Οι φαν της σειράς “Σπάρτακος” τον γνωρίζουν ως Crixus. Ο συγκεκριμένος ρόλος ήταν αυτός που έκανε τον Manu Bennett γνωστό στο ευρύ κοινό. Ακολούθησαν οι ρόλοι του Allanon στη σειρά “The Shannara Chronicles”, του Slade Wilson/Deathstroke στη σειρά “Arrow”, αλλά και τουAzog the Defiler στην κινηματογραφική τριλογία “Hobbit”. Ο Νεοζηλανδός ηθοποιός βρίσκεται στην πόλη μας προσκεκλημένος του φετινού Thessaloniki Comic Convention «The Comic Con» που διεξάγεται στο συνεδριακό κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης” τής ΔΕΘ-Helexpo και το TyposThes ξέκλεψε λίγο από τον χρόνο του και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του δια ζώσης.

Ο Bennett μίλησε για τον Crixusγια το σενάριο που γράφει που θα διαδραματίζεται στον Μαραθώνα σήμερα και θα κάνει ένα σχόλιο πάνω στην κρίση, ενώ υπογράμμισε και την θεραπευτική ιδιότητα των τεχνών.

Αναφέρθηκε στους προγόνους του που πολέμησαν και πέθαναν στην Κρήτη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μίλησε για την σύγχρονη Ελλάδα και την κρίση που βιώνει.

Τον ρωτήσαμε ποια μορφή ήρωα θα έπαιρνε αν μπορούσε να ταξιδέψει στον χρόνο και μας απάντησε ότι θα γινόταν Μέγας Αλέξανδρος για να μας βγάλει από το αδιέξοδο.

-Πώς είναι να είσαι ήρωας;

-Δεν ξέρω. Ήρωας είναι όποιος ξεπερνά τον εαυτό του και κάνει κάτι συναρπαστικό. Εγώ παίζω ρόλους και ο κόσμος πιστεύει ότι είμαι ο Crixus ή ο Azoc ή ο Deathstroke, αλλά δεν είμαι. Είμαι ένας καλλιτέχνης, όπως πχ ένας μουσικός ή ένας ζωγράφος που μπορεί να τον θαυμάζεις, όμως όταν τον δεις από κοντά θα αντιληφθείς πως είναι απλά ένας άνθρωπος. Για παράδειγμα ήρθε μια κοπέλα σήμερα εδώ στο Comic Con και μου είπε «ήρθα από το νησί μου γιατί έπρεπε να συναντήσω τον Crixus». Όμως εγώ δεν είμαι ο Crixus, είμαι ο Manu.

Έχω τρία παιδιά, έχω δάνειο, έχω τη ρουτίνα μου. Στην βιομηχανία του κινηματογράφου υπάρχει το θέμα της δημοσιότητας για τη δημοσιότητα. Εγώ είμαι μακριά από αυτό. Ζω κοντά σε μια παραλία στη Νέα Ζηλανδία. Και εκεί η ζωή είναι πιο ήρεμη. Όταν πάω στις ΗΠΑ βλέπω πόσο υπερβάλουν στο να δημιουργούν είδωλα.

 

-Όταν σας προτείνουν μια ταινία, τι είναι αυτό που ζητάτε;

-Θα μπορούσε κανείς να πει ότι έχω τυποποιηθεί κατά κάποιο τρόπο γιατί έχω παίξει τον Crixus στη σειρά «Σπάρτακος». Είναι μια υπέροχη σειρά και ιστορία. Και είναι κάτι που αγαπώ πολύ. Γιατί ο Crixus είναι ένας ήρωας που έχει πολλές συναισθηματικές μεταπτώσεις. Από πολύ βίαιος άνδρας, γίνεται τρυφερός εραστής και έπειτα ηγέτης. Δείχνει διαφορετικές πτυχές της ζωής. Ο Deathstroke ήταν πιο ποπ κουλτούρα, όμως πιστεύω πως είχε επιτυχία γιατί έφερα στοιχεία του Crixus σε αυτόν. Όταν ερμηνεύεις από την καρδιά οι θεατές το αντιλαμβάνονται.

 

-Τι σχεδιάζετε για το μέλλον;

-Γράφω ένα σενάριο για ένα Μαραθώνιο. Θα είναι για την πόλη του Μαραθώνα στο παρόν. Θα αναφέρεται στην οικονομική κρίση μέσα από τα μάτια ενός μικρού αγοριού που αποφασίζει να τρέξει σε μαραθώνιο.

mail.jpg

-Στηρίζετε πολύ τις Μάορι ρίζες(όνομα ιθαγενούς πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας). Πόσο σημαντικό είναι να στηρίζει κανείς τις ρίζες του;

