Θα απέχουν από τα μαθήματα οι μαθητές του 1ου δημοτικού σχολείου Πυλαίας-Χορτιάτη εξαιτίας της μεταφοράς τους στο διπλανό κτίριο του γυμνασίου. Πιο συγκεκριμένα η έλλειψη διδακτικών αιθουσών εξαιτίας της υποδοχής 150 μαθητών στην α’ Δημοτικού και της διαμόρφωσης έξι σχολικών τμημάτων οδήγησε σε μεταφορά δύο τμημάτων της ε’ και ενός της στ’ δημοτικού στο διπλανό γυμνάσιο μετά και τη σχετική εισήγηση της διεύθυνσης του σχολείου στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη.
Ο δήμος ανταποκρίθηκε στο σχετικό αίτημα για μεταφορά των μαθητών, χωρίς ωστόσο να λάβει υπόψη του τις εισηγήσεις των ιθυνόντων. Η σχετική εισήγηση προέβλεπε το διαχωρισμό της σχολικής αυλής του γυμνασίου για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο συναναστροφής τους με μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας, και παράλληλα άφηνε αιχμές για πιθανή γκετοποίηση της μειοψηφίας των μαθητών που δεν θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τους συνομηλίκους της.
«Το σχολείο είναι δωδεκαθέσιο και οι 500 και πλέον μαθητές δεν χωρούν στις υπάρχουσες σχολικές αίθουσες», τονίζει στη «Μακεδονία» η Ελεάννα Κοντανασάκη, εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, και συνεχίζει: «Το πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη μεταφορά των μαθητών στο διπλανό σχολικό κτίριο, καθώς το δημοτικό συμβούλιο που επικύρωσε την πρόταση δεν έλαβε κατά νου τις εισηγήσεις μας».
Στην τρίωρη συνέλευση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ελήφθη ομοφώνως η απόφαση να μη συμμετέχουν οι μαθητές στα μαθήματα μέχρι την ολοκληρωτική διευθέτηση του ζητήματος. Ο προβληματισμός του συλλόγου γονέων και των εκπαιδευτικών αφορά τον κίνδυνο τραυματισμού των μαθητών κατά τη μετάβασή τους από και προς τη σχολική μονάδα για τα διαλείμματα αλλά και την αδικία που υφίστανται ορισμένοι μαθητές έναντι άλλων, που θα παραμένουν κανονικά στους χώρους του σχολείου.
Η πρόταση του συλλόγου
Ο σύλλογος κατέθεσε πρόταση προς όλες τις αρμόδιες αρχές για ανταλλαγή αιθουσών ανάμεσα στις δύο σχολικές μονάδες, ώστε να αξιοποιηθούν οι αίθουσες υπολογιστών, δασκάλων και εικαστικών του δημοτικού σχολείου για τη διεξαγωγή των μαθημάτων και να μεταφερθούν οι εκπαιδευτικοί στο διπλανό κτίριο. Παρά τις αρχικές διαδικαστικές ενστάσεις της διεύθυνσης του σχολείου η πρόταση έγινε αποδεκτή και κλήθηκε ενιαίο σώμα με συμμετοχή γονιών, εκπαιδευτικών και δημοτικών αρχών για την επίλυση του ζητήματος.
Η στάση του δήμου
Στο πλευρό του συλλόγου τάχθηκε η Ελένη Γιαννούδη, αντιδήμαρχος του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, αρνούμενη ωστόσο την ύπαρξη ουσιαστικού προβλήματος. Η κ. Γιαννούδη τόνισε στη «Μακεδονία» ότι προτεραιότητα του δήμου ήταν η επίλυση του ζητήματος στέγασης των μαθητών του δημοτικού σχολείου και η πρόταση του συλλόγου θα γίνει δεκτή από πλευράς δημοτικής αρχής κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση διαφαίνεται ότι όλες οι αρμόδιες αρχές συγκλίνουν στην αποδοχή της πρότασης του συλλόγου.
Ερωτηθείσα για την κατασκευή του 5ου δημοτικού σχολείου Πυλαίας επισήμανε ότι «φιλοδοξούμε να προχωρήσουμε τον επόμενο χρόνο σε ίδρυση της σχολικής μονάδας και καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η κατασκευή της σχολικής μονάδας δεν συνεπάγεται και λειτουργία της.
![]() |
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σχολικού έτους 2016-2017, του δήμου Θεσσαλονίκης στα διδακτήρια “Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Δήμου Θεσσαλονίκης (πρώην 13ο Γυμνάσιο)” στο 14ο και 18ο Λύκειο Θεσσαλονίκης πατήστε εδώ |
Εννιά νέα σχολικά συγκροτήματα προγραμματίζει να κατασκευάσει ο δήμος Παύλου Μελά στις τρεις δημοτικές του ενότητες, με στόχο να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σχολικής στέγης
Προτεραιότητα θα δώσει ο δήμος Παύλου Μελά στις περιοχές της Ευκαρπίας, της Νικόπολης όπου λόγω της οικιστικής ανάπτυξης αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών, καθώς και στη Σταυρούπολη όπου το μαθητικό δυναμικό αγγίζει τα 6.500 παιδιά. Ο σχεδιασμός αφορά την κατασκευή νηπιαγωγείων, δημοτικών και λυκείων, τα οποία ο δήμος καταβάλλει προσπάθεια να ενταχθούν για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, στο πρόγραμμα της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές (πρώην ΟΣΚ) ή και τα ΣΔΙΤ.
