• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
MySalonika
  • Συνεντευξεις
  • Κοινωνικα
  • Θεατρο
  • Σχεσεις
  • Events
  • Υγεια
  • Ομορφια
  • Ζωα
  • Τεχνολογια
  • Παραξενα
  • Συνταγες
No Result
View All Result
  • Συνεντευξεις
  • Κοινωνικα
  • Θεατρο
  • Σχεσεις
  • Events
  • Υγεια
  • Ομορφια
  • Ζωα
  • Τεχνολογια
  • Παραξενα
  • Συνταγες
No Result
View All Result
MySalonika
No Result
View All Result
Home Mysalonika

Νερό στη Θεσσαλονίκη: Μία αποτίμηση και ένα ευχολόγιο

Apr 15, 2018
in Mysalonika, Κοινωνικά
«Λίφτιγκ» σε δίκτυα ύδρευσης για περισσότερο και ποιοτικό πόσιμο νερό στην Κεντρική Μακεδονία
Share on FacebookShare on Twitter

Του Τάσου Τασιούλα

 

Το πάθημα του αγωγού της ΕΥΑΘ, που σπάζοντας άφησε για επτά μέρες χωρίς νερό το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλονίκης, αρχίζει να γίνεται μάθημα. Ας ελπίσουμε όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη. Προφανώς στην Ελλάδα για να επισπευστούν κάποιες αναγκαίες επί χρόνια ή και δεκαετίες παρεμβάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν διαπιστωμένοι κίνδυνοι, πρέπει να συμβεί ένα τραγικό γεγονός.

Η Δικαιοσύνη θα εξετάσει τυχόν ευθύνες για το συμβάν με τη θραύση του αγωγού. Ξεπερνώντας αυτή την παράμετρο (εξαιρετικά ουσιώδης, όμως πήρε το δρόμο της αμέσως μετά την αποκατάσταση της ζημιάς), οι αρμόδιοι έπρεπε να δουν με ποιο τρόπο δε θα έχουμε νέο τέτοιο περιστατικό σε έναν «εύθραυστο» αγωγό, του οποίου η αντικατάσταση έχει αναγνωριστεί εδώ και περίπου 15 χρόνια.

Τι έχουμε λοιπόν σήμερα, περίπου δέκα μέρες μετά και λίγους μήνες προτού αρχίσει η θερινή σεζόν; Θα προσπαθήσω να χρησιμοποιήσω τη συσσωρευμένη γνώση που μας μετέφεραν μέσω δηλώσεών τους οι αρμόδιοι.

Πρώτον, ο αγωγός μπορεί ανά πάσα στιγμή να σπάσει σε κάποιο άλλο σημείο. Το είπε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ.

Δεύτερον, η αρμοδιότητα που είχε το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης (υφυπουργείο ή τέλος πάντων δομή) στην ΕΥΑΘ αν και δεν ανακοινώθηκε επισήμως προφανώς πρέπει να θεωρούμε ότι έπαψε να υφίσταται. Το ίδιο προφανώς ισχύει και για τον Θερμαϊκό κόλπο…

Τρίτον, για να μη συμβεί στο μέλλον ανάλογο σπάσιμο θα πρέπει να γίνει αντικατάσταση του αγωγού στο σύνολό του και επίσης να επεκταθεί το διυλιστήριο για να αντικατασταθεί σταδιακά το νερό της Αραβησσού από το νερό του Αλιάκμονα. Θα μας κοστίσει 27 εκ. ευρώ. Το ζητούμενο δεν είναι το ποσό. Πρόκειται για ένα έργο που απεντάχθηκε από ένα κεντρικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και τώρα αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Κι αφού ενταχθεί να περάσουν τουλάχιστον δυο χρόνια για να ολοκληρωθεί. Δηλαδή για την επόμενη τριετία η απειλή να μείνει η Θεσσαλονίκη χωρίς νερό παραμένει.

Τέταρτον, δεν υπάρχει κανένα εφεδρικό σχέδιο αντιμετώπισης τέτοιων προβλημάτων. Κι αυτό είναι ένα ζήτημα πολύ σημαντικό, γιατί οι αγωγοί σπάνε κι από ένα ατύχημα, από ένα λάθος, ακόμη κι αν είναι του… κουτιού. Που σημαίνει αδυναμία εξυπηρέτησης των υδρευτικών αναγκών του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Αυτό το εφεδρικό σχέδιο αρχίζει να υλοποιείται από… χτες.

