Ανακοίνωση εξέδωσε το Λιμενικό Σώμα σχετικά με τον σοβαρό τραυματισμό 48χρονου τουρίστα και τον θάνατο 40χρονης γυναίκας. Και τα δύο περιστατικά σημειώθηκαν στην περιοχή της Νέας Ποτίδαιας στη Χαλκιδική.

 

Η ανακοίνωση για τον τραυματισμό τουρίστα από ταχύπλοο

Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 23/6, το Β’ Λιμενικό Τμήμα Νέων Μουδανιών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, για περιστατικό τραυματισμού 48χρονου αλλοδαπού λουόμενου, από ταχύπλοο σκάφος, στη θαλάσσια περιοχή Νέας Ποτίδαιας Χαλκιδικής.

Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω τραυματίστηκε από εκμισθούμενο ταχύπλοο σκάφος, το οποίο διενεργούσε έλξη θαλασσίου καναπέ. Στο εν λόγω σκάφος επέβαινε ο χειριστής του μαζί με αλλοδαπό υπήκοο, τα παιδιά του οποίου επέβαιναν επί του θαλασσίου καναπέ.

Ο 48χρονος, ο οποίος υπέστη σοβαρό τραυματισμό στην περιοχή των ισχίων και των γεννητικών οργάνων, διεκομίσθη άμεσα με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών, κατόπιν στο Γενικό Νοσοκομείο Πολύγυρου Χαλκιδικής και εν συνεχεία στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ”, όπου παραμένει νοσηλευόμενος.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο χειριστής του ταχυπλόου σκάφους κατά την αυτόφωρη διαδικασία, ενώ διορίστηκε και πραγματογνώμονας ναυπηγός προκειμένου να εξακριβωθούν οι συνθήκες του ατυχήματος.

 

Η ανακοίνωση για τον θάνατο της γυναίκας

Χωρίς τις αισθήσεις της, ανασύρθηκε μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 23/6, από τη θαλάσσια περιοχή “ΝΕΑΣ ΠΟΤΙΔΑΙΑΣ” Χαλκιδικής, 39χρονη ημεδαπή.

Η ανωτέρω διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος της.

Από το Β’ Λιμενικό Τμήμα Νέων Μουδανιών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Φωτογραφία αρχείου

Ελλείψεις στην στελέχωση του ΕΚΑΒ αλλά και στους ναυαγοσώστες αφού δεν υπήρχε στο σημείο

 

Η άτυχη γυναίκα, σύμφωνα με πληροφορίες από τον περίγυρο της, από το πρωί δεν αισθανόταν καλά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όταν την αντιλήφθηκαν λουόμενοι στην παραλία, την απομάκρυναν από τη θάλασσα και ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ, ενώ ένας γιατρός που βρισκόταν στην ίδια παραλία της έκανε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, ωστόσο ήταν αργά.

Να σημειωθεί ότι υπήρξαν αντιδράσεις, τόσο για έλλειψη ναυαγοσώστη στη συγκεκριμένη παραλία, όσο και για καθυστέρηση του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με το halkidikifocus.gr, το ΕΚΑΒ ενημερώθηκε για το παραπάνω περιστατικό στις 12.20. Ωστόσο, λίγη ώρα πριν, στις 12.00 συνέβη το περιστατικό στη Ν. Ποτίδαια με τον Ρώσο τουρίστα και για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο Πολυγύρου κινητοποιήθηκε το ασθενοφόρο που βρίσκεται στα Ν. Μουδανιά.

Στο μεταξύ, το ασθενοφόρο του Αγίου Νικολάου βρισκόταν ήδη στη διαδρομή προς Πολύγυρο, εξυπηρετώντας άλλο περιστατικό. Έτσι, σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, χρειάστηκε το ασθενοφόρο του Αγίου Νικολάου να αφήσει τον ασθενή στο Νοσοκομείο Πολυγύρου και στη συνέχεια να κατευθυνθεί στη Ν. Ποτίδαια, για να παραλάβει τη 40χρονη, φτάνοντας σε 21 λεπτά μετά την ειδοποίηση.

Πολλές φορές οι διασώστες έχουν διαμαρτυρηθεί για έλλειψη προσωπικού στη Χαλκιδική.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του halkidikifocus, σήμερα το πρωί υπήρχαν βάρδιες για ασθενοφόρα στον Πολύγυρο, τα Ν. Μουδανιά, τον Άγιο Νικόλαο, την Ν. Καλλικράτεια και την Κασσάνδρα, η οποία δεν είχε απογευματινή βάρδια. Σύμφωνα με συνδικαλιστές του ΕΚΑΒ, κατά μέσο όρο στη Χαλκιδική υπάρχουν πληρώματα για να καλύψουν 5 ασθενοφόρα ανά βάρδια, ενώ οι ίδιοι ζητούν να υπάρχει ικανός αριθμός διασωστών για 10 ασθενοφόρα ανά βάρδια, για να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί από 1η Ιουλίου, καθώς αναμένονται στη Χαλκιδική διασώστες από την υπόλοιπη Ελλάδα, που θα υπηρετήσουν στο νομό τις ημέρες τις άδειάς τους.

 

 

 

 

Πηγή: https://www.typosthes.gr/ (1, 2)