Νέα εποχή για το αεροδρόμιο “Μακεδονία” – Θεμελιώθηκε ο νέος τερματικός σταθμός

Νέα εποχή ξεκινά σήμερα για το αεροδρόμιο “Μακεδονία” καθώς θεμελιώθηκε σήμερα ο νέος τερματικός σταθμός που θα κατασκευαστεί και θα αυξήσει  κατά 2,5 εκατομμύρια τον αριθμό των επιβατών ετησίως.

Πρόκειται για ένα έργο, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, που θα επεκτείνει κατά 34.033 τ.μ. τη δυναμικότητα του υφιστάμενου αεροδρομίου. Ο νέος τερματικός σταθμός θα συνδεθεί με τον υφιστάμενο (24.000τ.μ), ο οποίος θα ανακαινιστεί. Τα δύο κτίρια θα έχουν εμβαδόν 58.000 τ.μ., ενώ οι χώροι του αεροδρομίου υπερδιπλασιάζονται.

teleti.jpg

Οι σταθμοί check-in θα αυξηθούν κατά 47%, ενώ τα διπλάσια θα είναι τα σημεία ασφαλείας. Την ίδια στιγμή, οι ιμάντες παραλαβής αποσκευών θα είναι κατά 75% περισσότεροι, με τον συνολικό αριθμό των πυλών του αεροδρομίου να αυξάνεται κατά 50%.

Εκτός από την κατασκευή νέου τερματικού Σταθμού, συνολικής έκτασης που θα ξεπερνά τα 34.033 τ.μ., η «νέα εποχή» για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» περιλαμβάνει την κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού, αλλά και την αναβάθμιση της μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού και τη σύνδεσή της με το δίκτυο της πόλης. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν σημαντικά έργα αναβάθμισης όπως: ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης – απογείωσης και στάθμευσης των αεροσκαφών, εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου αποσκευών.

teleti4.jpg

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021 και εντάσσεται στο επενδυτικό πρόγραμμα της Fraport Greece, συνολικού ύψους 415  εκατ. ευρώ για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η εταιρεία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece,  Alexander Zinell, αναφέρθηκε στη σημασία του έργου για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, αλλά και στον συμβολισμό του για την Ελλάδα. «Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την αυγή μιας νέας εποχής ανάπτυξης για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει καταλληλότερο μέρος για να ξεκινήσει αυτή η επόμενη μέρα από αυτόν τον ιστορικό τόπο. Το νέο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης δεν αποτελεί απλώς μέρος του κατασκευαστικού προγράμματος. 100 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 415 εκατ. ευρώ που θα κοστίσουν τα έργα για την αναβάθμιση των 14 αεροδρομίων, θα διατεθούν εδώ στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”. Στόχος μας είναι η πλήρης μεταμόρφωσή του σε έναν σύγχρονο κεντρικό κόμβο για τα νοτιοανατολικά Βαλκάνια». Παράλληλα όπως τόνισε ο ίδιος φέτος θα ολοκληρωθούν τα έργα σε Καβάλα, Χανιά και Ζάκυνθο.

teleti5.jpg

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας τόνισε ότι “η Ελλάδα έχει συνέχεια. Προχωράμε σε μια τολμηρή κίνηση για την Ελλάδα. Η ανάπτυξη των υποδομών και συγκεκριμένα του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης είναι προϋπόθεση μπροστά  για να πάει μπροστά όλη η χώρα“.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνηςσημείωσε πως “στη Μακεδονία χτυπάει η καρδιά αυτού που θέλουμε να κάνουμε στην Ελλάδα, της επέκτασης της ισχύος της Ελλάδας μέσω των μεταφορών σε όλα τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη“.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι σε 4-5 χρόνια η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Βόρεια Ελλάδα θα απογειωθούν.”Είναι σημαντική μέρα για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα. Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε θέσει ως κεντρικό στόχο να καταστήσουμε την περιοχή ως πρωτεύουσα εξωστρέφειας και κόμβο για όλη τη ΝΑ Ευρώπη“, ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

teleti9.jpg

 

Ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ανάγκη “να υπάρχει διασύνδεση του αεροδρομίου με την πόλη. Διασύνδεση αεροδρομίου με το μέτρο η με ένα μέσο σταθερής τροχιάς“.

Για ένα τεράστιο έργο, έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. “Να ξυπνήσει η πόλη να κάνει αυτό που πρέπει για να γίνει επιθυμητός στόχος. Αποδεικνύεται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν άμεσα αποτελέσματα“, ενώ απευθυνόμενος προς τους ανθρώπους της Fraport Greece σημείωσε ότι με την ολοκλήρωση του νέου αεροδρομίου ο επισκέπτης θα πρέπει να αντιλαμβάνεται πού ήρθε.

Ο πρόεδρος της Fraport,  Στέφαν Σούλτε αησμείωσε ότι το έργο είναι ορόσημο για την Fraport, τον τουρισμό, τη Θεσσαλονίκη, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες επένδυσης.

Ο πρόεδρος του ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρης Κοπελούζος σημείωσε πως “η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει υπερσύγχρονο αεροδρόμιο, εφάμιλλο ευρωπαϊκών”προσθέτοντας ότι στόχος είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Πέτρος Σουρέτης σημείωσε ότι η εταιρία θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου το έργο να παραδοθεί εγκαίρως.

teleti12.jpg

teleti13.jpg

Μέσα στα θεμέλια τοποθετήθηκε κουτί, στο οποίο τοποθέτησαν τα αρχιτεκτονικά σχέδια του νέου τερματικού σταθμού, ένα κέρμα και το μήνυμα του προέδρου της Fraport.

Στην τελετή παρευρέθηκαν στελέχη της Fraport, της κατασκευάστριας εταιρείας Intrakat, πολιτικοί και φορείς της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν την τελετή θεμελίωσης, τις εργασίες που είναι σε εξέλιξη καθώς και το πως θα είναι το αεροδρόμιο μετά το πέρας των εργασιών:

 

 

Πηγή: http://www.thestival.gr/society/item/406976-nea-epoxi-gia-to-aerodromio-makedonia-themeliothike-o-neos-termatikos-stathmos-foto-video

 

 

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

  • Trending
  • Comments
  • Latest

Recent News