Φωτογραφία: radioevros.gr

Μέτρα για την άμβλυνση των προβλημάτων και της ταλαιπωρίας των επισκεπτών της Σαμοθράκης, οι οποίοι αναμένουν στο λιμάνι την αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Αλεξανδρούπολη, μετά την έκτακτη δρομολόγηση του ταχύπλοου καταμαράν «Αndros Jet», έλαβε ο δήμος σε συνεργασία με τους επαγγελματίες και ξενοδόχους.

«Χθες το βράδυ μας ενημέρωσε γραπτώς το υπουργείο Ναυτιλίας ότι αύριο θα έλθει το Sea Jet Andros, για να κάνει δρομολόγια από αύριο το απόγευμα και την επόμενη μέρα να κάνει όσα δρομολόγια χρειαστεί. Είναι ταχύπλοο και θα μπορέσει να πάει πολλές φορές και να έλθει Αλεξανδρούπολη», δήλωσε ο δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων « Πρακτορείο 104,9 FM»,  εκτιμώντας πως «οι υπολογισμοί είναι προσεγγιστικοί, αλλά μπορεί να είναι και χίλια άτομα αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένα που θέλουν να ταξιδέψουν και δεν μπορούν».

«Το βράδυ της Κυριακής ήταν πολλές εκατοντάδες άτομα στο λιμάνι και αυτοκίνητα που περιμένανε να ταξιδέψουν και τελικά δεν μπόρεσε ούτε το έκτακτο πλοίο που ναυλώθηκε να προσεγγίσει»,  ανέφερε, εξηγώντας ότι «λάβαμε μέτρα χθες με τον Σύλλογο Επαγγελματιών και ζητήσαμε να φιλοξενηθούν δωρεάν οι επισκέπτες τουλάχιστον 1-2 μέρες, μέχρι να υπάρξει λύση».

Το πρώτο δρομολόγιο του «Αndros jet» αναμένεται να γίνει αύριο από τη Σαμοθράκη με προορισμό την Αλεξανδρούπολη και από Αλεξανδρούπολη προς τη Σαμοθράκη την Τετάρτη. Από την Πέμπτη 15/08 θα πραγματοποιεί καθημερινά τρία δρομολόγια. Το καταμαράν έχει δυνατότητα να αναπτύσσει 37 κόμβους ταχύτητα και έχει μεταφορική δυνατότητα 600 ατόμων και 75 οχημάτων.

Εξώδικο από φορείς της Σαμοθράκης για τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό

Εξώδικη διαμαρτυρία κατά παντός υπευθύνου θα αποστείλουν εντός της ημέρας φορείς της Σαμοθράκης, η οποία από την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκεται αποκλεισμένη ακτοπλοϊκά. 

Ήδη οι πρώτες ελλείψεις σε φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν κάνει την εμφάνιση τους, με τους φορείς του νησιού να εκφράζουν την ανησυχία τους για τη σημερινή ημέρα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμαρχος Σαμοθράκης Αθανάσιος Βίτσας δημοσίευσε στο facebook μία φωτογραφία με άδεια τελάρα φρούτων και λαχανικών γράφοντας τα εξής:

«1. Γίνονται προσπάθειες συνέχισης της υποστήριξης στους εγκλωβισμένους ταξιδιώτες που έχουν επείγουσες ανάγκες.
2. Υποβλήθηκε αίτημα στο Υπουργείο Ναυτιλίας για δρομολόγηση οχηματαγωγού για μεταφορά εμπορευμάτων. Η τοπική αγορά έχει μεγάλες ελλείψεις πολλών αγαθών, τραφίμων κτλ.
3. Υπάρχει στενή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ για βοήθεια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.
4. Αναζητείται οποιαδήποτε λύση για πιο γρήγορη διέξοδο από τα ήδη ανακοινωμένα».

Οι επισκέπτες του νησιού ζουν τη δική τους Οδύσσεια καθώς η δρομολόγηση του «AZORES EXPRESS», που επιστρατεύτηκε για να αντικαταστήσει το «ΣΑΟΣ ΙΙ», εξελίχθηκε σε φιάσκο. Το πλοίο δεν κατάφερε να φθάσει ποτέ στη Σαμοθράκη εξαιτίας των μποφόρ και του μεγέθους του και τελικά αποσύρθηκε.

Μέχρι την Τετάρτη που φθάνει στη Σαμοθράκη το καταμαράν Andros Jet οι τουρίστες που θέλουν να φύγουν από το νησί είναι εγκλωβισμένοι. Για όσους, δε, είχαν κλείσει τις διακοπές τους στο νησί του Θρακικού πελάγους, μοιάζει πλέον με κακόγουστο ανέκδοτο καθώς αδυνατούν να μεταβούν σε αυτό.

Την ίδια ώρα οι ξενοδόχοι του νησιού προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξυπηρετήσουν τους εκατοντάδες τουρίστες που παραμένουν εν αναμονή πλοίου για να επιστρέψουν στις εστίες τους, προσφέροντας χαμηλότερες τιμές στα καταλύματα τους, αλλά και στα εστιατόρια της Καμαριώτισσας, του λιμανιού της Σαμοθράκης.

Παράλληλα με έξοδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πέντε εστιατόρια, στην Καμαριώτισσα, προσφέρουν δωρεάν φαγητό σε όσους τουρίστες τα επιλέξουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάποιοι τουρίστες μένουν σε αίθουσες που έχει διαθέσει ο Δήμος του νησιού, μεταξύ αυτών και αίθουσες σχολείων.

Μεγάλη η ζημιά για τον τουρισμό

«Η ζημιά για τον τουρισμό του νησιού είναι μεγάλη και δεν ξέρουμε κατά πόσο θα διευρυνθεί, όσο το νησί παραμένει αποκομμένο. Ευελπιστούμε πως από την Τετάρτη που θα πέσουν τα μποφόρ θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση» τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Σαμοθράκης, Γιάννης Γλήνιας.

Πηγές: https://www.voria.gr/article/exodiko-apo-foris-tis-samothrakis-gia-ton-aktoploiko-apoklismo και https://www.typosthes.gr/koinonia/192776_metra-apo-dimo-samothrakis-gia-toys-egklobismenoys-episkeptes-sto-nisi