Στη δύσκολη θέση που βρίσκεται η Ελλάδα, σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση των οκτώ στρατιωτικών φυγάδων, τα διαδραματιζόμενα σε άλλες χώρες προσφέρουν στοιχεία στη λήψη της απόφασης.
Η απέλαση Τούρκου πολίτη από τη Βουλγαρία προκάλεσε ένταση μεταξύ των κομμάτων και οργανώσεων και το θέμα ήδη έχει πολιτικοποιηθεί, παρ’ όλο που πρόκειται για ιδιαίτερη περίπτωση, και την έκδοσή του είχε ζητήσει η Τουρκία πριν από την εκδήλωση του αποτυχόντος πραξικοπήματος.
Συγχρόνως όμως, ο Αμπντουλάχ Μπουγιούκ, που εκδόθηκε, θεωρείται από τις τουρκικές αρχές συνεργάτης του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η Τουρκία είχε ζητήσει την έκδοση του Μπουγιούκ με το επιχείρημα ότι ανακρίνεται για τρομοκρατία και ξέπλυμα χρημάτων, αλλά η βουλγαρική πλευρά είχε απορρίψει το αίτημα με απόφαση του Εφετείου της Σόφιας, τον Μάρτιο.
Όπως μας πληροφορεί ρεπορτάζ της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας, στα τέλη Φεβρουαρίου ο Μπουγιούκ υπέβαλε αίτηση για πολιτικό άσυλο στη Βουλγαρία. Η απάντηση ήταν αρνητική και ήρθε στις 27 Ιουλίου – 12 ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Έως ότου έρθει η απάντηση της αίτησής του για πολιτικό άσυλο, η τρίμηνη προθεσμία της νόμιμης άδειας παραμονής του στη Βουλγαρία έληξε, και ο Μπουγιούκ κρατήθηκε για μη έγκυρα έγγραφα ταυτότητας σε έλεγχο του Υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό που ακολούθησε ήταν κατευθείαν έκδοση στις τουρκικές αρχές στον μεθοριακό σταθμό Καπίκουλε, χωρίς να του δοθεί δυνατότητα έφεσης.
Αυτή η παράλειψη της Βουλγαρίας δεν είναι η πρώτη, επειδή ήδη έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, για παρόμοια υπόθεση. Έτσι, ένα αίτημα της Τουρκίας που απερρίφθη με δικαστική απόφαση, ικανοποιήθηκε με διοικητικό μέτρο της εκτελεστικής εξουσίας. Οι νομικοί ισχυρίζονται ότι αφού υπάρχει δικαστική απόφαση, που αρνείται την απέλαση λόγω των κινδύνων που αντιμετωπίζει στην Τουρκία ο Μπουγιούκ, η έκδοσή του από βουλγαρικής πλευράς έρχεται σε αντίθεση με τον νόμο.
Σ’ αυτό το σημείο υπεισέρχεται η πολιτική σκοπιμότητα. Ήδη ο Μπ. Μπορίσοφ, τόσο σε δηλώσεις στα βουλγαρικά ΜΜΕ, όσο και σε έκκληση του προς την Ε.Ε., ουσιαστικώς την εκλιπαρεί να μη έρθει σε σύγκρουση με την Τουρκία, επειδή η Βουλγαρία διατρέχει τον κίνδυνο να δεχθεί μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών. (Έτσι έχει επιτυχίες με τους ανήθικους εκβιασμούς του ο Ερντογάν, αφού δεν απάντησε από την πρώτη στιγμή όπως έπρεπε η Ευρώπη).
Βέβαια, στην Βουλγαρία κόμματα και Τύπος υποστηρίζουν πως έγινε και μια ανταλλαγή, έναντι υποσχέσεων της Άγκυρας να μη στέλνει πρόσφυγες προς την Βουλγαρία, αλλά και να εκδώσει με την σειρά της Τούρκο πολίτη που κατηγορείται για τον θάνατο δύο Βουλγάρων μοτοσικλετιστών, και του οποίου την έκδοση μέχρι τώρα έχει αρνηθεί.
Με τη σειρά του το Υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε αυτές τις υποθέσεις, δηλώνοντας ότι η έκδοση συντονίστηκε με την Ιντερπόλ και έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας. Σε προσπάθεια υποβάθμισης της υπόθεσης επίσημος αντιπρόσωπος του Υπουργείου δήλωσε ότι από τις αρχές του έτους με την ίδια διαδικασία εκδόθηκαν στην Τουρκία άλλοι 31 πολίτες της, ενώ από τη Βουλγαρία εκδόθηκαν συνολικά περισσότεροι από 500 ξένοι. Παρέλειψε όμως να διευκρινίσει εάν ήσαν άτομα που αντιμετώπιζαν πολιτικές κατηγορίες στην πατρίδα τους.
Η υπόθεση Μπουγιούκ έχει και διεθνή απήχηση, και μάλιστα και με ελληνικό χρώμα. Στο σόου με το μαζικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε ο Ερντογάν, ανέφερε την Βουλγαρία ως παράδειγμα χώρας που ικανοποίησε αίτημα της Τουρκίας και απέλασε άτομο καταζητούμενο λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος. Παράδειγμα που η Ελλάδα προς το παρόν δεν συμφωνεί να ακολουθήσει σχετικά με αίτημα για έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν στην χώρα άσυλο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Καλό είναι να κερδίσει η ελληνική κυβέρνηση χρόνο, και να μη λάβει βεβιασμένες αποφάσεις. Τουλάχιστον, όσο γίνει γνωστή η απόφαση των ΗΠΑ για το αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν. Αν οι πολιτικοί μας είχαν εθνικό φρόνημα και όχι διεθνιστικό, και αν εμείς θέταμε ψηλά την αξιοπρέπεια και την τιμή και δεν τρέχαμε στα σούπερ μάρκετ να αγοράζουμε κονσέρβες και πάμπερς σε κάθε τουρκική απειλή, θα ρωτούσα, πότε θα εξαλειφθεί η τουρκοφοβία και ευθυνοφοβία, δεδομένου ότι τώρα και για χρόνια, ο ανέντιμος εχθρός έχει διαλυμένο στράτευμα.
Ως και η Κύπρος αδιαφόρησε για τις απειλές των Τούρκων, και μάλιστα σε εποχή που η Τουρκία φάνταζε παντοδύναμη. Αλλά είχε αποφασισμένο πατριώτη ηγέτη.
Πηγή: http://voria.gr/article/i-apelasi-gkioulenisti-apo-tin-voulgaria-tha-vri-mimites