Μέσω πλατφόρμας που είναι διαθέσιμη μέσω Google μπορείτε να ενημερώνεστε σε ποιες παραλίες έχουν κάνει την εμφάνιση τους τσούχτρες.

Σύμφωνα με το χάρτη, τσούχτρες έχουν εντοπιστεί μεταξύ άλλων στην παραλία Αυλάκι στον Πόρτο Ράφτη, στην Κανταρέ της Κορίνθου, στην Αναυρο, Λύρη και Κριθάρια Μαγνησίας, στην παραλία Νέοι Πόροι Πιερίας, στην παραλία Ναυάγιο Επανομή αλλά και στα Πυργαδίκια Χαλικιδικής.


Ο χάρτης δείχνει τις ελληνικές παραλίες που έχουν, ήδη, εντοπιστεί τσούχτρες.

Μέδουσες (Jellyfish) 2019 – Google My Maps

Στον χάρτη θα εμφανίζονται όλες οι καταγραφές Στον χάρτη θα εμφανίζονται όλες οι καταγραφές μεδουσών και για όλους τους μήνες για το 2019, ώστε οι πολίτες να μπορούν να είναι ενήμεροι για το πότε εμφανίστηκαν οι μέδουσες (πατώντας πάνω στην μέδουσα σου εμφανίζει πληροφορίες όπως π.χ. ημερομηνία θέασης) και σε ποιο μέρος.

Το πρόβλημα με τις τσούχτρες σε Πατραϊκό και Κορινθιακό ήταν τεράστιο, πριν από δύο χρόνια. Ενώ πέρυσι, επιστήμονες πρότειναν την απαγόρευση κολύμβησης εάν οι τσούχτρες επανεμφανιστούν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αίτια του πολλαπλασιασμού του πληθυσμού των μεδουσών στον Κορινθιακό και στον Πατραϊκό κόλπο ήταν άγνωστα, καθώς δεν διατίθενται επαρκή δεδομένα.

xartis-tsouxtres



Τι να κάνετε για να προστατευτείτε από τις τσούχτρες

Σε ποιες παραλίες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής έχουν εμφανιστεί τσούχτρες ?


Απομακρύνετε τυχόν κολλημένα πλοκάμια από το σώμα σας. Προσοχή, όμως, όχι με γυμνά χέρια, καθώς θα μεταφέρετε τον ερεθισμό εκεί


Ξεπλύνετε το σημείο που σας τσίμπησε η τσούχτρα με θαλασσινό νερό

Ποτέ μην βάζετε γλυκό νερό, καθώς ενδέχεται να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα


Μην πιέζετε το σημείο του τσιμπήματος


Τοποθετείστε κομπρέσες για να περιοριστεί ο ερεθισμός


Βάλτε κρέμα με κορτιζόνη.


Εάν τα συμπτώματα είναι έντονα και δεν υποχωρούν, κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο φαρμακείο, καθώς μπορεί να χρειάζεστε ένεση κορτιζόνης.

Πηγή: https://seleo.gr/voreia-ellada/xalkidiki/306463-se-poies-paralies-ths-thessalonikhs-kai-ths-chalkidikhs-echoyn-emfanistei-tsoychtres