Πρόεδρος στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης είναι τυπικά ο Χρήστος Στεφανίδης. Ωστόσο οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ των αστικών συγκοινωνιών της πόλης, μέτοχοι, εργαζόμενοι, προμηθευτές, γνωρίζουν πολύ καλά ότι τον πλέον αποφασιστικό ρόλο στη διοίκηση του ΟΑΣΘ έχει ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων Δημήτρης Τσερμενίδης. Του πλέον εργοδοτικού συνδικάτου, καθώς εκτός των άλλων η πλειονότητα των μελών του είναι συγχρόνως και μέτοχοι.

Συνδικάτο και διοίκηση βρίσκονται σχεδόν σε πλήρη ταύτιση εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όλα, ακόμη και οι απεργίες, γίνονται σε συνεννόηση. Το ίδιο συνέβη και με τις τελευταίες κινητοποιήσεις. Απόδειξη ότι η διοίκηση του ΟΑΣΘ μία εβδομάδα μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων (επίσχεση εργασίας) και ακόμη δεν εδέησε να ασκήσει ένδικα μέσα σε βάρος του συνδικάτου.

Ο Τσερμενίδης μαζί με το γραμματέα του συνδικάτου Κώστα Αγγελούδη έχουν κατορθώσει να είναι το μακροβιότερο συνδικαλιστικό δίδυμο, με την πρώτη θητεία τους να αρχίζει στις 14 Φεβρουαρίου 2003 και να συνεχίζεται έως σήμερα. Ο Τσερμενίδης βεβαίως είναι παλιός στα διοικητικά των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, καθώς εξελέγη για πρώτη φορά στη θέση του γραμματέα την 1η Σεπτεμβρίου του 1992. Εργάζεται στον Οργανισμό από την εφηβεία του, από 15 ετών. Στη δουλειά τον έβαλε ο πατέρας του, ο οποίος επίσης εργαζόταν στον ΟΑΣΘ. Ο Τέλης Τσερμενίδης ήταν από τους πρώτους ελιγμοδηγούς στην Ελλάδα, δηλαδή από τους ανθρώπους οι οποίοι έκαναν ελιγμούς σε συρόμενα. Άνθρωπος πολύ χαμηλών τόνων, ζούσε στη Χαριλάου με τη σύζυγο του Ελισάβετ. Υπήρξε από τους πρώτους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ, γνωρίζοντας άριστα την κατάσταση στον Οργανισμό. Ο Τέλης Τσερμενίδης επιθυμούσε διακαώς ο γιος του να μάθει γράμματα, ωστόσο εκείνος επέλεξε να πάει στον Ευκλείδη, για να γίνει μηχανικός. Στον ΟΑΣΘ πήγε αρχικά ως μαθητευόμενος, αλλά γρήγορα έγινε μόνιμος και σταδιακά αναρριχήθηκε μέσω της ασφαλούς συνδικαλιστικής οδού.

Ο Δημήτρης Τσερμενίδης κάνει τα πάντα, προκειμένου να δικαιώσει όσους υποστηρίζουν ότι αυτός είναι ο ουσιαστικός επικεφαλής του Οργανισμού. Έχει μετατραπεί σε συνδιοικητή, έχοντας αποκτήσει το ρόλο του συνομιλητή με την κυβέρνηση. Άλλωστε εδώ και κάμποσα χρόνια συμμετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού ως εκπρόσωπος των εργαζομένων. Όταν το 2014 γίνονταν οι διαπραγματεύσεις με την τότε κυβέρνηση και τα υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών, προκειμένου να βρεθεί μία βιώσιμη λύση για τον ΟΑΣΘ, ο πρόεδρος του συνδικάτου ήταν εκείνος ο οποίος είχε εγκατασταθεί στην Αθήνα και διαπραγματευόταν για λογαριασμό του Οργανισμού. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης εμφανίστηκε, μόνο όταν απαιτήθηκε η υπογραφή του στο μνημόνιο κατανόησης που συντάχτηκε.