Πέμπτον, για να ενωθούν με έναν αγωγό 500 μέτρων τα δυο διυλιστήρια της ΕΥΑΘ (το ένα για το νερό της Αραβησσού, το άλλο για του Αλιάκμονα) μας πήρε ήδη δυο χρόνια και πάμε…

Θυμάμαι όταν πρωτοπήρε νερό από τον Αλιάκμονα η Θεσσαλονίκη, τα πρώτα 150.000 κ.μ. ημερησίως, η προοπτική ήταν στα αμέσως επόμενα χρόνια να παίρνει από εκεί 300.000 κ.μ. τη μέρα και στη συνέχεια 450.000 κ.μ., μέχρι τα 600.000 κ.μ., που ήταν το τελικό πλάνο ώστε εφεδρικό να είναι το νερό από την Αραβησσό και όλη η πόλη να υδροδοτείται από το νερό του Αλιάκμονα. Κάπου τώρα κοντά υπολόγιζαν να έχει ολοκληρωθεί… Αυτό το πλάνο εξυπηρετούσε αφενός την προσπάθεια εφησυχασμού των κατοίκων στην περιοχή των πηγών της Αραβησσού, που είχαν ξεσηκωθεί διαμαρτυρόμενοι για τις συνέπειες από την υδροδότηση της Θεσσαλονίκης αποκλειστικά από τις πηγές της περιοχής τους (έκαναν λόγο για σημαντικές επιπτώσεις σε περιβαλλοντικό επίπεδο), αφετέρου την κάλυψη της επέκτασης του δικτύου της ΕΥΑΘ σε ακόμη περισσότερες περιοχές και τη διαφαινόμενη για ορισμένους επιστήμονες πληθυσμιακή αύξηση της Θεσσαλονίκης, που θα αποκτούσε πληθυσμό 4 εκατομμυρίων κατοίκων. Σήμερα όμως ακόμη ζούμε το όνειρο ή προσπαθούμε να φτάσουμε το όριο των 450.000 κ.μ. νερού. Για τα 600.000 κ.μ. ημερησίως ούτε λόγος…

Όλα σχέδια επί χάρτου. Τα οποία τότε φαίνονταν λογικά και υποστηρίχτηκαν κι από όλους τους καλόπιστους δημοσιογράφους (ναι υπάρχουν και τέτοιοι) ως αιτήματα της περιοχής για ένα καλύτερο και πιο ασφαλές μέλλον στη διαχείριση του πολυτιμότερου ίσως φυσικού πόρου, του νερού, αλλά και για την αντιμετώπιση φαινομένων, όπως της λειψυδρίας (στα φόρτε του τότε). Δεν είχε τότε και δεν έχει σημασία και σήμερα ποιοι κυβερνούσαν ή κυβερνούν τον τόπο. Σημασία έχει η διαχρονική ανικανότητα να ολοκληρωθούν τέτοιου είδους σχέδια, που αφορούν καλώς ή κακώς την ποιότητα ζωής στη Θεσσαλονίκη.

Μεσολάβησαν πολλά, όμως σήμερα, αν κάποιοι το καταλαβαίνουν έχουμε μείνει σε εκείνη την πρώτη περίοδο της ανάγκης για επέκταση του διυλιστηρίου που επεξεργάζεται το νερό του Αλιάκμονα, για έναν σύγχρονο αγωγό κτλ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε μια επιστολή του αναπληρωτή υπουργού, Σωκράτη Φάμελλου στον πρόεδρο της ΕΥΑΘ, Γιάννη Κρεστενίτη, την οποία κοινοποίησε στους συναρμόδιους φορείς. Περιλαμβάνει άμεσες και μεσοπρόθεσμες ενέργειες για τη σύνταξη και εφαρμογή Σχεδίου Ασφαλείας Νερού για το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να επισημάνω τρία στοιχεία της επιστολής:

1.Από το τέλος του 2017 η χώρα μπορεί και απαιτείται να συντάξει και να εφαρμόσει Σχέδια Ασφάλειας Νερού για την ασφαλή και σταθερή παροχή πόσιμου ύδατος σε κάθε πόλη, έτσι ώστε να προλαμβάνονται, αλλά και να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά ανάλογα προβλήματα στο μέλλον.

2.Τονίζονται δυο (κι όχι ένα) γεγονότα στη Θεσσαλονίκη: Η ρύπανση με τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην τροφοδοσία του διυλιστηρίου και η βλάβη στον αγωγό της Αραβησσού. Αυτά απέδειξαν ότι μέχρι την υλοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομής απαιτείται σχεδιασμός, οργάνωση και προετοιμασία των υπηρεσιών και συντονισμός με τους τοπικούς φορείς.