-Δεν στηρίζω περισσότερο τις ρίζες Μάορι απ’ ό,τι τις υπόλοιπες ρίζες μου. Για παράδειγμα έκανα DNA τεστ και βρήκα ότι είμαι κυρίως Ευρωπαίος, και μάλιστα 10% Νορβηγός. Ίσως από τον παππού μου που ήταν από την Σκωτία, άρα μιλάμε για Βίκιγνκ. Και αν γυρίσεις το ρολόι καταλήγεις να δεις πως προέρχεσαι από μέρη που δεν το φανταζόσουν. Η κουλτούρα των Μάορι την έμαθα αργότερα. Μεγάλωσα στην Αυστραλία και πήγα στην Νέα Ζηλανδία για τα γυρίσματα του Σπάρτακου. Και εκεί μπόρεσα να συνδεθώ με αυτή την κουλτούρα. Πιστεύω ότι ο κόσμος πρέπει να είναι πιο ανοιχτός. Γνωρίζω ότι υπάρχει ένταση κι εδώ με το Μακεδονικό, όμως απομονώνουμε τους εαυτούς μας όσο βάζουμε σύνορα, συναισθηματικά ή γεωγραφικά. Από την άλλη πρέπει φυσικά να προστατεύεις τον πολιτισμό σου και την ιστορία σου. Ο «Σπάρτατκος» ήταν δημοφιλής γιατί μιλούσε για την σκλαβιά. Και πιστεύω πως ο κόσμος και σήμερα νιώθει σκλαβωμένος μέσα στον καπιταλισμό ή στα κομουνιστικά καθεστώτα πχ της Ανατολής ή ακόμη αν θέλετε και στην χώρα σας με αυτά που βιώνει στην κρίση. Νιώθω πως ο κινηματογράφος και η τηλεόραση έχουν επίδραση στο ευρύ κοινό πιστεύω πως οι ιστορίες που λέγονται σε αυτά τα μέσα (μέσω των ταινιών και των τηλεοπτικών σειρών) έχουν μια θεραπευτική δυνατότητα. Η Επίδαυρος γι’ αυτό δημιουργήθηκε. Για να φτάνει η θεραπευτική φωνή σε όλο το κοινό που βρίσκονταν στο αμφιθέατρο. Μετά οι Ρωμαίοι μετέτρεψαν τα θεάματα σε κάτι βίαιο Κι αυτό συμβαίνει τώρα και στο Χόλυγουντ. Αλλά η ουσία ήταν για την θεραπεία. Και όταν βρέθηκα στην Επίδαυρο και βίωσα την ακουστική της είπα γι’ αυτό θέλω να παίζω, να είμαι μέρος αυτής της ιδέας.

 

-Φαίνεται να ξέρετε αρκετά για την Ελλάδα. Τι ξέρετε για τη Θεσσαλονίκη;

-Θεσσαλονίκη ήταν το όνομα της αδερφής του Μέγα Αλέξανδρου. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη, κάηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, και την είχαν υπό κατάληψη γύρω στα 400 χρόνια οι Οθωμανοί Τούρκοι. Ήταν ένα μεγάλο λιμάνι, μια διαπολιτισμική πόλη.

manu_arrow.jpg

-Αν μπορούσατε να ταξιδέψετε στον χρόνο, ποιος ήρωας θα επιλέγατε να γίνετε και γιατί;

-Ο Μέγα Αλέξανδρος. Και θα ερχόμουν στο σήμερα και θα έβγαζα τους Έλληνες από αυτό το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται! Έχω έρθει πολλές φορές στην χώρα σας, σε διαφορετικές πόλεις. Και πάντα όσοι συναντώ με σέβονται, μου μιλούν σαν να με ξέρουν χρόνια και κάνουμε πολύ ωραίες συζητήσεις. Έχω ακούσει πολλές ιστορίες. Και πιστεύω πως ο κόσμος δεν μπορεί να ενώσει τις δυνάμεις του γιατί νιώθει απογοήτευση από τους πολιτικούς και την κυβέρνηση. Έχω 200 προγόνους μου με ρίζες Μάορι που είναι θαμμένοι στην Κρήτη. Είχαν έρθει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να υπερασπιστούν την Κρήτη από την Γερμανική Κατοχή. Θα αναρωτιόντουσαν γιατί έχασαν τη ζωή τους όταν τα αεροδρόμιά σας έχουν πουληθεί στους Γερμανούς. Πώς έγινε αυτό;

Ήθελα χθες να σκαρφαλώσω στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου για να κάνω μια διαμαρτυρία για τους συγγενείς μου. Γιατί η Ελλάδα δεν υπερασπίζεται τον εαυτό της; Ίσως χρειάζεται βοήθεια. Οι Έλληνες έχουν προδοθεί από τα ΜΜΕ, έχει δημιουργηθεί μια εσφαλμένη εικόνα για αυτούς, τέτοια που όσα τρομερά πράγματα κι αν συμβούν στην χώρα, ο υπόλοιπος κόσμος δεν θα νοιαστεί.

Πιστεύω πως όλα είχαν σχεδιαστεί από καιρό. Κι αυτό είναι τρομακτικό.

 

 

Χρήσιμα

Σήμερα λειτουργεί: 10.00-20.00. Εισιτήρια: €7 (εισιτήριο ημέρας), €12 (μειωμένο εισιτήριο τριημέρου-προπώληση), €14 (εισιτήριο τριημέρου). Παιδιά ηλικίας έως 12 χρόνων δικαιούνται δωρεάν είσοδο, εφόσον συνοδεύονται από ενήλικα (ένα παιδί ανά ενήλικα). Εισιτήριο για κάθε επιπλέον παιδί ηλικίας έως 12 ετών: €

 

 

 

Πηγή: https://www.typosthes.gr/politismos/184131_tha-ginomoyn-mega-alexandros-gia-na-sas-bgalo-apo-adiexodo