Σε άλλη περίπτωση, λίγο πριν να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, κλιμάκιο βουλευτών είχε επισκεφθεί τον ΟΑΣΘ και ο Δημήτρης Τσερμενίδης ήταν εκείνος που ανέλαβε να τους κάνει την επίσημη παρουσίαση του Οργανισμού, γεγονός που ξένισε αρκετούς από του Συριζαίους.

Ο ρόλος του συνδικάτου στον έλεγχο του ΟΑΣΘ είναι αποφασιστικός. Πέρα από τις 30 μετοχές που διαθέτει το συνδικάτο με τις ψήφους που εκπροσωπεί στη γενική συνέλευση των μετόχων συνδράμει αποφασιστικά στη διαιώνιση του σημερινού διοικητικού στάτουςΠέραν αυτών το συνδικάτο διαθέτει μεγάλο αποθεματικό στο ταμείο του (κάθε χρόνο εισέρεαν σε αυτό περίπου 1.500.000 ευρώ) και έχει φτάσει στο σημείο να δανείζει χρήματα στον ΟΑΣΘ, προκειμένου ο τελευταίος να πληρώνει τις υποχρεώσεις του.

Επί της προεδρίας του ο Τσερμενίδης έχει επιτύχει με μία μοναδικής στρατηγικής μαεστρία μία αξιοζήλευτη για άλλα σωματεία επίδοση: Να εκτοξεύσει τις ημέρες άδειας που δικαιούνται οι συνδικαλιστές από 180 που ήταν αρχικά στον εξωπραγματικό αριθμό των 1.000 ημερών ετησίως. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάποιοι συνδικαλιστές, με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο, έχουν ξεχάσει πότε εργάστηκαν για τελευταία φορά, καθώς όλες τις ημέρες του χρόνου βρίσκονται σε συνδικαλιστική άδεια. Επιπλέον οι συνδικαλιστικές άδειες χορηγούνται με αποδοχές στις οποίες, σύμφωνα με μηνυτήρια αναφορά που έχει κατατεθεί, περιλαμβάνονται και όλες οι δευτερεύουσες αμοιβές, όπως υπερωρίες, κυριακάτικα κ.ο.κ.

Στο συνδικάτο εργάζεται η σύζυγος του Τσερμενίδη, ενώ ο γιος του εργάζεται επίσης στον ΟΑΣΘ, σε θέση γραφείου, αν και δεν έχει τελειώσει το λύκειο. Μάλιστα το όνομα του περιλαμβανόταν σε εκείνα των παρανόμως και «κατ’ εξαίρεση προσληφθέντων», όπως είχε αποκαλύψει το 2011 η «Θεσσαλονίκη». Η πρόσληψη ήταν σε θέση εργάτη αλλά με αμοιβή υπαλλήλου γραφείου, παρότι δεν διαθέτει το απαραίτητο για τη θέση απολυτήριο λυκείου.

Τον περασμένο Ιούνιο ο Τσερμενίδης επέδειξε μία πρωτοφανή αντισημιτική συμπεριφορά στη διάρκεια της απολογιστικής ομιλίας του στη γενική συνέλευση των μελών του συνδικάτου. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Αβραάμ Μπεναρόγια» του Εργατικού Κέντρου και ο Τσερμενίδης ξεσπάθωσε εναντίον του ιδρυτή της Federation αλλά και όλων των Εβραίων. Αυτό προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στους 800 παρευρισκομένους αλλά και στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Επιχειρώντας να δικαιολογηθεί τα έκανε χειρότερα, λέγοντας πως «το μόνο που είπα είναι ότι ο Θεός έκανε τους Εβραίους και αυτοί σταύρωσαν τον Χριστό…». Για την υπόθεση διενεργείται προανάκριση από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης έπειτα από σχετική εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τελέστηκε το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης σε ρατσιστική βία.

Πηγή: http://www.makthes.gr/news/GR/reportage_S/reportage_C/Dimitris_Tsermenidis__O_afanis_proedros_toy_OASTh