Αυξάνεται η ανταπόκριση των ανεμβολίαστων πολιτών στα μέτρα και τις εκκλήσεις ειδικών και κυβέρνησης για εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού, την ώρα που η πιεστική κατάσταση στο ΕΣΥ οδηγεί στην επίταξη ιδιωτών γιατρών.

Η αυξημένη διάδοση αφορά πλέον το σύνολο της χώρας, με περισσότερα από 43.000 ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού ανά την επικράτεια.

Αναφερόμενη στην πανδημία κατά τη σημερινή ενημέρωση, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σημείωσε πως «το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ αυτή τη στιγμή. Έχουμε 124 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, σχεδόν σε όλα λειτουργούν τμήματα Covid και λειτουργούν και όλα τα υπόλοιπα τμήματα».

Η κυρία Γκάγκα εξήγησε πως «τα τμήματα Covid που λειτουργούν σημαίνει διπλάσια, τριπλάσια και πολλές φορές τετραπλάσια δουλειά για τους γιατρούς που βρίσκονται μέσα σε αυτά», θέλοντας να κάνει σαφές πόσο δύσκολο είναι το έργο γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ.


Η πίεση στο ΕΣΥ οδηγεί σε ασφυξία σε ΜΕΘ
Άλλωστε, έως σήμερα ο αριθμός των ασθενών Covid σε όλη τη χώρα ανέρχεται σε 3.633. «Είναι αναμενόμενο με την αύξηση όλων αυτών των νοσηλευόμενων ασθενών που παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες, τώρα πια να βλέπουμε και πολύ σημαντική αύξηση και των διασωληνώσεων και των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους λόγω κορωνοϊού» δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σήμερα, η πληρότητα των διαθέσιμων Covid-19 ΜΕΘ στην επικράτεια έχει φτάσει στο 88% και στη Θεσσαλονίκη στο 97%.

Είναι ενδεικτικό πως το τελευταίο 24ωρο οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 500, για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο.

Ξεκινά τη Δευτέρα η επίταξη γιατρών
«Υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς γιατρούς. Ο,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος, διότι εκεί γίνεται η μεγάλη μάχη και η προσπάθειά μας έχει ως προτεραιότητα να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανθρώπινες απώλειες» δήλωσε άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Μιλώντας στο δελτίο του Alpha, ο Γ. Οικονόμου αποκάλυψε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επίταξη γιατρών, προκειμένου να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες στο ΕΣΥ από την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου.