Η Ελλάδα της κρίσης είναι η Ελλάδα του χτες και του αύριο; Η πατρίδα μας; Αυτή που ξέρουμε, που αγαπάμε και αναθεματίζουμε την ίδια στιγμή; Η ίδια είναι. Μόνο οι άνθρωποι αλλάζουν. Όχι αυτοί που γράφουν την ιστορία, μα αυτοί που είναι η ιστορία.
Δυο απ’ αυτούς τους ανθρώπους συναντιούνται ένα απόγευμα. Τυχαία; Αδιάφορο. Ποια είναι η αφορμή; Ούτε αυτό μετράει. Σημασία έχει ότι για μερικές ώρες βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο, σε μια μονομαχία του παράλογου με τη λογική. Αν υπάρχει παράλογο κι αν ξέρουμε τι είναι λογική… Ο ένας είναι ο Χρηματιστής κι ο άλλος ο Άστεγος. Ένας γιάπις κι ένας κλοσάρ, ή, πιο σωστά (και πιο ελληνικά…), ο ένας είναι ο «Νεόπτωχος» κι ο άλλος ο «Νεοάστεγος». Ανάμεσά τους ένας τοίχος, διάφανος σαν καθρέφτης. Ένα μυστικό και μια αλήθεια. Η πραγματικότητα και η φαντασία. Ποιος είσαι εσύ; Ποιος είμαι εγώ; Ποιοι είμαστε «εμείς» και ποιοι οι «άλλοι»;
Όταν πέσει η αυλαία θα ξέρουμε την απάντηση…
«Ο Κάτω Παρθενώνας», γράφει η ποιήτρια Κλεοπάτρα Λυμπέρη στον πρόλογο, «είναι ένα κείμενο αμιγώς ρεαλιστικό, ωμό, σκληρό, γυμνό, αλλά ταυτόχρονα θερμό και τρυφερό, γεμάτο από τους χυμούς της καθημερινότητας, ένα έργο που μας κερδίζει με την ανθρωπιά του». Το θεατρικό έργο του Μηνά Βιντιάδη Ο Κάτω Παρθενώνας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, κατά τη χειμερινή περίοδο 2015-2016, σε σκηνοθεσία Περικλή Χούρσογλου. Επίσης έχει προγραμματιστεί να ανεβεί το Δεκέμβριο του 2016 σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας.
Βιογραφικό:
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1957 στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου, μεγάλωσε στην ιδιαίτερη πατρίδα του Κάσο και από τα 16 του ζει στην Αθήνα.
Ξεκίνησε την καριέρα του από την Ελεύθερη Γνώμη και στη συνέχεια, επί 27 χρόνια εργάστηκε στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, στο Βήμα πρώτα (1984) και στα Νέα από το 1986 έως το τέλος του 2011. Έχει διατελέσει υπεύθυνος ύλης (1984-1990), υπεύθυνος των εβδομαδιαίων πολιτιστικών ενθέτων, αρχισυντάκτης του πολιτιστικού τμήματος (1991-1995), υπεύθυνος των εκδόσεων Βορείου Ελλάδος (Αγγελιοφόρος, Ζω στη Θεσσαλονίκη, 1995-2000), διευθυντής στο περιοδικό Ταχυδρόμος(2000-2005), διευθυντής Ειδικών Εκδόσεων (2005-2011) και στη συνέχεια συνεργάστηκε με το ένθετο Art της εφημερίδας Ποντίκι. Τα τελευταία 25 χρόνια έκανε εκπομπές στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Έχουν εκδοθεί έως σήμερα πέντε λογοτεχνικά βιβλία του, τα μυθιστορήματα Τι είπα στην Κλαούντια (1996, Λιβάνης), Οι τρεις Μαρίες (1999, Νέα Σύνορα Λιβάνης), Το δεξί πόδι του θεού(2004) και Ο δράκος κόκορας (διηγήματα, 2006, Ελληνικά Γράμματα) και πριν από δύο χρόνια κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του Τηγανίζουν πατάτες στον Άρη; από τις εκδόσεις Τόπος. Έχει συμμετάσχει σε πολλές συλλογές διηγημάτων, ενώ έχει δημοσιεύσει σε όλα τα μεγάλα λογοτεχνικά περιοδικά (Λέξη, Δένδρο, Εντευκτήριο, Εξώπολις κ.λπ.). Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά.
Είναι μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Ιδρύματος Κακογιάννη, μέλος του ΔΣ της Εταιρείας για το Κτίριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας» και αναπ. μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος «Σχολείον» της Ειρήνης Παπά.
