Την άποψη του για τη βία κατά των γυναικών εξέφρασε ο γιατρός και υποψήφιο με το ΜέΡΑ25 στην Α’ Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Βέργουλας. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε πως: “Η ασφάλεια των πολιτών είναι ένα θέμα που συζητούν όλοι προεκλογικά. Με ποια οπτική όμως; Συνήθως υπηρετεί μικροκομματικά συμφέροντα και παρουσιάζει επιλεκτικά ως μοναδική απειλή τους ξένους, τους μετανάστες, τους ναρκομανείς. Η ενδοοικογενειακή βία, η βία που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες από τωρινούς ή πρώην συντρόφους είναι σχεδόν εκτός θέματος. Και όταν αυτή η συζήτηση γίνεται συχνά χρησιμοποιεί όρους που ωραιοποιούν το έγκλημα ή σχεδόν ηρωποιούν τον θύτη. Διαβάζουμε τίτλους άρθρων που αναφέρουν ως κίνητρο του δράστη την υπερβολική αγάπη του για το θύμα. Βλέπουμε τίτλους που στοχοποιούν το ίδιο το θύμα, προβάλλοντας τις πράξεις του ως αιτία του “κακού” (και κατά κάποιο τρόπο δείχνουν πως άξιζε να πάθει αυτό που έπαθε).

Οι βίαιες επιθέσεις εναντίον γυναικών από μέλη οικογένειας, πρώην ή νυν συντρόφους δυστυχώς γίνονται πιο συχνές. Αποτελούν βαθύτερη ένδειξη άλλων κοινωνικών προβλημάτων. Η οικονομική κρίση πλήττει πιο έντονα τις γυναίκες. Τις οδηγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό στην ανεργία και την οικονομική εξάρτηση. Το σύστημα δικαιοσύνης απονέμει δικαιοσύνη με μεγάλες καθυστερήσεις και

αμφίβολα αποτελέσματα. Παράλληλα, παρατηρούνται ακόμα και στον δημόσιο λόγο συχνές σεξιστικές λεκτικές επιθέσεις, που καταδεικνύουν μια συντηρητική στροφή κατά των δικαιωμάτων των γυναικών ακόμα και στον πολιτικό χώρο.

Για την εξάλειψη αυτής της βίας που επηρεάζει όλο και περισσότερες Ελληνίδες πρέπει να γίνουν αλλαγές, έπειτα από διαβούλευση με ειδικούς ερευνητές, ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον χώρο της προστασίας των γυναικών. Χρειάζονται κατάλληλες ποινές, ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο που θα εφαρμόζεται, εκπαίδευση αστυνομικών, δημοσιογράφων ακόμα και δασκάλων και μαθητών.

Να ασχοληθούμε με τη βία κατά των γυναικών με τη σοβαρότητα που αξίζει σε αυτό το πρόβλημα. Και να καταπολεμήσουμε τις νοοτροπίες που στηρίζουν ή και καλύπτουν την έμφυλη βία”.

 

 

 

 

Πηγή: https://www.makthes.gr/g-vergoylas-i-via-os-aformi-pote-tha-milisoyme-gia-tis-gynaikes-226152