Ήδη ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση και ο ρυθμός επιταχύνεται: η Φύση είναι καταδικασμένη να συνεχίσει την ταχεία καταστροφική της πορεία, λόγω των τραγικών επιπτώσεων που έχει το πέρασμα της ανθρωπότητας από τον πλανήτη. Εκτός και αν γίνουν βαθιές αλλαγές στα μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης των ανθρώπων.

Η  Διακυβερνητική Επιστημονική και Πολιτική Πλατφόρμα για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IPBES), δηλαδή η ομάδα των 145 εμπειρογνωμόνων από 59 χώρες του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μία συνολική και συντριπτική έκθεση για την κατάσταση της Φύσης, προϊόν τριετούς έρευνας, η οποία διαβεβαιώνει ότι το μέλλον του ανθρώπινου είδους, που εξαρτάται από τη Φύση για να αναπνεύσει, να πιει, να φάει, να ζεσταθεί, να θεραπευθεί, διαγράφεται σκοτεινό!

«Καταστρέφουμε τα ίδια τα θεμέλια των οικονομιών μας, τα μέσα επιβίωσης, τη διατροφική ασφάλεια, την υγεία και την ποιότητα της ζωής σε ολόκληρο τον κόσμο», γράφει ο Robert Watson, πρόεδρος της IPBES.
Καταστροφή των δασών, εντατική γεωργία, υπεραλίευση, καλπάζουσα αστικοποίηση, ορυχεία: το 75% του γήινου περιβάλλοντος έχει υποστεί σοβαρές μεταλλαγές από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και το 66% του θαλάσσιου περιβάλλοντος έχει επίσης πληγεί.

Αποτέλεσμα: περίπου ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών από τα 8 εκατομμύρια που υπάρχουν στη Γη, απειλούνται με εξαφάνιση. Για πολλά από αυτά, αυτό θα γίνει τις επόμενες δεκαετίες… Μία διαπίστωση που συμφωνεί με αυτό που πλήθος επιστημόνων περιγράφει εδώ και χρόνια:  η έναρξη της «6ης μαζικής εξαφάνισης», που δεν μνημονεύεται στην έκθεση, αλλά της «1ης μαζικής εξαφάνισης» για την οποία είναι υπεύθυνος ο Άνθρωπος…

…όμως επίσης, «της 1ης που θα μπορούσε να σταματήσει, εάν ενεργήσουμε κατά αποφασιστικό τρόπο τώρα», σημειώνει ο   Mark Tercek, πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης  Nature Conservancy.

 

Aπειλούνται ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών

Symbolbild Artensterben Great Barrier Reef (picture-alliance/dpa/D. Naupold)

 

Την επιθυμία τους να τεθεί η βιοποικιλότητα στο επίκεντρο της παγκόσμιας ατζέντας παράλληλα με το κλίμα, εξέφρασαν οι υπουργοί περιβάλλοντος των 7 πλουσιότερων χωρών G7 που συναντήθηκαν από το Σάββατο έως και σήμερα στην πόλη Μετς, βoρειοανατολικά του Παρισιού.

Η Γαλλία που προεδρεύει στο G7, θέλησε να συνδυάσει τη συνάντηση στη Μετς με αυτή των εμπειρογνωμόνων στο Παρίσι και την UNESCO, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για τη βιοποικιλότητα.  Με τη σημερινή τους έκθεση μιλούν για τους κινδύνους «μαζικής εξαφάνισης της ζωής» στον πλανήτη.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την προστασία της φύσης Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την προστασία της φύσης

Στη Μετς, πέρα από τις χώρες του G7, είχαν προσκληθεί και πολλές άλλες από Ασία, Αφρική, νότιο Αμερική, ανάμεσά τους και η Χιλή, η οποία θα οργανώσει φέτος την σύνοδο COP25 για το κλίμα. Οι υπουργοί εξέτασαν σειρά πρωτοβουλιών και για την υλοποίησή τους φιλοδοξούν να οδηγηθούν οι χώρες σε συγκρότηση συνασπισμών.

Πρωτοβουλίες όπως για την καταπολέμηση της αποψίλωσης δασών, της ρύπανσης  με πλαστικά, για την προστασία των κοραλλιογενών υφάλων, για την αναζήτηση καθαρών συστημάτων κλιματισμού κ.α. Αυτό το G7 θα καταλήξει στην υιοθέτηση μιας Χάρτας για τη Βιοποικιλότητα, απ’ όσες χώρες το επιθυμούν.

«Στόχος μας είναι να συντονισθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα προκειμένου να ενισχυθεί η θέση της βιοποικιλότητας στη διεθνή σκηνή και να επιτευχθεί ένα φιλόδοξο αποτέλεσμα κατά την επόμενη διεθνή συνάντηση για τη βιοποικιλότητα στην Κίνα το 2020» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Περιβάλλοντος Φρανσουά ντε Ρουζί.

 

 

 

 

Πηγές: https://whttps://www.dw.com/el/aπειλούνται-ένα-εκατομμύριο-είδη-ζώων-και-φυτών/a-48618447 και www.makthes.gr/i-enarxi-tis-1is-mazikis-exafanisis-gia-tin-opoia-eythynetai-o-anthropos-215506 με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/ΜΠΕ