Φέρνουν φρέσκια ματιά στο έργο «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου,διατηρώντας όμως ανέπαφη την πλούσια γλώσσα του η εναλλακτική Ορχήστρα Φιλαρμονικής του Δήμου Σητείας και η Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σητείας.

Μετά τις παραστάσεις τους στην Κρήτη, το καλοκαίρι τους περιλαμβάνει περιοδεία. Στο πλαίσιό της θα βρίσκονται απόψε στις 21.30 στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Κήπου (Νικ. Γερμανού, έναντι ΧΑΝΘ). Και μάλιστα οι παραστάσεις τους έχουν και κοινωνικό σκοπό: οι θεατές μπορούν να φέρνουν βιβλία τους με μια αφιέρωση και οι συντελεστές του Ερωτόκριτου θα τις παραδίδουν σε φυλακές του κάθε τόπου όπου κάνει στάση η περιοδεία τους. Εν προκειμένω στη Θεσσαλονίκη τα βιβλία που θα μαζευτούν θα παραδοθούν στις Φυλακές Διαβατών.

 

16f1.jpg

 

 

Το επιστέγασμα αυτής της σειράς δράσεων θα γίνει στις 12 Αυγούστουτελευταία παράσταση του «Ερωτόκριτου» που θα δοθεί στο Λασίθι, στις φυλακές Νεάπολης. Όπως εξήγησε σε τηλεφωνική μας συνομιλία ο σκηνοθέτης Νάσος Ζαγκότης: «Αυτό το κάνουμε ως ένα φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχουν βρεθεί στη δυσάρεστη κατάσταση να βιώνουν τον εγκλεισμό στις φυλακές, φιλοδοξώντας να τους προσφέρουμε και μια ματιά στον εξωτερικό κόσμο, πέρα από την διασκέδαση μιας θεατρικής βραδιάς. Η έμπνευση για αυτό ήρθε από το γεγονός ότι η Αρετούσα φυλακίζεται από τον πατέρα της εξαιτίας της απόφασής της να αρνηθεί το προξενιό που της φέρνουν, παραμένοντας πιστή στην αγάπη της για τον Ερωτόκριτο. Βέβαια τα αίτια της φυλάκισης της Αρετούσας είναι διαφορετικά από αυτά των φυλακισμένων στις φυλακές, ωστόσο νομίζουμε ότι σε μια κοινωνία που άνθρωποι φυλακίζονται, όσο αναγκαίο κι αν είναι αυτό, δεν είναι ένδειξη υγιούς λειτουργίας της. Έτσι αποφασίσαμε πως θα άξιζε τον κόπο να κάνουμε μια τέτοια επίσκεψη στους φυλακισμένους της Νεάπολης. Και ήρθε κι η ιδέα να μπορέσουμε να τους προσφέρουμε βιβλία και να γίνει με τη μορφή προσφοράς, με μια αφιέρωση από τον κόσμο».

erwtokritos3.jpg

 

 

Μιλώντας για τις δύο ομάδες που έφτιαξαν την παράσταση και για τη ματιά του στην παράσταση ο κ. Ζαγκότης είπε: «Συμμετέχουμε 40 άτομα, μουσικοί, ηθοποιοί, τραγουδιστές και χορευτές. Όλοι μας έχουμε καταγωγή από εκεί και οι περισσότεροι μένουμε εκεί. Η Σητεία ως γνωστόν είναι η πόλη που γεννήθηκε ο Βιτσέντζος Κορνάρος. Εμείς κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για να αποδώσουμε με έναν σύγχρονο τρόπο ένα κλασικό έργο χρησιμοποιώντας πολλή μουσική την οποία έχει συνθέσει ο Γιώργος Φουρναράκης και η Ελένη Βρετάκη. Ο Γιώργος είναι μαέστρος της Εναλλακτικής Ορχήστρας Φιλαρμονικής του δήμου Σητείας ενώ συμμετέχουν και 15 ηθοποιοί στην απόδοση του κειμένου».

 

 

 

ewtokritos.jpg

 

 

Συμπλήρωσε πως έγινε διασκευή του κειμένου σε σχέση με το μέγεθος μόνο. Και πρόσθεσε: «Η γλώσσα φυσικά είναι η αυθεντική γιατί είναι τόσο μεγάλος ο πλούτος και η ομορφιά της που δεν θα μπορούσε να αντικατασταθεί με κάτι άλλο ίσως λίγο πιο κατανοητό από το σύγχρονο κοινό εκτός Κρήτης. Όμως παρέχουμε μια αναλυτική περίληψη του λιμπρέτου ώστε όλοι να μπορούν να ακολουθήσουν τη ροή της πλοκής».

Διάρκεια 2 ώρες. Εισιτήρια από 5,00€ από viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου.

 

 

 

 

Πηγή: https://www.typosthes.gr/politismos/191161_erotokritos-apopse-sti-thessaloniki-gia-kalo-skopo