Ερώτηση Βελόπουλου για τις “ραδιενεργές μάζες αέρος των πρόσφατων πυρκαγιών στο Τσέρνομπιλ”

Ο κ. Βελόπουλος σημειώνει αρχικά ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν πρόσφατα στην περιοχή περιμετρικά του πρώην πυρηνικού εργοστασίου του Τσέρνομπιλ, με αποτέλεσμα να προκληθεί άνοδος των τιμών της ραδιενέργειας, τόσο στην συγκεκριμένη περιοχή, όσο και κατ΄ επέκταση, σε όλη την Ουκρανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φωτιά στο Τσέρνομπιλ: Καμία μεταβολή στα επίπεδα ραδιενέργειας στην Ελλάδα

Πηγή: eeae.gr Καμία μεταβολή στα επίπεδα ραδιενέργειας της χώρας μας, μετά και τη δασική πυρκαγιά κοντά στο Τσέρνομπιλ , σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Στη διαβεβαίωση ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας έχουν παραμείνει σταθερά, μετά και τη δασική πυρκαγιά κοντά στο εργοστάσιο Τσέρνομπιλ , προχώρησε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Πυρκαγιά στο Τσερνομπίλ: Ακίνδυνο ραδιενεργό νέφος πέρασε πάνω από την Ελλάδα (VIDEO)

Δύο φορές φαίνεται να πέρασε από την Ελλάδα το χαμηλής ραδιενέργειας νέφος που προερχόταν από τη δασική πυρκαγιά στο Τσερνομπίλ, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στη γεωργία και την κτηνοτροφία, εκτιμά το γαλλικό κέντρο ερευνών IRSN.

Ουκρανία: 16 φορές πάνω από το κανονικό η ραδιενέργεια στο επίκεντρο της φωτιάς

Σημειώνεται ότι οι φωτιές είναι συχνό φαινόμενο στα δάση κοντά στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο. Η Ουκρανία κατέγραψε αύξηση στα επίπεδα ραδιενέργειας στην απαγορευμένη ζώνη γύρω από το Τσέρνομπιλ, την περιοχή όπου είχε σημειωθεί η χειρότερη πυρηνική έκρηξη στον πλανήτη λόγω της δασικής φωτιάς που ξέσπασε.