Λάστιχα αυτοκινήτων, σίδερα, παγκάκια, μέχρι και… κάδοι απορριμμάτων, «αλιεύτηκαν» από δύτες στους βυθούς της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική.

Τα παραπάνω, βρέθηκαν στο πλαίσιο ενός πρωτότυπου πρόγραμματος που διοργανώνεται από το δήμο Κασσάνδρας, σε συνεργασία με την υπηρεσία Προστασίας του Πολίτη και τη βάση ετοιμότητας της ελληνικής διάσωσης Κασσάνδρας, όπου παιδιά του δημοτικού της περιοχής μαθαίνουν «κανόνες καλής συμπεριφοράς» στις… ακτές και στους βυθούς.

Όπως λέει χαρακτηριστικά στη ThessNews η πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του δήμου Κασσάνδρας Μαρία Παπαδημητρίου, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει δύο στόχους. Πρώτος, ο διδακτικός στόχος, καθώς οι μικροί μαθητές εξοικειώνονται από νωρίς με τον καθαρισμό των ακτών και των βυθών και δεύτερος, ο επί… της ουσίας στόχος, που είναι να καθαριστούν οι ακτές και οι βυθοί του δήμου.

«Επιλέγουμε κάποιες ακτές διαφόρων περιοχών του δήμου μας που γνωρίζουμε ότι χρειάζεται καθαρισμός και εκεί επιχειρούμε με τη δράση μας. Οι δύτες της υπηρεσίας Προστασίας του Πολίτη που είναι έξι-εφτά και εχθές, βούτηξαν στο βυθό της Σίβηρης όπου έβγαλαν από μέσα από λάστιχα, μέχρι… κάδους απορριμμάτων, που έφτασαν στο νερό εξαιτίας ισχυρής νεροποντής που έπληξε την περιοχή πέρσι τον χειμώνα», επισημαίνει η κ. Παπαδοπούλου, προσθέτοντας ότι, παράλληλα, οι μικροί μαθητές έκαναν περισυλλογή σκουπιδιών από την ακτή.

 

 

 

Έως τώρα, σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, έχουν καθαριστεί δύο ακτές και βυθοί του δήμου Κασσάνδρας, του Πευκοχωρίου και της Σίβηρης. Όπως συμπληρώνει η ίδια, είναι προγραμματισμένο να καθαριστεί η ακτή και ο βυθός της Ν. Φώκεας στις 6 Ιουνίου, εξετάζοντας παράλληλα, το ενδεχόμενο επιχείρησης καθαρισμού και στον Γλαρόκαμπο.

Η κ. Παπαδοπούλου σημειώνει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο δήμο Κασσάνδρας, αναμένεται να συνεχιστεί και του χρόνου.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται ήδη ενημερωτικές ομιλίες, δεδομένου ότι η περιοχή της Κασσάνδρας είναι σεισμογενής, αξιοποιώντας τους ανθρώπους της Υπηρεσίας Προστασίας του Πολίτη, προς όφελος της κοινωνίας.

 

 

Συνεργασία με άλλους δήμους

Σε ερώτηση της ThessNews για το αν η συγκεκριμένη δράση του δήμου Κασσάνδρας θα μπορούσε να υλοποιηθεί και σε άλλους δήμους, η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα μπορούσε. Αν δεν έχουν επαρκώς στελεχομένη Υπηρεσία Προστασίας του Πολίτη, εμείς μπορούμε σε συνεννόηση να συνεργαστούμε και με άλλους δήμους για τον καθαρισμό των ακτών και των βυθών», λέει η ίδια.