Αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα που έχει τη μεγαλύτερη ποσότητα παραποιημένων τσιγάρων στην ΕΕ (1,5 δις τσιγάρα), ενώ παράλληλα από το παράνομο εμπόριο, χάνονται μεγάλα ποσά δασμών, και πλήττονται οι νόμιμοι πωλητές προϊόντων καπνού.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Καπνοπωλών, Ψιλικών και Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας: «Η δημοσίευση νέας Έκθεσης από την KPMG, υπενθυμίζει τις αρνητικές προεκτάσεις και τις οικονομικές επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου τσιγάρων. Ο αριθμός των 690 εκατ. ευρώ χαμένων εσόδων από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα (25% αναλογικά με τον ΕΝΦΥΑ), για το 2018 καθώς και η αρνητική πρωτιά της Ελλάδας σε όλη την ΕΕ, με το ποσοστό παράνομων τσιγάρων στο 23,6% (αύξηση 5,6 μονάδων σε σχέση με το 2017) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου. Ειδικότερα για τον κλάδο των ψιλικών και περιπτέρων, στον οποίο σημειώνεται ύφεση το ποσοστό αυτό αγγίζει τουλάχιστον το 30%.

Σύμφωνα με την Έκθεση, το 2018, η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ υπολογίστηκε στο 8,6% της συνολικής κατανάλωσης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 43,6 δισεκατομμύρια τσιγάρα, το οποίο ισοδυναμεί με τέσσερις φορές τη νόμιμη κατανάλωση στην Ελλάδα. Η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, όμως, σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση παραποιημένων τσιγάρων αυξήθηκε κατά 30% από την προηγούμενη χρονιά, στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ως σήμερα. Και εδώ η Ελλάδα κατέχει την αρνητική πρωτιά, καθώς καταγράφηκε η μεγαλύτερη ποσότητα παραποιημένων τσιγάρων στην ΕΕ (1,5 δις τσιγάρα)».

Σε δηλώσεις του στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών και Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Ιακώβου τόνισε πως το θέμα «πρέπει να αντιμετωπιστεί κυρίως από το κράτος». «Πρέπει να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι με x-ray μηχανήματα στα τελωνεία. Μακάρι η νέα κυβέρνηση να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση κι εμείς θα βοηθήσουμε με την τεχνογνωσία που έχουμε». Τον ρωτήσαμε τι μπορεί να κάνει και ο δήμος, δεδομένου ότι ο ίδιος εξελέγη στις δημοτικές εκλογές ως δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Θεσσαλονίκης με την παράταξη του Γιώργου Ορφανού και τόνισε πως η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να βοηθήσει με περισσότερους ελέγχους. «Πρέπει πρώτα να αναβαθμιστεί η δημοτική αστυνομία, να γίνουν προσλήψεις ώστε να ενισχυθεί με ανθρώπινο δυναμικό,  και να γίνονται έλεγχοι. Και κατά συνέπεια να προστατευθεί το επάγγελμά μας και οι επαγγελματίες που πληρώνουν δημοτικά τέλη. Ελπίζουμε τον επόμενο χρόνο να έχει μειωθεί ο αριθμός των λαθραίων τσιγάρων», σημείωσε ο κ. Ιακώβου. Και συμπλήρωσε: «Ξέρετε, το παράνομο εμπόριο έχει τεράστιο κόστος, τόσο οικονομικό όσο και κοινωνικό. Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι τα έσοδα από τα παράνομα τσιγάρα χρηματοδοτούν διεθνή εγκληματικά δίκτυα και τρομοκρατικές οργανώσεις (εμπόριο όπλων, ναρκωτικών κοκ)».

Ο κ. Ιακώβου υπογράμμισε πως «ενώ πέρυσι οι Ελληνικές Αρχές εξάρθρωσαν 7 παράνομα εργοστάσια ”fake τσιγάρων”, φέτος το ποσό αυτό είναι μηδενικό!».

«Ίσως να φταίει και η πολιτική επικαιρότητα, που λόγω των πολιτικών εξελίξεων δεν έχει γίνει εξάρθρωση παράνομων εργοστασίων παραποιημένων τσιγάρων, όμως οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να μεριμνήσουν γιατί όταν χάνεται το 25% του ΕΦΚ, όλοι χάνουν χρήματα», εξήγησε.

 

 

 

 

Πηγή: https://www.typosthes.gr/thessaloniki/187517_konstantinos-iakoboy-i-ellada-hanei-ekatommyria-apo-ta-lathraia-tsigara