Έναν μακρύ κατάλογο από βιομηχανίες και περιουσιακά στοιχεία επιχειρήσεων, που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει η πλατφόρμα των πλειστηριασμών.
Έναν μακρύ κατάλογο από βιομηχανίες και περιουσιακά στοιχεία επιχειρήσεων, που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Κεντρικής Μακεδονίας, περιλαμβάνει η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
“Θύματα” της ελληνικής κρίσης χρέους της προηγούμενης δεκαετίας, η οποία δημιούργησε ένα “αφιλόξενο” περιβάλλον για την επιχειρηματική δραστηριότητα, οι βορειοελλαδίτικες επιχειρήσεις που έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα τα τελευταία χρόνια, δεν είναι λίγες ενώ ορισμένες από αυτές είχαν να επιδείξουν μια μακρά πορεία και παράδοση, η οποία, ωστόσο, έχει καταλήξει στην περιπέτεια των πλειστηριασμών.
Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η Τεξαπρέτ, η οποία για περισσότερο από έναν αιώνα δραστηριοποιείτο στη χημικοτεχνική επεξεργασία προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας ενώ ήταν εισηγμένη και στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ωστόσο, στα τέλη του 2009 η διοίκηση του βαφείου, την οποία συγκροτούσαν μέλη της οικογένειας Καράσσο, αποφάσισε να βάλει τέλος στην παραγωγική δραστηριότητα της βιομηχανίας και να επικεντρωθεί σε άλλες δραστηριότητες μεταξύ των οποίων και στην ανάπτυξη ακινήτων.
Αυτό αποτέλεσε και το σημείο καμπής για ένα από τα πιο γνωστά βαφεία-φινιριστήρια, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά ολόκληρης της χώρας.
Στις 13 Απριλίου είναι προγραμματισμένο να βγουν για ακόμη μια φορά στο σφυρί οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Τεξαπρέτ στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης με την τιμή πρώτης προσφοράς να ανέρχεται πλέον στα 3,25 εκατ. ευρώ, μειωμένη στο 65% των 5 εκατ. ευρώ που είχε οριστεί σε προηγούμενες προσπάθειες πλειστηριασμού, οι οποίες ανακηρύχθηκαν άγονες.
Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο, το οποίο εκτείνεται σε μια επιφάνεια 64 στρεμμάτων, στο οποίο έχουν κατασκευαστεί βιομηχανικές εγκαταστάσεις επιφάνειας 27.500 τ.μ., οι οποίες επεκτάθηκαν και ενισχύθηκαν με διάφορους χώρους από το 1972 μέχρι το 1998.
Να σημειωθεί ότι η εταιρεία, η οποία παραμένει ενεργή είχε καταθέσει αίτημα πριν δύο χρόνια, με το οποίο ζητούσε να διαταχθεί η λύση της, το οποίο ωστόσο απορρίφθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
Η περιπέτεια του πλειστηριασμού συνεχίζεται και για τους Ορυζόμυλους Μακεδονίας-Αφοί Μυστακίδη, καθώς βγαίνει εκ νέου στο σφυρί το εργοστάσιο της εταιρείες στις 13 Απριλίου με την τιμή πρώτης προσφοράς στα 4,4 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα την dovalue.
Ο πλειστηριασμός αφορά σε ένα αγροτεμάχιο επιφάνειας 14 στρεμμάτων στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, στο οποίο έχουν ανεγερθεί εγκαταστάσεις για την επεξεργασία και την αποθήκευση ρυζιού.
Να σημειωθεί ότι το 2018 με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης κηρύχθηκε η λύση της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί το 2012 και είχε επικυρωθεί το 2013 ανάμεσα στην εταιρεία και τους πιστωτές της ενώ η εταιρεία μέχρι και σήμερα παραμένει ενεργή.
Οι εγκαταστάσεις στην Σίνδο
Στις 4 Μαΐου αναμένεται να διενεργηθούν δύο ξεχωριστοί πλειστηριασμοί, οι οποίοι αφορούν σε περιουσιακά στοιχεία της Κτίριο Ανώνυμη Οικοδομική ως τρίτη διακάτοχος των ακινήτων της εταιρείας Χ. Γαρυφάλλου.
Το πρώτο ακίνητο περιλαμβάνει ένα οικόπεδο έκτασης 29.880 τ.μ., το οποίο βρίσκεται εντός της βιομηχανικής περιοχής της Σίνδου της Θεσσαλονίκης και έχει πρόσωπο σε ασφαλτοστρωμένη οδό και σιδηροδρομική γραμμή για φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων.
Στο εν λόγω οικόπεδο υφίσταται σύγχρονο βιομηχανικό κτίριο, το οποίο αποτελείται από: ισόγειο βιομηχανικό κτίριο επιφάνειας 8.339,83 τ.μ.με υπόγειο και βοηθητικό χώρο καθώς και γραφεία ισογείου ορόφου επιφάνειας 354,37 τ.μ.και γραφεία πρώτου ορόφου επιφάνειας 271,26 τ.μ.
Το κτίριο έχει ανεγερθεί με οικοδομική άδεια του 2003 ενώ η τιμή εκκίνησης έχει τεθεί στα 4,145 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα είναι η Eurobank.
Ο δεύτερος πλειστηριασμός αφορά σε ακίνητο που εντοπίζεται και αυτό στην Σίνδο και πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει ένα ενιαίο οικόπεδο, συνολικής έκτασης 17.592,94 τ.μ., το οποίο ουσιαστικά απαρτίζεται από δυο όμορα και συνεχόμενα μεταξύ τους τεμάχια.
Στην ενιαία έκταση έχουν ανεγερθεί σταδιακά δύο κτίρια, τα οποία περιλαμβάνουν βιομηχανικές εγκαταστάσεις, γραφεία και αποθηκευτικούς χώρους ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς έχει τεθεί στα 2,83 εκατ. ευρώ.
Στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου βρίσκεται και το βιοτεχνικό κτίριο της Τροφοτεχνική, για το οποίο έχει δρομολογηθεί πλειστηριασμός για τις 6 Απριλίου με τιμή εκκίνησης τα 2,12 εκατ. ευρώ ενώ επισπεύδουσα είναι η Intrum Hellas.
Πρόκειται για ένα οικόπεδο συνολικής έκτασης 8 στρεμμάτων στο οποίο έχει ανεγερθεί, μεταξύ άλλων, βιομηχανικό κτίριο επιφάνειας 4.795,20 τ.μ. που είναι χωρισμένο σε χώρους παραγωγής, αποθήκευσης, ψυγείων και γραφείων.
Την ίδια ημερομηνία έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός για ένα ακόμη βιομηχανικό κτίριο, που ανήκει στην ΕΛΒΙΤΥΛ- Ελληνική Ανώνυμος Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Τηλεπικοινωνιακού Υλικού και το οποίο βρίσκεται στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης.
Με την τιμή πρώτης προφοράς να ανέρχεται στα 1,666 εκατ. ευρώ, ο πλειστηριασμός αφορά σε ένα οικόπεδο επιφάνειας 15.271 τ.μ. στο οποίο έχουν ανεγερθεί βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Οι παραπάνω βιομηχανίες αποτελούν μόνο μερικά παραδείγματα εταιρειών που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και είναι αντιμέτωπες με τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ενώ η λίστα γίνεται ακόμη πιο μεγάλη εάν επεκταθεί και σε γειτονικές περιοχές.
ΠΗΓΗ:https://www.thetoc.gr/