Ένας τόμος που συμπληρώνει κενά στην ιστορία του Ασβεστοχωρίου

 

 

Ένα σημαντικό κενό στη βιβλιογραφία της ιστορίας της περιοχής Ασβεστοχωρίου

συμπληρώνει το βιβλίο του Νίκου Γιώτη με τίτλο «Το Ασβεστοχώρι στην Κατοχή –

Η συμβολή του στο Έπος του ’40 και την Εθνική Αντίσταση» (Εκδόσεις Ccity Publish)

που παρουσιάζεται στις 8 Ιουνίου στις 12μ στο συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος

Γερμανός» – Αίθουσα Β (Περίπτερο 8 ΔΕΘ – Helexpo). Για το βιβλίο θα μιλήσουν

ο δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, ο πρόεδρος του

Δημοτικού Συμβουλίου Πυλαίας-Χορτιάτη, μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Μαρτυρικών

Πόλεων Ελλάδος Μιχάλης Γεράνης και ο καθηγητής Αμερικανικής Λογοτεχνίας

Γιώργος Καλογεράς. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο Αλέξης Κωστάλας.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Βασίλης Μάστορας.

 

 

atzeda_vivlio_asvestoxwri.jpg

 

 

 

Μία πλήρης ιστορική καταγραφή

Στο βιβλίο γίνεται μία πλήρης ιστορική καταγραφή για το κατοχικό Ασβεστοχώρι, όπως προκύπτει από τις 63 αφηγήσεις – μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν τη φρικιαστική πραγματικότητα του πολέμου, καθώς και από τα 170 άγνωστα ντοκουμέντα της περιόδου εκείνης, εκ των οποίων 17 γερμανικά, τα οποία παρατίθενται με τις μεταφράσεις τους στην ελληνική γλώσσα.

Επίσης περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- 100 σπάνιες φωτογραφίες, αντίγραφα των Ατομικών Δελτίων Απώλειας Ασβεστοχωριτών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο, 20 δημοσιεύματα εφημερίδων της Κατοχής (παράνομων) και μεταπολεμικών, προπολεμικοί και κατοχικοί χάρτες, αντίγραφα κατοχικών ταυτοτήτων και χαρτονομισμάτων, ληξιαρχικές πράξεις θανάτου των 19 εκτελεσθέντων στο Ασβεστοχώρι.

Σε ιδιαίτερα κεφάλαια ξεδιπλώνονται και οι αντιστασιακές πράξεις των Ασβεστοχωριτών, ενώ αναλύονται και οι πλευρές της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής των πολιτών.

Ειδικότερα, υπάρχουν κεφάλαια -μεταξύ άλλων- για τις 19 εκτελέσεις, την επιχείρηση του ΕΛΑΣ στο Σανατόριο, τους Ασβεστοχωρίτες σαμποτέρ, τη βαρβαρότητα των ταγματασφαλιτών, την υγειονομική κατάσταση, τη λειτουργία των σχολείων και της εκκλησίας, το συσσίτιο των παιδιών, τις επιτάξεις σπιτιών, τις δραστηριότητες της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών Ασβεστοχωρίου, τη συγκρότηση αντιστασιακών ομάδων, τη συνεισφορά των γυναικών στην αντίσταση, όλα πλαισιωμένα με έγγραφα της εποχής!

Το σημαντικό αυτό έργο -σύμφωνα με τον συγγραφέα- είναι ένας οφειλόμενος φόρος τιμής στους πατριώτες που έχασαν τη ζωή τους στον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο ή κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Στο βιβλίο παρατίθενται και περιλήψεις του στην αγγλική και τη γερμανική γλώσσα.

 

 

Βιογραφικό του συγγραφέα

Αποτέλεσμα εικόνας για συγγραφέας Νίκος Γιώτης

 

Ο Νίκος Γιώτης είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος από το 1981. Κατά την πολύχρονη διαδρομή του, εργάστηκε, μεταξύ άλλων, σε εφημερίδες («Θεσσαλονίκη» και «Μακεδονία»), σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα («TV Μακεδονία», «Alpha», «Κανάλι 1», «Πανόραμα», κ.ά.), σε περιοδικά («Τηλεθεατής», «Eπιλογές» κ.ά.), καθώς και σε γραφεία Τύπου. Επίσης δίδαξε σε σχολές Δημοσιογραφίας.

Από το 1993 εργάζεται στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο το 2008 ενοποιήθηκε με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συγκροτώντας το Εθνικό Πρακτορείο της χώρας μας, ενώ από τον Αύγουστο του 2015 επιμελείται και παρουσιάζει καθημερινή ενημερωτική εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM». Έχει πάρει μέρος σε πολλές δημοσιογραφικές αποστολές σε χώρες της Ευρώπης, αλλά και εκτός αυτής, όπως στο Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Γεωργία, την Τουρκία, κ.ά.

Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), της οποίας διετέλεσε επί σειρά ετών και μέλος του Μικτού της Συμβουλίου.

Τον Ιανουάριο του 2019 τιμήθηκε από την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας για την προσφορά του στην ενημέρωση.

 

 

 

 

Πηγή: https://www.makthes.gr/enas-tomos-poy-symplironei-kena-stin-istoria-toy-asvestochorioy-221123

 

 

 

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

  • Trending
  • Comments
  • Latest

Recent News