Χωρίς δουλειά θα μείνει από αύριο επαγγελματίας οδηγός φορτηγού, διότι δεν λειτουργούν οι δευτεροβάθμιες ιατρικές επιτροπές στις διευθύνσεις Μεταφορών Θεσσαλονίκης και δεν μπορεί να ανανεώσει το δίπλωμά του εδώ και ενάμιση χρόνο! Η εταιρεία στην οποία εργάζεται του ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να τον απασχολήσει σε άλλη θέση πλην του οδηγού, και ως εκ τούτου είναι αναγκασμένη να τον απολύσει. Ο οδηγός ζητά έστω μια προσωρινή παράταση της ισχύος του διπλώματος, μέχρι να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Ο επαγγελματίας οδηγός Β.Ο. (τα πλήρη στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας) υπέβαλε αίτηση για ανανέωση της άδειας οδήγησης 5ης επαγγελματικής κατηγορίας που κατέχει από τις 23 Ιανουαρίου 2015, δηλαδή πριν από ενάμιση χρόνο. Για την ανανέωση της άδειας ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να περάσει από ιατρική επιτροπή, διότι έχει υψηλούς βαθμούς μυωπίας και αστιγματισμό. Η επιτροπή όμως δεν συγκροτήθηκε. Έτσι, «η διάρκεια ισχύος της άδειας έληξε αυτοδικαίως στις 25 Μαΐου 2016, λόγω παρέλευσης πενταετίας από την έκδοσή της και για λόγους που δεν ανάγονται σε καμία περίπτωση σε υπαιτιότητά μου αλλά αποκλειστικά ευθυνόμενες τυγχάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Λόγω μη εμπρόθεσμης ανανέωσης κινδυνεύω να απολυθώ από την εταιρεία, δεδομένου ότι είναι αδύνατο να εξακολουθήσω να εργάζομαι ως οδηγός σε μεταφορική εταιρεία χωρίς άδεια οδήγησης σε ισχύ», όπως αναφέρει ο οδηγός σε αίτησή του προς τη διεύθυνση Μεταφορών Δυτικής Θεσσαλονίκης. «Μου δηλώθηκε ρητά από τους προϊσταμένους μου ότι αν δεν ανανεωθεί άμεσα η άδειά μου, πρόκειται να απολυθώ στις 16 Ιουνίου (αύριο)», αναφέρει ο οδηγός.

«Είναι απαράδεκτο να χάνει την εργασία του ένας οδηγός, διότι δεν συνεδριάζει εδώ και ενάμιση χρόνο η επιτροπή. Προφανώς θα υπάρξουν και άλλες περιπτώσεις», διαμαρτύρεται στη «Μ» ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος του συνδικάτου επαγγελματιών οδηγών. «Απευθυνθήκαμε στο υπουργείο μεταφορών και δεν πήραμε απάντηση», προσθέτει ο ίδιος. Ο οδηγός Β.Ο. ζητά να δοθεί παράταση της άδειας για 6 μήνες ή μέχρι την έκδοση απόφασης της ιατρικής επιτροπής, ενώ δηλώνει ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

«Έχουμε απευθυνθεί στο υπουργείο και αναμένονται κάποιες τροποποιήσεις στις διατάξεις, ώστε να μπορεί η πρωτοβάθμια ιατρική επιτροπή να εκδίδει το σχετικό πρακτικό. Περιμένουμε ενέργειες και για τη λύση του προβλήματος που δημιουργήθηκε με την αποχή των εξεταστών», αναφέρει στη «Μ» ο Γεράσιμος Σαβράμης, πρόεδρος του σωματείου εκπαιδευτών υποψηφίων οδηγών Κεντρικής Μακεδονίας «Ο Φίλιππος». Το πρόβλημα υπολειτουργίας ή μη λειτουργίας των ιατρικών επιτροπών στις διευθύνσεις Μεταφορών Θεσσαλονίκης προκλήθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οι ιατροί δεν συμμετέχουν στις επιτροπές διότι θεωρούν μικρή την αμοιβή που δίδεται, η οποία είναι 30 ευρώ ανά συνεδρίαση. Οι ειδικότητες που χρειάζονται είναι παθολόγος και οφθαλμίατρος.

 

 

 

 

Πηγή: http://www.makthes.gr/news/GR/reportage_S/reportage_C/Apolyetai_dioti_den_ananeonoyn_to_diploma_toy