3.Αναφέρονται πέντε μέτρα, τα περισσότερα από τα οποία τα έχουμε ξανακούσει. Επικαιροποίηση του master planύδρευσης, καταγραφή των απωλειών νερού και μείωση των διαρροών, ενίσχυση και αντικατάσταση εξωτερικών υδραγωγείων και προσαγωγών διωρύγων, σύστημα τηλε-ελέγχου και τηλεχειρισμού και το Σχέδιο Ασφάλειας Νερού.

Προτεραιότητα αναφέρει ο κ. Φάμελλος είναι η επέκταση του διυλιστηρίου, όμως η τριετία είναι δεδομένη. Μέχρι τότε θα πρέπει να συνταχθεί και να μπορεί να εφαρμοστεί το Σχέδιο στη Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι που με φοβίζει κιόλας. Δεν έχω καμιά αντίρρηση στην εκπόνηση του συγκεκριμένου σχεδίου, αλλά η Θεσσαλονίκη έχει τραγική εμπειρία από σχεδιασμούς, που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ ή που υλοποιήθηκαν και τελικά αποδείχτηκε ότι στην πράξη δεν είχαν καμιά αξία.

Δεν μπαίνω στη διαδικασία να φέρω παραδείγματα. Είναι τόσα πολλά, που με κάνουν πολλές φορές να αναρωτιέμαι αν αυτή η πόλη προσφέρεται για πειραματισμούς ή αν επιλέγουν να τη βλέπουν έτσι πολλοί. Αυτό που με ανησυχεί στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων. Το ίδιο δηλαδή με το σχέδιο για τον Θερμαϊκό. Δεν εννοώ βέβαια να παρακαμφθούν οι φορείς. Η διαβούλευση είναι απαραίτητη, αλλά ο αριθμός των συναρμόδιων φορέων κάθε φορά φοβίζει και πολλάκις έχει αποδειχθεί καθοριστικός παράγοντας για την καθυστέρηση ή ακόμη και την ακύρωση παρεμβάσεων ζωτικής σημασίας.

Η εξειδίκευση δε του σχεδίου όπως αναφέρεται στην επιστολή είναι αξιοσημείωτη. Νόμιζα ότι η πρόταση να επιστρατεύονται σε τέτοιες περιπτώσεις υδροφόρες ήταν ένας φεϊσμπουκικός εξυπνακισμός. Μάλλον έκανα λάθος ή κατάλαβα λάθος… Η πράξη θα δείξει.

Εύχομαι σχεδόν όσο κανένας άλλος όλο αυτό το πλάνο για την αντιμετώπιση ανάλογης βλάβης στο μέλλον να αποδειχθεί επαρκές και να μην ξαναζήσει η πόλη ανάλογη ταλαιπωρία. Εύχομαι να εκπονηθεί άμεσα. Θα είμαι σίγουρος ότι κάτι ουσιαστικό έγινε όταν ολοκληρωθούν τα αναγκαία έργα και θα περάσουμε στα επόμενα. Τελικά μάλλον εύχομαι να μην ξανασπάσει ο άτιμος ο αγωγός…

 

 

 

Πηγή: http://www.voria.gr/article/nero-sti-thessaloniki-mia-apotimisi-ke-ena-efchologio

 

Κοινοποίησε το

  • Tweet
Tags: (Υφ)υπουργείο Μακεδονίας – ΘράκηςΓιάννης Κρεστενίτηςδιακοπές νερούΕΣΠΑΕΥΑΘΠεριφέρεια Κεντρικής ΜακεδονίαςΣωκράτης Φάμελλος
Previous Post

Συμπόσιο για την ποιότητα ζωής των νεφροπαθών στο Α.Π.Θ.