Διδάσκει σε σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής και πρόσφατα δίδαξε στο Studio Συγγραφής Θεατρικού Έργου του Εθνικού Θεάτρου.
ΛΟΥΛΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ
Η τριλογία της πόλης
Η διανυκτέρευση – Η πόλη – Η παρέλαση
Η Κάπα Εκδοτική παρουσιάζει τρία μονόπρακτα της σπουδαίας θεατρικής συγγραφέως Λούλας Αναγνωστάκη σε μία νέα έκδοση με τίτλο Η τριλογία της πόλης. Το εξώφυλλο κοσμεί έργο του Κώστα Γκουρτζή, ο οποίος συνεισφέρει στην έκδοση και τρία σχέδια, ένα για το κάθε έργο.
Το μονόπρακτο «Η διανυκτέρευση» παίχτηκε για πρώτη φορά, μαζί με τα μονόπρακτα «Η πόλη» και «Η παρέλαση», έχοντας τον γενικό τίτλο «Η πόλη», από το Θέατρο Τέχνης τον Μάιο του 1965 σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν και σκηνικά-κοστούμια Μαρίας Ρούσσου. Είχαν λάβει μέρος: Σοφία Μιχοπούλου (Γριά), Κατερίνα Καραγιάννη (Σοφία), Νίκος Χαραλάμπους (Μίμης). Επίσης, μεταδόθηκε από το Rai3 Radio τον Οκτώβριο του 1966.
Το μονόπρακτο «Η πόλη» πρωτοπαίχτηκε από το Θέατρο Τέχνης τον Μάιο του 1965 σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν και σκηνικά-κοστούμια Μαρίας Ρούσσου. Είχαν λάβει μέρος: Νεκτάριος Βουτέρης (Κίμων), Μάγια Λυμπεροπούλου (Ελισάβετ) και Γιώργος Λαζάνης (Φωτογράφος). Επίσης, τον Ιανουάριο του 1966 παρουσιάστηκε από την κυπριακή τηλεόραση σε σκηνοθεσία Εύη Γαβριηλίδη. Ακόμη, τον Απρίλιο του 1967 παίχτηκε στο Tearto dei Verdi στην Πάντοβα σε μετάφραση Filippo Maria Pontani και σκηνοθεσία Ν. Τσιγγάκου, ενώ τον Ιούλιο του 1969 μεταδόθηκε από το BBC σε μετάφραση George Angell και σκηνοθεσία Martin Esslin.
Το μονόπρακτο «Η παρέλαση» πρωτοπαίχτηκε από το Θέατρο Τέχνης τον Μάιο του 1965 σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν και σκηνικά-κοστούμια Μαρίας Ρούσσου. Είχαν λάβει μέρος: Εκάλη Σώκου (Ζωή) και Μίμης Κουγιουμτζής (Άρης). Επίσης, τον Μάιο του 1968 ανέβηκε στο Παρίσι, στη Maison des Lettres, σε μετάφραση Νικηφόρου Παπανδρέου & J.Y.C. Fosse και σκηνοθεσία Antoine Vitez, με τους ηθοποιούς Colin Harris και Brigitte Jacques.
Η συγγραφέας
H Λούλα Αναγνωστάκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του 1930 και είναι μικρότερη αδελφή του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη. Σπούδασε και πήρε πτυχίο από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παντρεύτηκε τον συγγραφέα και καθηγητή ψυχιατρικής Γιώργο Χειμωνά.
Είναι μία από τις πιο σημαντικές φωνές στη μεταπολεμική νεοελληνική δραματουργία. Τα έργα της έχουν ανεβεί στο Εθνικό Θέατρο, στο Θέατρο Τέχνης και στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων στην Κύπρο, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Πολωνία.
Εργογραφία:
Η διανυκτέρευση, Η πόλη, Η παρέλαση (1965)
Η συναναστροφή (1967)
Αντόνιο ή το μήνυμα (1972)
Η νίκη (1978)
Η κασέτα (1982)
Ο ήχος του όπλου (1987)
Διαμάντια και μπλουζ (1990)
Το ταξίδι μακριά (1995)
Ο ουρανός κατακόκκινος (1998)
Σ’ εσάς που με ακούτε (2003)
Ο Γιώργος ως Άμλετ (2015)
Κάπα Εκδοτική
Διεύθυνση: Παπαρηγοπούλου 6, Περιστέρι, Αθήνα
Τηλ.: 210 6859273, e-mail: [email protected]