Ένα debate στο ΑΠΕ/ΜΠΕ έδωσαν οι δυο υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης. ΟΙ Νίκος Ταχιάος και Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρουν τις εκτιμήσεις για το παρόν και το μέλλον της πόλης, από πού θα αντλήσουν ψήφους, πιο είναι εκείνο το σημείο της Θεσσαλονίκης που τους αρέσει περισσότερο.

Στο ερώτημα «για ποιο λόγο πρέπει να σας αναδείξουν δήμαρχο οι Θεσσαλονικείς» ο κ. Ταχιάος απαντά πως οι ψηφοφόροι θα πρέπει να δουν το αποτύπωμα του καθενός υποψηφίου στην πόλη και αναφέρεται συγκεκριμένα στα έργα της Νέας Παραλίας, του δημαρχείου, της αλάνας στην Τούμπα που έχουν και τη δική του σφραγίδα. Ο κ.Ζέρβας, από την άλλη, υπογραμμίζει πως η Θεσσαλονίκη θέλει έναν δήμαρχο που να εργάζεται σκληρά, που δεν σήκωσε ποτέ σημαίες ευκαιρίας, δεν περίμενε τη στήριξη κανενός και δεν βασίστηκε σε μηχανισμούς.

Αναφορικά με τους χώρους από τους οποίους θα αντλήσουν ψήφους στο β’ γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, 2 Ιουνίου, ο κ. Ταχιάος εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον κ. Ζέρβα και ο ίδιος θα είναι η πρώτη επιλογή των ψηφοφόρων εκείνων που θέλουν να είναι «συνεπείς στο μήνυμα που έστειλαν στον κ. Τσίπρα την πρώτη Κυριακή». Στον αντίποδα, ο κ.Ζέρβας τονίζει πως δεν ξεχωρίζει την πόλη σε χώρους, σε δεξαμενές και στρατόπεδα και προσωπικά απευθύνεται σε όλους και όλες χωρίς να τον ενδιαφέρει τι κόμμα και τι ομάδα είναι.

Για το τι αγαπούν περισσότερο στη Θεσσαλονίκη και ποιο είναι το «κομμάτι» της πόλης που τους εκνευρίζει και επιθυμούν να το αλλάξουν, ο κ.Ταχιάος απαντά πως αγαπά κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης και κυρίως τους ανθρώπους της, ενώ τον ενοχλεί η εικόνα της βρώμικης πόλης και το αίσθημα ανασφάλειας που έχει φωλιάσει σε πολλές γειτονιές. Ο κ.Ζέρβας δηλώνει πως τον θλίβει η εικόνα της εγκατάλειψης και η έλλειψη στοιχειωδών υποδομών, ενώ αγαπά το φρόνημα και τις δεξιότητες των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά οι απαντήσεις των υποψηφίων δημάρχων Νίκου Ταχιάου και Κωνσταντίνου Ζέρβα στο ΑΠΕ – ΜΠΕ:

Ερώτηση: Για ποιους λόγους θεωρείτε ότι πρέπει να σας αναδείξουν δήμαρχο οι Θεσσαλονικείς;

Νίκος Ταχιάος: Θα ήθελα οι συμπολίτες μου, την ώρα που επιλέγουν δήμαρχο, να βάλουν πάνω από όλα την πόλη. Το κριτήριο να είναι ποιος θα μπορεί να κάνει δουλειά για την πόλη και ποιος μπορεί ν’ αποδείξει πως έχει κάνει έργο για την πόλη. Να συγκρίνουν τα πρόσωπα μέσα από το έργο τους. Με τον κ. Ζέρβα είμαστε της ίδιας γενιάς, προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και θητεύσαμε σε διαφορετικό χρόνο και οι δύο στην αυτοδιοίκηση. Ας δούμε, ποιο είναι το αποτύπωμα του καθενός μας στη Θεσσαλονίκη. Θεωρώ ότι έχω να παρουσιάσω χειροπιαστό έργο το οποίο, μάλιστα, είναι μπροστά στα μάτια των συμπολιτών μας. Εμβληματικά έργα όπως η Νέα Παραλία, το Δημαρχείο, η αλάνα της Τούμπας, έχουν και τη δική μου σφραγίδα. Μπορώ να προσφέρω πολλά περισσότερα. Δεσμεύομαι ότι θα είμαι ένας δήμαρχος για όλους και κυρίως ένας δήμαρχος που θα καταθέσει την ψυχή του και θα δουλέψει για το καλό της πόλης.

Κωνσταντίνος Ζέρβας: Εάν θέλουν δήμαρχο που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την πόλη, εάν θέλουν δήμαρχο που θα εργάζεται σκληρά, συστηματικά και καθημερινά με σχέδιο και με αποφασιστικότητα, εάν θέλουν δήμαρχο που στόχο έχει να ενώσει την πόλη για να την αλλάξει, τότε θα στραφούν προς εμάς. Δεν σήκωσα ποτέ σημαίες ευκαιρίας, δεν περίμενα τη στήριξη κανενός, δεν κρύφτηκα μέσα στο γραφείο μου ούτε βασίστηκα σε μηχανισμούς. Βρισκόμαστε εδώ, να διεκδικούμε τη δημαρχία της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας έχοντας πίσω μας πραγματικούς ανθρώπους, πιεστικά αιτήματα, προσδοκίες και όνειρα. Δεν μας χρωστά η πόλη, εμείς της χρωστάμε. Δεν μας χρωστούν οι άνθρωποι, οι δημότες και οι κάτοικοι, εμείς οφείλουμε να πετύχουμε. Με τη δύναμή τους μην έχετε καμία αμφιβολία – θα τα καταφέρουμε.

