Ένα διήμερο γεμάτο με κρητική μουσική αλλά και τζαζ αυτοσχεδιασμούς, μπλουζ και ροκ ρυθμούς, θα παρουσιάσει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ στις 16 και 17 Ιουνίου 2016 με συναυλίες των σχημάτων του Ross Daly, του Ζαχαρία Σπυριδάκη και του Βασίλη Χατζημακρή.

Οι συναυλίες διοργανώνονται με αφορμή την “Έκθεση γλυπτών και μουσικών οργάνων του Λεωνίδα Σπανού και έργων της Όλγας Σπανού” στο Τελλόγλειο. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 16 Ιουνίου, στις 20.00 και θα ακολουθήσει η συναυλία του δημοφιλή Ιρλανδού μουσικού με εξειδίκευση στην κρητική λύρα Ross Daly. Δεξιοτέχνης πολλών μουσικών οργάνων, ο Ross Daly έχει συμπράξει με μεγάλους μουσικούς από όλο τον κόσμο ακολουθώντας τις ανατολικές μουσικές παραδόσεις και παράλληλα εξερευνώντας νέες φόρμες και τον δημιουργικό αυτοσχεδιασμό. Εκτός από κρητική λύρα παίζει επίσης αφγανικό ραμπάμπ, λαούτο, πολίτικη λύρα, σαράνγκι, ούτι, σάζι και ταμπούρ. Στη σκηνή θα τον συνοδεύσουν οι συνεργάτες του, Κέλυ Θωμά (λύρα), Γιάννης Παπατζανής (κρουστά) και Γιώργης Μανωλάκης (λαούτο).

 

 

 

Την επομένη, 17 Ιουνίου, θα δοθεί συναυλία από δύο μουσικά σχήματα. Πρώτο σχήμα με τον δεξιοτέχνη της λύρας κι ερμηνευτή Ζαχαρία Σπυριδάκη και τους Γιάννη Παπατζανή και Γιώργη Μανωλάκη και το δεύτερο με τον Βασίλη Χατζημακρή, τον Μάνο Καρτέρη, τον Αλέξη Αλεβιζάκη και τη Σαπφώ Παντζάκη. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και η Ένωση Κρητών Φοιτητών Θεσσαλονίκης.

 

Έκθεση γλυπτών και μουσικών οργάνων

 

Περισσότερα από 25 γλυπτά , καθώς και μια εντυπωσιακή συλλογή από παραδοσιακά μουσικά όργανα , κυρίως κρητικές λύρες αλλά και κρητικά και κυπριακά λυράκια, θα παρουσιαστούν στην «Έκθεση γλυπτών και μουσικών οργάνων του Λεωνίδα Σπανού και έργων της Όλγας Σπανού», που θα παραμείνει ανοικτή έως τις 10 Σεπτεμβρίου στο Τελλόγλειο.

Leonidas Spanos

Ο Λεωνίδας Σπανός, γεννήθηκε στο κατεχόμενο σήμερα χωριό Άγιος Βασίλειος το 1955. Με κρατική υποτροφία φοίτησε για επτά χρόνια στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Πράγας, όπου μαθήτευσε κοντά στον καθηγητή Axmann. Ύστερα από την ολοκλήρωση των σπουδών του κι αφού του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ακαδημαϊκού γλύπτη, επέστρεψε στην Κύπρο κι εγκαταστάθηκε στο Δάλι (1983), όπου ζει και εργάζεται έως σήμερα.

Παράλληλα με τη γλυπτική ασχολείται με την κατασκευή παραδοσιακών λαϊκών οργάνων, ενώ μεγάλη είναι η αγάπη του για την Κρητική λύρα, της οποίας την ιστορία, από τις απαρχές της εμφάνισής της στην Κρήτη, τη μορφή και τον ήχο, μελέτησε σε βάθος, λειτουργώντας όχι απλά ως παραδοσιακός οργανοκατασκευαστής, αλλά ως συστηματικός και αφοσιωμένος ερευνητής. Σκοπός του είναι η προβολή και διατήρηση της Κρητικής λύρας στη χαμένη –πλέον- πρώτη της μορφή και η αντίσταση σε κάθε μορφή τυποποίησης της.

Η Όλγα Σπανού γεννήθηκε στην Πράγα και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της τσεχικής πρωτεύουσας. Το 1983 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Δάλι της Κύπρου, στο πλευρό του συζύγου της, του γλύπτη Λεωνίδα Σπανού. Ακολουθώντας τις επιταγές του κινήματος της Arte Povera, η καλλιτέχνιδα χρησιμοποιεί ευτελή υλικά, τα οποία με την ευρηματικότητά της μετουσιώνει σε  υψηλής αισθητικής έργα τέχνης. Τα μεταλλικά ελάσματα, τα τενεκεδάκια από αλουμίνιο παραμορφώνονται και μεταμορφώνονται από αποθηκευτικά σκεύη χωρίς πλέον χρησιμότητα σε εικαστικές φόρμες με εσωτερική κίνηση, παλμό, ζωή, λιτότητα και δυναμισμό.

Post image for Έκθεση της Όλγα Σπανού στην Γκαλερί Γκλόρια

Πηγή έμπνευσης της αποτελούν τα στοιχεία της φύσης και κυρίως το νερό, ενώ κυρίαρχη είναι στο έργο της η αίσθηση της ελευθερίας, της μοναδικότητας, και της αέναης δημιουργίας. Έχει πραγματοποιήσει 13 ατομικές εκθέσεις, και συμμετείχε σε αρκετές ομαδικές.

Κατά τη διάρκεια του μουσικού διημέρου στον χώρο του TELO, του ανανεωμένου καφέ του Τελλογλείου, θα σερβίρονται κρητικοί μεζέδες συνοδεία ρακής.

 
Διεύθυνση: Αγίου Δημητρίου 159
Τηλέφωνο: 2310247111

Πέμπτη 16 και Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016 στις 20:30

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 5€ (μειωμένο), 8€ (κανονικό)

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2310 991610 Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-15:00 και

2310 247111 Τετάρτη 17:00-21:00 και Σάββατο-Κυριακή 10:00-18:00.