Next Post

Ξέσπασε πυρκαγιά σε πατάρι υαλοπωλείου στον Εύοσμο

Next Post
Τροχαίο με απεγκλωβισμό 2 ατόμων στα Διαβατά

Ξέσπασε πυρκαγιά σε πατάρι υαλοπωλείου στον Εύοσμο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Trending
  • Comments
  • Latest
Θεσσαλονίκη: Τα 10 βενζινάδικα που έχουν αμόλυβδη κάτω από 2 ευρώ το λίτρο

Θεσσαλονίκη: Τα 10 βενζινάδικα που έχουν αμόλυβδη κάτω από 2 ευρώ το λίτρο

Mar 14, 2022
Πέτρος Φιλιππίδης: Επιδεινώθηκε η υγεία του – Η κατάθεση “βόμβα” από γυναικολόγο στη δίκη

Πέτρος Φιλιππίδης: Επιδεινώθηκε η υγεία του – Η κατάθεση “βόμβα” από γυναικολόγο στη δίκη

Mar 16, 2022

Κολπική μυκητίαση και ομοιοπαθητική θεραπεία

Sep 28, 2013
Θεσσαλονίκη: Έρχεται το Φεστιβάλ Βιβλίου στη Νέα Παραλία – Γιορτή για 17 ημέρες

Θεσσαλονίκη: Έρχεται το Φεστιβάλ Βιβλίου στη Νέα Παραλία – Γιορτή για 17 ημέρες

May 26, 2022
Άλη: Η πρώτη μικροζυθοποιία της Θεσσαλονίκης με 4 «μόνιμες» μπύρες!

Άλη: Η πρώτη μικροζυθοποιία της Θεσσαλονίκης με 4 «μόνιμες» μπύρες!

6949
Πρωταθλήτρια Κόσμου η Άννα Κορακάκη στην Κορέα / Πήρε και την πρόκριση για το Τόκιο

Πρωταθλήτρια Κόσμου η Άννα Κορακάκη στην Κορέα / Πήρε και την πρόκριση για το Τόκιο

462

Προτάσεις για τις εξόδους σας το Σαββατοκύριακο 10-11 Οκτωβρίου 2015

317
O Παύλος Παυλίδης και οι the B-Movies την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου στον ανοικτό χώρο της Βαβυλωνίας του Μύλου

O Παύλος Παυλίδης και οι the B-Movies την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου στον ανοικτό χώρο της Βαβυλωνίας του Μύλου

231
Ανίτα Αλβαρεζ: Τα πρώτα λόγια της αθλήτριας που έχασε τις αισθήσεις της στην πισίνα

Ανίτα Αλβαρεζ: Τα πρώτα λόγια της αθλήτριας που έχασε τις αισθήσεις της στην πισίνα

Jun 24, 2022
Πρωτοφανές σκηνικό: Συνεργάτης της Καινούργιου παραιτήθηκε on air

Πρωτοφανές σκηνικό: Συνεργάτης της Καινούργιου παραιτήθηκε on air

Jun 24, 2022
Υπάρχει ένας μπλε πλανήτης στον οποίο συμβαίνει κάτι μαγικό αλλά και τρομακτικό

Υπάρχει ένας μπλε πλανήτης στον οποίο συμβαίνει κάτι μαγικό αλλά και τρομακτικό

Jun 24, 2022
Συγκλονιστικό βίντεο: Η στιγμή της διάσωσης λιπόθυμης αθλήτριας συγχρονισμένης κολύμβησης

Συγκλονιστικό βίντεο: Η στιγμή της διάσωσης λιπόθυμης αθλήτριας συγχρονισμένης κολύμβησης

Jun 24, 2022

Recent News

Ανίτα Αλβαρεζ: Τα πρώτα λόγια της αθλήτριας που έχασε τις αισθήσεις της στην πισίνα

Ανίτα Αλβαρεζ: Τα πρώτα λόγια της αθλήτριας που έχασε τις αισθήσεις της στην πισίνα

Jun 24, 2022
Πρωτοφανές σκηνικό: Συνεργάτης της Καινούργιου παραιτήθηκε on air

Πρωτοφανές σκηνικό: Συνεργάτης της Καινούργιου παραιτήθηκε on air

Jun 24, 2022
Υπάρχει ένας μπλε πλανήτης στον οποίο συμβαίνει κάτι μαγικό αλλά και τρομακτικό

Υπάρχει ένας μπλε πλανήτης στον οποίο συμβαίνει κάτι μαγικό αλλά και τρομακτικό

Jun 24, 2022
Συγκλονιστικό βίντεο: Η στιγμή της διάσωσης λιπόθυμης αθλήτριας συγχρονισμένης κολύμβησης

Συγκλονιστικό βίντεο: Η στιγμή της διάσωσης λιπόθυμης αθλήτριας συγχρονισμένης κολύμβησης

Jun 24, 2022
MySalonika

Browse by Category

  • Events
  • Gossip
  • Mysalonika
  • Uncategorized
  • Αθλητικά
  • Αυτοκίνητο
  • