Με την μεγάλη πολύχρωμη Παρέλαση Υπερηφάνειας ολοκληρώθηκε το 8ο Thessaloniki Pride

Με την μεγάλη πολύχρωμη Παρέλαση Υπερηφάνειας ολοκληρώθηκε το 8ο Thessaloniki Pride

 

 

 

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη Παρέλαση Υπερηφάνειας για το όγδοο Thessaloniki Pride, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην παρέλαση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, κρατώντας πολύχρωμες σημαίες, σφυρίχτρες και έχοντας ζωγραφισμένα πολύχρωμα τα σώματα τους.

 

 

 

undefined

pride-4.jpg

pride-6.jpg

pride-8.jpg

prada.jpg

 

 

 

Στην παρέλαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας,  Σπύρος Μιλτιάδης, ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, η εντεταλμένη σύμβουλος για δράσεις κοινωνικής στήριξης και ένταξης μεταναστών και προσφύγων, Σοφία Ασλανίδου και η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου.

 

 

 

 

Tην κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου, και απευθύνοντας χαιρετισμό. Οι εκδηλώσεις του Thessaloniki Pride κορυφώθηκαν με την παρέλαση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετείχε και η κ. Χατζηγεωργίου, αφού πρώτα απηύθυνε χαιρετισμό της.

xatzigeorgiou-thessaloniki-pride-xairetismos.jpg

 

 

«Πενήντα χρόνια πριν αυτή η νέα σελίδα που άνοιξε στις σχέσεις και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους συνανθρώπους μας εμπλουτίστηκε, διευρύνθηκε και συνεχίζει να καταγράφεται με την ίδια δυναμική, την ίδια τόλμη, την ίδια πεποίθηση πως μπορούμε να διεκδικήσουμε, μπορούμε να επιτύχουμε, μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που κοιτάζουμε τον κόσμο και τον τρόπο που ο κόσμος κοιτάζει εμάς», είπε η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), η οποία αναφέρθηκε και στο έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ: «Και γράφουμε ιστορία γιατί αντλώντας δύναμη και πείσμα από αυτούς τους διαρκείς αγώνες καταφέραμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια να επιτύχουμε το αυτονόητο, να μετατρέψουμε αυτά τα χρόνια αιτήματα σε θεσπισμένους νόμους του κράτους, με τη ψήφιση του νέου ενισχυμένου συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, με την εξίσωση των κοινωνικοασφαλαστικών και φορολογικών δικαιωμάτων τους με τους έγγαμους, με την ψήφιση του νόμου για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, με τη κατάργηση του ρατσιστικού άρθρου 347 του ποινικού κώδικα, με την ψήφιση για το θεσμό της αναδοχής, που δίνει τη δυνατότητα αναδοχής παιδιών σε όλα τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας αλλά και με τη διεύρυνση έπειτα από χρόνια καθυστέρηση, για την εφαρμογή των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης προς τρανς και ίντερσεξ άτομα, σε θέματα εργασίας, απασχόλησης, πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες που είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό».

«Μόνο όταν αυτές οι συγκεντρώσεις πάψουν να έχουν λόγο ύπαρξης θα μπορούμε να αισθανόμαστε δικαιωμένοι. Μόνο τότε θα μπορούμε να κοιτούμε έναν άλλο κόσμο, έναν διαφορετικό κόσμο, έναν καλύτερο κόσμο. Αλλά και τότε θα είμαστε διπλά περήφανοι γιατί θα μπορούμε να λέμε πως ναι, εμείς τα καταφέραμε», κατέληξε η κ. Χατζηγεωργίου.

Στο Thessaloniki Pride η ΥΜΑΘ  Ελευθερία Χατζηγεωργίου

 

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης ομάδα ατόμων έκανε ολιγόλεπτη στάση στην Τσιμισκή στο ύψος της οδού Αγίας Σοφίας και φώναξε συνθήματα, ζητώντας δικαιοσύνη στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου.

Με σύνθημα «Γράφουμε Ιστορία» μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Λευκού Πύργου προκειμένου να συμμετάσχουν στους εορτασμούς του παγκόσμιου ΛΟΑΤΚΙ κινήματος για την 50η επέτειο εξέγερσης του Stonewall στη Νέα Υόρκη.

 

pride-2.jpg

pride-1.jpg

 

 

 

Παράλληλα, είχαν στηθεί από το πρωί info kiosks, body painting, γρήγορο τεστ, παιχνίδια και λαμβάνουν χώρα διάφορες άλλες δράσεις.

Συμμετέχουσες οργανώσεις, φορείς απηύθυναν χαιρετισμούς, ενώ ο Λευκός Πύργος φωταγωγήθηκε στα χρώματα του Pride.

 

 

undefined

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

 

 

Λίγο μετά τις 21.30 ξεκίνησε η μεγάλη συναυλία (Pride Concert), η οποία θα ρίξει την αυλαία του φεστιβάλ.

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα

 

Όλοι έδωσαν ραντεβού για του χρόνου, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, το Europride 2020.

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 11 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

 

 

 

 

Φωτογραφίες: http://www.thestival.gr/ (1, 2), voria.gr και https://www.facebook.com/pg/ThessalonikiPride

Πηγές: https://www.voria.gr/article/me-sinthima-grafoume-istoria-to-ogdoo-thessaloniki-pride και https://www.makthes.gr/sto-thessaloniki-pride-i-ymath-eleytheria-chatzigeorgioy-223826