Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έλεγχοι που διενεργούνται από τον περασμένο Ιούνιο, από μικτά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ., της Δημοτικής Αστυνομίας και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.

Η συνεργασία των δύο πλευρών κρίνεται μέχρι στιγμής ικανοποιητική, ενώ από την πλευρά των ιδιοκτητών επιδιώκεται πνεύμα κατανόησης και συμμόρφωσης στις παρατηρήσεις – υποδείξεις των συνεργείων ελέγχου για την τήρηση της τάξης.

Σε ό,τι αφορά τα αδέσποτα ζώα, η μέριμνα του Δήμου Θεσσαλονίκης επεκτείνεται με την παροχή των ανάλογων υπηρεσιών διαχείρισης, περισυλλογής, στειρώσεων και περίθαλψης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Φροντίδα αδέσποτων ζώων», το οποίο υλοποιείται από τον Απρίλιο του 2013.

Η περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων γίνεται από ειδικευμένο υπάλληλο σμε τη χρήση οχήματος της υπηρεσίας Καθαριότητας. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα εργασίας του τμήματος έχει οριστεί από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή (07.00 έως 13.30, με εξαίρεση τις επίσημες εορτές και αργίες) και καθορίζεται από τα δελτία κλήσης για περιστατικά επιθέσεων σκύλων ή και κατασχέσεις, κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και Ζωολογικού Κήπου που έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση του προγράμματος, από την 1η Ιουλίου 2018 και μέχρι σήμερα περισυλλέγησαν συνολικά 11 σκυλιά από κεντρικές οδούς και πλατείες τα οποία παραμένουν φιλοξενούμενα, άλλα τρία μετά την φροντίδα που τους παρασχέθηκε έχουν απελευθερωθεί, τρία απεβίωσαν λόγω προχωρημένης ηλικίας, ενώ άλλο ένα υιοθετήθηκε από τον άνθρωπο που το φρόντιζε πριν χαθεί.

Επισημαίνεται ότι ανάλογα με τις καταγγελίες που συγκεντρώνει το προσωπικό του τμήματος -και όπου κριθεί αναγκαίο- παρεμβαίνει φροντίζοντας για την αποθεραπεία των αδέσποτων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, μεριμνά να επανενταχθούν στο σημείο περισυλλογής, εφόσον είναι πλέον ήρεμα ή να παραμείνουν προσωρινά στον ιδιωτικό χώρο φιλοξενίας στειρωμένων αδέσποτων ή και κατασχεμένων σκύλων, ενώ ταυτόχρονα προωθείται και η διαδικασία υιοθεσίας τους.

 

 

 

 

Πηγή: https://www.typosthes.gr/thessaloniki/181922_thessaloniki-eleghoi-se-idioktites-katoikidion-spiti-gia-11-adespota