Ερώτηση: Από ποιους χώρους θα αντλήσετε ψήφους στον β’ γύρο και πώς θα διοικηθεί την επόμενη μέρα ο δήμος με τόσες πολλές παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο;

Νίκος Ταχιάος:

Πολιτικά, και με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον κ. Ζέρβα με την ελπίδα να ηττηθεί η επιλογή της Ν.Δ., εκτιμώ ότι θα είμαι η πρώτη επιλογή όσων θέλουν να είναι συνεπείς στο μήνυμα που έστειλαν στον κ. Τσίπρα την πρώτη Κυριακή. Από εκεί και πέρα, στη βάση των αυτοδιοικητικών κριτηρίων που προανέφερα, ο χώρος στον οποίο απευθύνομαι είναι το σύνολο της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης. Και πιστεύω ότι οι Θεσσαλονικείς ξέρουν ποιος μπορεί να κάνει καλύτερα τη δουλειά που χρειάζεται να κάνει ένας δήμαρχος για την καθημερινότητά τους. Σ’ ότι αφορά την επόμενη μέρα, είμαι έτοιμος να κάνω εκείνους τους συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για να προχωρήσουμε. Θέλω να δω και τις άλλες πλευρές, εφόσον εκλεγώ δήμαρχος, και πόσο και εκείνες θα βάλουν νερό στο κρασί τους για να διοικηθεί η πόλη.

Κωνσταντίνος Ζέρβας: Δεν ξεχωρίζω την πόλη σε χώρους, σε δεξαμενές και σε στρατόπεδα. Είμαστε εδώ να ενώσουμε την πόλη για να την αλλάξουμε, όχι να τη διχάσουμε για να κερδίσουμε τις εκλογές. Απευθύνομαι σε όλους και όλες, χωρίς να με ενδιαφέρει τι κόμμα είναι, τι ομάδα είναι. Τους καλώ να κάνουμε μαζί το δεύτερο και σημαντικότερο βήμα για τη Θεσσαλονίκη. Τους καλώ την ερχόμενη Κυριακή να μη διστάσουν, να φτάσουν ξανά στις κάλπες και με την ψήφο τους να δηλώσουν με ξεκάθαρο και αμετάκλητο τρόπο ότι η πόλη δε γυρίζει πίσω, ότι η πόλη έχει τη δική της ατζέντα, ότι η κοινωνία δεν καλουπώνεται και δεν χειραγωγείται. Την επόμενη μέρα θεωρείστε δεδομένη την προσπάθεια δημιουργίας μίας νέας πλειοψηφίας μέσα από συνθέσεις βασισμένες σε πραγματικές και όχι ευκαιριακές συγκλίσεις.

Ερώτηση: Τι σας εκνευρίζει στην πόλη και θα επιχειρήσετε να το αλλάξετε πάση θυσία σε περίπτωση εκλογής και ποιο κομμάτι της αγαπάτε περισσότερο;

Νίκος Ταχιάος: Αγαπώ ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, κάθε γωνιά της. Κυρίως αγαπώ τους ανθρώπους της. Το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης είναι το ανθρώπινο δυναμικό της, που θέλει να έχει ευκαιρίες για να μείνει και να προκόψει εδώ. Με ενοχλεί η εικόνα της βρώμικης πόλης, καθώς και το αίσθημα ανασφάλειας που έχει φωλιάσει σε πολλές γειτονιές της. Η ασυδοσία των λαθρεμπόρων, των ναρκεμπόρων και των κάθε λογής παραβατικών στοιχείων έχει εκτοξευτεί με ευθύνη της κυβέρνησης, που σκοπίμως άφησε την κατάσταση ανεξέλεγκτη, δίνοντας τις ανάλογες εντολές στην ηγεσία της Αστυνομίας.  Είναι καιρός ν’ αλλάξουμε αυτά που μας πληγώνουν και να δούμε μπροστά. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι πόλη υψηλών στόχων και μεγάλων φιλοδοξιών. Γι’ αυτό πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και να δουλέψουμε όλοι μαζί για να χτίσουμε μια πόλη για όλους.

Κωνσταντίνος Ζέρβας: Με εκνευρίζει η αδιαφορία για τα προβλήματα, η συσσώρευση των προκλήσεων και η αδυναμία εύρεσης λύσεων. Με θλίβει η εικόνα της εγκατάλειψης σε πολλές γειτονιές της πόλης και η έλλειψη στοιχειωδών υποδομών. Με στεναχωρεί η άσχημη επίγευση που σου αφήνει το αστικό περιβάλλον. Από την άλλη αγαπώ πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης αλλά περισσότερο το φρόνημα και τις δεξιότητες των κατοίκων της. Την ιδέα και την πεποίθηση που έχουμε μέσα μας, πως αξίζουμε περισσότερα, πως μπορούμε. Αυτή είναι η κινητήριος δύναμη της πόλης.

 

 

 

 

 

Πηγή: https://www.makthes.gr/ena-ntimpeit-gia-dyo-ypopsifioys-dimarchoys-thessalonikis-219768 με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