Με ένα φαντασμαγορικό φινάλε «Έγινε η Σπίθα Πυρκαγιά» απόψε στη Θεσσαλονίκη

Με τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να κατακλύζουν κυριολεκτικά την πλατεία Μουσχουντή ξεκίνησε το πολυθέαμα «Έγινε η σπίθα πυρκαγιά», ή αλλιώς η αναπαράσταση της πυρκαγιάς που κατέκαψε την πόλη το 1917.

 

No automatic alt text available.

 

Εικάζεται πως στην συγκεκριμένη συνοικία όπου ήταν γεμάτη προσφυγικές κατοικίες μια γυναίκα που τηγάνιζε μελιτζάνες προκάλεσε την σπίθα που οδήγησε στην πυρκαγιά τις ξύλινες κατοικίες και κατασκευές που ως επί το πλείστον αποτελούνταν τότε η Θεσσαλονίκη.

 

 

 

Tο «Έγινε η σπίθα πυρκαγιά», είναι βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Τούλα, σε πρωτότυπα κείμενα ειδικά γραμμένα για το πολυθέαμα του συγγραφέα Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία των Κορίνας Βασιλειάδου και Χάρη Πεχλιβανίδη (In-Flux), με σκηνογράφο-σχεδιαστή της μακέτας της θαλάσσιου μετώπου της πόλης τον Γιάννη Κατρανίτσα, την ομάδα visual artists «Mark & The koksinel», του φωνητικού συγκροτήματος «Πλειάδες», ηθοποιών του ΚΘΒΕ και 35 σπουδαστών των σχολών θεάτρου της πόλης, ενδυματολόγους τις Σόνια Σαμαρτζιδου και Ελένη Κανακίδου, τη φωτιστική παρέμβαση των Beforelight, τον ειδικό στα σπέσιαλ εφέ Μιχάλη Σαμιώτη, τη γραφιστική επιμέλεια των Dolphins και την κινηματογράφηση του σκηνοθέτη Χρήστου Νικολέρη.

 

Το αδιαχώρητο στην Εδέσσης-Πλήθος κόσμου για την αναπαράσταση της πυρκαγιάς (ΦΩΤΟ+VIDEO)

 

Η εκδήλωση συνεχίστηκε στην Πλατεία Εμπορίου – Οδός Εδέσσης, όπου ο κόσμος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει αυθεντικά φιλμ του 2017 και παράλληλα, μικρά παιδιά είχαν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν σκίτσα από την μεγάλη πυρκαγιά.

Ουρές για ένα γλυκό

Στο σημείο βρέθηκε και το ζαχαροπλαστείο «Κωνσταντινίδης», με γλυκά από την ιστορία της Μικράς Ασίας, με τους πολίτες να σπεύδουν να αγοράσουν ένα γλυκό κατόπιν της εκδήλωσης.

 

 

Το εντυπωσιακό εικαστικό δρώμενο

Η Θεσσαλονίκη έξυσε την μνήμη της πόλης στο πλαίσιο του πολυθεάματος «Έγινε Η Σπίθα Πυρκαγιά», στο γυάλινο περίπτερο στην Πλ. Αριστοτέλους, σε μία εικαστική συμμετοχική εγκατάσταση από την ομάδα εικαστικού φωτισμού «Beforelight». Τα μέλη της ομάδας μοιράζοντας ξυλάκια στους περαστικούς τους παρότρυναν να λάβουν μέρος στην εντυπωσιακή δράση.

 

 

 

 

 

Η Θεσσαλονίκη στις φλόγες: Η τελευταία πράξη της μεγάλης γιορτής

 

Η τελευταία φάση της εντυπωσιακής αναπαράστασης της μεγάλης πυρκαγιάς του 1917 που άλλαξε τη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης άρχισε πριν από λίγο επί της πεζοδρομημένης Λεωφόρου Νίκης. Χώρος συγκέντρωσης το κτίριο της Λέσχης Θεσσαλονίκης, στο νούμερο 63 της Λεωφόρου Νίκης, το σημείο όπου σταμάτησε η πυρκαγιά μετά από 32 ώρες που έκαψε την πόλη.

Ο χώρος μεταμορφώθηκε χάρη σε ένα γιγάντιο video mapping από τους Mark & The koksinel, ομάδα visual artists, ενώ ηθοποιοί αφηγήθηκαν τα γεγονότα βασιζόμενοι σε αληθινές μαρτυρίες.

 

 

lesxh 3.jpg

lesxh 4.jpg

lesxh 5.jpg

lesxh 7.jpg

lesxh 6.jpg

Lesxh 8.jpg

 

 

Καλλιτέχνες του δρόμου με φωτιές και η Φιλαρμονική του Δήμου οδήγησαν στη συνέχεια τον κόσμο που παρακολούθησε το δρώμενο προς την πλατεία Αριστοτέλους, παιανίζοντας εμβατήρια που ακούγονταν στην πόλη κατά τη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου εκείνων των ημερών της φωτιάς.

 

pomph 2.jpg

 

 

 

Στο γυάλινο περίπτερο της Αριστοτέλους, μεταξύ Ολύμπιον και Electra Palace, οι Beforelight έστησαν μια εγκατάσταση εμπνευσμένη από την πυρκαγιά.

 

aristoteloys.jpg

L.jpg

 

 

Στις εξωτερικές πλευρές του Περιπτέρου της Αριστοτέλους τοποθετήθηκε μια παχιά επίστρωση στάχτης. Εσωτερικά το Περίπτερο ήταν φωτιζόμενο με σειρά προβολέων μεγάλης έντασης, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα έντονο, wash κόκκινου χρώματος σε διαβαθμίσεις. Ο συμμετέχων περαστικός έπρεπε να “ξύσει” είτε με το χέρι του είτε με τη βοήθεια κάποιων εργαλείων αυτήν την επιφάνεια και να επιτρέψει στο κόκκινο φως να απλωθεί στο δρόμο.

Το υλικό που απομένει μετά τη φωτιά, η στάχτη, γίνεται το ενδιάμεσο στοιχείο που ενώνει τον κάτοικο με τη συλλογική μνήμη της πόλης για το συγκεκριμένο γεγονός. Έτσι ο συμμετέχων κλήθηκε να “ξύσει” τη μνήμη της πόλης του με τα ίδια του τα χέρια, και να την αφήσει να ξεχυθεί στο δημόσιο χώρο.

Στο ύψος της νότιας πλευράς της πλατείας, μια τεράστια μακέτα που αποτύπωνε την όψη της παραλίας τον καιρό της πυρκαγιάς, πήρε φωτιά και ολοκλήρωσε με συμβολικό τρόπο την μεγάλη αυτή διαδραστική γιορτή αφιερωμένη στη μνήμη της πόλης.

 

 

fwtia 7.jpg

arist.jpg

 

Τη στιγμή της καύσης έπαιζε η μπάντα του Γ’ Σώματος Στρατού.

 

 

 

 

 

 

Πηγές: http://www.thessnews.gr/ (1, 2, 3) και http://www.thestival.gr/culture/actions/item/336982-i-thessaloniki-stis-floges-i-teleutaia-praksi-tis-megalis-giortis-pou-afierothike-sti-mnimi-tis-polis-fotovideo

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

  • Trending
  • Comments
  • Latest

Recent News