έκανα. Η αγάπη της Θεσσαλονίκης και της διοργάνωσης προς το πρόσωπό μου είναι πολύ μεγάλη και υπάρχουν άνθρωποι που με βοηθούν με την υποστήριξη και τη χορηγία τους, γι’ αυτό όφειλα να τους τιμήσω και να τρέξω. Αυτό είναι και το νόημα του Μαραθωνίου αλλά και της ίδιας της ζωής: Δεν μπορούν όλα να γίνονται όπως τα έχεις σχεδιάσει. Οφείλουμε να βρίσκουμε τις λύσεις και να συνεχίζουμε την προσπάθεια».

 

 

Σόνια Τσεκίνι (1η στον Μαραθώνιο γυναικών): «Θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πρόσκληση και τη φιλοξενία σ’ αυτή την πολύ όμορφη γιορτή του αθλητισμού, καθώς και τη Volkswagen για τη χορηγία που μου προσφέρει. Είχε πολύ δυνατό άνεμο σήμερα, αλλά με κράτησε η σκέψη της οικογένειάς μου που ήξερα ότι με έβλεπε η μικρή μου κόρη στην τηλεόραση, η μεγάλη και ο άντρας μου είναι πάντα κοντά μου. Θέλω να στείλω μήνυμα σε όλα τα παιδιά ο αθλητισμός είναι υγεία, να ασχολύνται όλοι με τον αθλητισμό, να θέτουν προσωπικούς στόχους και να τους πετυχαίνουν

Κώστας Γκελαούζος (1ος στον Δρόμο 10.000μ. ανδρών): «Είναι ένας πολύ όμορφος αγώνας, που με βοηθά πολύ στην προετοιμασία μου για τους Μαραθωνίους που θα τρέξω στην συνέχεια. Η διαδρομή των 10 χιλιομέτρων αποδείχθηκε κάπως μικρή για μένα, αλλά ήταν μία ευχάριστη εμπειρία. Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος».

Μιχαέλα Φιάσκα (1η στον Δρόμο 10.000μ. γυναικών): «Μπορώ να πω ότι περίμενα να διεκδικήσω τη νίκη και είμαι πολύ χαρούμενη που τα κατάφερα. Είχαμε πολύ ωραίο συναγωνισμό και ζήσαμε μία πολύ όμορφη μέρα, αλλά και μία πολύ όμορφη διοργάνωση! Παίρνω ώθηση για τον κύριο στόχο μου, που είναι να τα πάω καλά στο πανελλήνιο πρωτάθλημα 10.000μ. στα Μέγαρα και να πιάσω το όριο για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών».

 

 

 

Μοναδική αίγλη έδωσαν στον 14ο Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin με την παρουσία τους οι επιφανείς εκπρόσωποι της Ολυμπιακής ομάδας, την οποία οργάνωσε το Ολυμπιακό Μουσείο και περιλάμβανε την επίσημη συμμετοχή του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα».

Οι Ολυμπιονίκες Ιωάννης Μελισσανίδης, Αναστασία Κελεσίδου και Φωτεινή Βαβάτση, μεταξύ πολλών άλλων, έδωσαν ραντεβού στην εκκίνηση του Δρόμου 5.000μ., ενώ το δικό του σπουδαίο μήνυμα έστειλε μέσα από την συμμετοχή του ο παγκόσμιος πρωταθλητής των Special Olympics και εθελοντής δότης μυελού των οστών, Νίκος Τουλίκας, ο οποίος στηρίζει τον Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας».

Πρόσθετη λάμψη χάρισαν στη διοργάνωση οι διάσημοι προσκεκλημένοι, που πήραν μέρος με τις ομάδες δρομέων των χορηγών της:

Με την bwin Running Team έλαβαν θέση στην εκκίνηση των 5.000μ. οι ανερχόμενοι πρωταθλητές της «Νέας Γενιάς Ολυμπιονικών», ο σφαιροβόλος Οδυσσέας Μουζενίδης, η εμποδίστρια Άννα Κιάφα, ο σπρίντερ Κωνσταντίνος Ζήκος και ο κολυμβητής Στέφανος Δημητριάδης, με την Dole Running Team έτρεξαν ο πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική ποδοσφαίρου Άγγελος Χαριστέας, ο επίσης πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Σωτήρης Κυργιάκος, ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας Ευθύμης Ρεντζιάς και οι Ολυμπιονίκες Φανή Χαλκιά και Πηγή Δεβετζή, ενώ με την Arla Protein Running Team ήταν παρών στον Μαραθώνιο ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου.

Ευχάριστη έκπληξη στον αγώνα αποτέλεσε αναμφισβήτητα το νιόπαντρο ζευγάρι από την Βόρεια Αφρική που έτρεξε στα 5χλμ και τερμάτισαν μαζί.

 

 

Φωτογραφίες: Seleo.gr

Πηγές: https://seleo.gr/thessalonikh/297055-ap-ola-eiche-o-shmerinos-14os-diethnhs-marathwnios-megas-alexandros-fwto, http://www.xalkidikipolitiki.gr/2019/04/14/o-perifereiarchis-kentrikis-makedonias-a-tzitzikostas-ston-14o-diethni-marathonio-megas-alexandros-bwin/ και https://www.life-events.gr/sports-life/me-terastia-epitychia-stefthike-o-14os-diethnis-marathonios-megas-alexandros/