Απεβίωσε σήμερα, σε ηλικία 84 ετών, ένας από τους πιο ισχυρούς και δραστήριους επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας, ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Παρασκευή 12 Αυγούστου, στις 5.30μ.μ, στην Αγία Σοφία (σύσσωμος ο κουτσομπολίστικος Τύπος και γενικότερα ο κόσμος του life style αναμένει ήδη με ενδιαφέρον τις στυλιστικές επιλογές της συζύγου του αποθανόντος, Τίμης, για την περίσταση όπως γίνεται αντιληπτό…).
Ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος σπούδασε στα οικονομικά πανεπιστήμια των Βρυξελλών και της Θεσσαλονίκης. Το 1959, βασιζόμενος στις δικές του δυνάμεις μπήκε στην επιχειρηματική ζωή της Θεσσαλονίκης, ιδρύοντας την εταιρεία “PYRAMIS Α.Ε.”. Μέχρι και σήμερα, η εταιρεία πρωτοστατεί στο εμπόριο εξοπλισμού κουζίνας και μπάνιου με επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ο προσανατολισμός της εταιρείας είναι η εξαγωγή της παραγωγής και η διάθεση των προϊόντων της σε 63 χώρες σε όλο τον κόσμο, από την οποία και προκύπτει το 85% του εταιρικού τζίρου. Δημιούργησε θυγατρικές εταιρείες σε Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Βουλγαρία, Ινδία, Ιταλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Παράλληλα με τις δραστηριότητες του στην “PYRAMIS”, ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κτηματικής εταιρείας ΔΕΛΦΙΝΙ Α.Ε.

Ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη
Το 1975 μπήκε δυναμικά στο χώρο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Πρωτοστατεί στην ίδρυση της Τράπεζας Εργασίας μαζί με τον Κώστα Καψάσκη, μετά το θάνατο του οποίου αποχωρεί και γίνεται ένα από τα βασικά ιδρυτικά μέλη και αντιπρόεδρος της Τράπεζας Εγνατία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που το 2006 εξαγοράστηκε από την MARFIN.

Το 1996, το κενό της Θεσσαλονίκης σε ό,τι αφορά τον Τύπο ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές και μαζί με τους Χρήστο Λαμπράκη και Γιώργο Μπόμπολα ίδρυσαν την εκδοτική εταιρεία ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. που εξέδιδε τις εφημερίδες «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ» και «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» και κατασκεύασε μια υπερσύγχρονη και πλήρως καθετοποιημένη εκτυπωτική και παραγωγική στη Βιομηχανική Περιοχή Κιλκίς με την ονομασία ΦΙΛΙΠΠΟΣ. Οι δύο εφημερίδες κυριάρχησαν στην ενημέρωση της Θεσσαλονίκης ως τα χρόνια της κρίσης και την κατάρρευση του Τύπου. Το κλείσιμο του «Αγγελιοφόρου», χωρίς να καταβληθούν δεδουλευμένα (8 μηνών) και αποζημιώσεις στους εναπομείναντες εργαζομένους, σημάδεψε αρνητικά τους μετόχους, ιδιαίτερα όμως τον Α. Μπακατσέλο, που ήταν τοπικός παράγοντας. Οι εργαζόμενοι προέβησαν σε δυναμικές διαμαρτυρίες θεωρώντας ότι οι ίδιοι έφαγαν “φέσι” και ότι η οικογένεια Μπακατσέλου πέταξε το καράβι στα βράχια, διατηρώντας τα κέρδη μόνο για τον εαυτό της.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για 2 θητείες. Αντιπρόεδρος της Ολυμπιακής Αεροπορίας από το 1989 ως το 1993.
Πρόεδρος του αθλητικού σωματείου «ΑΡΗΣ».
Πρόεδρος της Helexpo ΔΕΘ. Κατά την προεδρία του, μέσα σε 13 μήνες έγινε το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Επίσης σε έκταση 22 στρεμμάτων της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου στην Κηφισιά της Αθήνας έκανε τη μελέτη για το εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο Αθηνών, του οποίου η κατασκευή τελείωσε από μεταγενέστερους προέδρους της Δ.Ε.Θ.
Υπήρξε Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Επίτιμος γενικός πρόξενος του Βελγίου στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου.
Ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος ήταν παντρεμένος έως το τέλος της ζωής του με την Τίμη Μπακατσέλου και από τους δυο γάμους του απέκτησε τρεις γιους: τον Γιώργο, τον Νικόλα ο οποίος ανέλαβε και τα ηνία της εφημερίδας μετά την απόσυρση του πατέρα του, και τον Βασίλη.
Με πληροφορίες από http://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1442069/apeviose-o-epiheirhmatias-alexandros-mpakatselos.html και https://agelioforum.wordpress.com/2015/01/22/μα-πόσα-παιδιά-έχεις-ακόμη-κυρ-αλέκο-μ/