Στόχος της δημοτικής αρχής είναι έως το τέλος του χρόνου να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ένταξης των έργων και μέσα στην επόμενη χρονιά να αρχίσει τουλάχιστον η κατασκευή τριών σχολείων στη δημοτική ενότητα Ευκαρπίας και την περιοχή της Νικόπολης στη Σταυρούπολη, καθώς τα υφιστάμενα σχολεία είναι υπεράριθμα. Σύμφωνα με το δήμαρχο Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη, το πρόβλημα είναι οξυμένο στην ευρύτερη περιοχή και θα πρέπει άμεσα να βρεθεί χρηματοδότηση για την κατασκευή των σχολείων. «Υπάρχουν παιδιά που ζουν σε απομακρυσμένους οικισμούς όπως η Φιλοθέη και αναγκάζονται να κάνουν ολόκληρο ταξίδι για να πάνε με λεωφορεία σε σχολεία της Σταυρούπολης. Ο δήμος έδωσε αγώνες για την εξάλειψη της διπλοβάρδιας στα σχολεία της περιοχής, αλλά σήμερα, ενώ λειτουργούν σε πρωινό κύκλο, τα σχολεία δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες» τόνισε ο κ. Δεμουρτζίδης. Εξήγησε ότι οι υπηρεσίες του δήμου έχουν ολοκληρώσει έναν μεγαλόπνοο σχεδιασμό για την κάλυψη των αναγκών της σχολικής στέγης, αλλά το ζητούμενο, όπως είπε, είναι να βρεθούν πηγές χρηματοδότησης. Πάντως δεσμεύτηκε ότι η δημοτική αρχή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση κατασκευή των τριών σχολείων στην Ευκαρπία και τη Νικόπολη, όπου υπάρχουν δύο σχολεία αλλά φιλοξενούν πάνω από 700 μαθητές, καθώς και στις περιοχές της Πολίχνης και της Σταυρούπολης. Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Χριστοδούλου ανέφερε ότι σήμερα το μαθητικό δυναμικό στο σύνολο των τριών δημοτικών ενοτήτων αγγίζει τα 15.500 παιδιά, γεγονός που, όπως είπε, αναγκάζει το δήμο να κινηθεί όσο πιο γρήγορα μπορεί, για να καλύψει τις ανάγκες. «Ο αριθμός των μαθητών μας είναι όσο μιας επαρχιακής πόλης και αυτό σημαίνει ότι δεν επαρκούν ούτε τα υφιστάμενα σχολεία αλλά ούτε οι προσθήκες αιθουσών. Χρειαζόμαστε σχολεία επειγόντως, γι’ αυτό και θα αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν, ποντάροντας και στα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ» υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος.
Ποια σχολεία σχεδιάζονται
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του δήμου Παύλου Μελά προγραμματίζεται η κατασκευή εννιά νέων σχολείων στις τρεις δημοτικές ενότητες (Πολίχνη, Σταυρούπολη και Ευκαρπία). Ειδικότερα:
* Ολοκληρώνεται άμεσα η έκδοση των οικοδομικών αδειών του 12ου δημοτικού σχολείου και 11ου νηπιαγωγείου Πολίχνης, καθώς και του 7ου νηπιαγωγείου Ευκαρπίας, για το οποίο μετά την παραλαβή και της μελέτης ολοκληρώθηκαν και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου.
* Σε εξέλιξη βρίσκεται η τροποποίηση του οικοδομικού τετραγώνου 1407 στη Νικόπολη, όπου πρόκειται να ανεγερθεί το 8ο δημοτικό σχολείο Νικόπολης, αλλά και η μελέτη του κτιρίου, ώστε άμεσα να κατασκευαστεί ένα νέο 12θέσιο δημοτικό σχολείο και αργότερα και ένα νηπιαγωγείο, που θα καλύψουν τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
* Προγραμματίζεται επίσης ανέγερση μέσω της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) των παρακάτω σχολικών μονάδων:
* Ενιαίο λύκειο Ευκαρπίας το οποίο θα κατασκευαστεί στο οικοδομικό τετράγωνο Ο.Τ. Γ165, μεταξύ των οδών Παλαιών Πατρών Γερμανού, Νικολάου Πλαστήρα, πάροδος «Δασκάλας Αθηνάς Τσακίρη».
* Το 4ο 12θέσιο δημοτικό σχολείο Ευκαρπίας, το οποίο θα κατασκευαστεί στο οικοδομικό τετράγωνο Ο.Τ. Γ179, μεταξύ των οδών Χρυσοστόμου Σμύρνης και Ολύμπου.
* Το 1ο λύκειο Πολίχνης το οποίο θα κατασκευαστεί στο οικοδομικό τετράγωνο Ο.Τ. 1037, μεταξύ των οδών Φλέμιγκ, Αρχιμήδους, Αμοργού και πεζοδρόμου.
Δήμος Νεάπολης-Συκεών: μάχη για περισσότερες μονάδες
Στο δήμο Νεάπολης – Συκεών η δημοτική αρχή δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τη μάχη για περισσότερα και καλύτερα σχολεία, ενώ στο πλαίσιο αυτό χρηματοδότησε τις μελέτες για την κατασκευή τριών νέων σχολείων στη δημοτική ενότητα Πεύκων. Η περιοχή σημειώνει μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέα σχολικά κτίρια. Πρόκειται για ένα δημοτικό σχολείο, ένα νηπιαγωγείο και το 2ο γυμνάσιο, τα οποία ο δήμος προγραμματίζει να τα εντάξει μέσω ΣΔΙΤ. Μάλιστα για να επισπευτούν οι διαδικασίες παραχώρησε και τα οικόπεδα, ενώ φέτος ολοκλήρωσε εργασίες συντήρησης και επισκευής σε δεκάδες σχολικά κτίρια, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν εξ ολοκλήρου από το ταμείο του δήμου.