Ο γραφικός ορεινός οικισμός Πετροκέρασα Θεσσαλονίκης μας προσκαλεί όλους την Κυριακή 16 Ιουνίου 2019 στην Γιορτή Κερασιού 2019 στην πλατεία του πανέμορφου αυτού οικισμού για να απολαύσουμε δωρεάν άφθονα κεράσια που θα είναι και το τιμώμενο προϊόν τους.

Τη γιορτή διοργανώνει ο Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος Ομβριανός Πετροκερασων και μας υπόσχονται Ζωντανή λαϊκή και παραδοσιακή μουσική από τους αδελφούς Μπίζμπα καθώς και άφθονο χορό και κέφι από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού συλλόγου Ζαγκλιβερίου.

 

Λίγα λόγια για την περιοχή

Τα πετροκέρασα ανήκουν στο νομό Θεσσαλονίκης και βρίσκονται στο νότιο τμήμα του νομού στους βορινούς πρόποδες της οροσειράς Χορτιάτη – Χολομώντα κάτω από την βουνοκορφή Ομβριανός. Το υψόμετρο στην πλατεία του χωριού όπου και θα πραγματοποιηθεί η Γιορτή κερασιού είναι 580 μ.

Το δάσος των Πετροκέρασων καταλαμβάνει σχεδόν την μεγαλύτερη έκταση του «Ομβριανού» που έχει υψόμετρο στην κορυφή του 1009μ. και η πλούσια βλάστησή του, κυριαρχείται από οξιές, βελανιδιές και καστανιές.

Αρχικά το όνομα του χωριού μέχρι και το 1927 ήταν Ραβνά. Μετέπειτα ονομάστηκε Πετροκέρασα τιμώντας την ποικιλία του προϊόντος που παρήγαγε ο τόπος και μάλιστα, μια μοναδική ποικιλία σε όλη την Ελλάδα.

Η πρόσβαση γίνεται οδικώς από Θεσσαλονίκη εάν επιλέξετε την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Καβάλας η απόσταση είναι 48 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένη. Αν επιλέξετε την εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Πολύγυρου είναι συνολικά 44 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένη.

Οι εκδηλώσεις για την Γιορτή Κερασιού 2019 θα ξεκινήσουν στις 11:30 το πρωί και εκτός από τα άφθονα πετροκέρασα που μπορείτε να απολαύσετε, οι τοπικοί παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να εκθέσουν τα προϊόντα τους  καθώς και τα τοπικά εδέσματα της περιοχής τους.

Αφήστε την πλούσια βλάστηση να σας παρασύρει και περιηγηθείτε στις ειδικές διαδρομές για πεζοπορία, Mountain bikes και τα ειδικά σημεία για πικ νικ που έχουν ήδη οργανωθεί από τους αρμόδιους.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα Πετροκέρασα (γεωγραφικές, ιστορικές, ήθη και έθιμα, κλπ)μπορείτε αν το θέλετε, να επισκεφτείτε το site του τοπικού συλλόγου www.omvrianos.gr ή/και την σελίδα στο facebook.

 

afisa_kerasia.jpg

 

 

 

 

Πηγή: https://www.typosthes.gr/thessaloniki/186620_thessaloniki-giorti-kerasioy-me-dorean-kerasia-moysiki-kai-horo με πληροφορίες από thessalonikiguide.gr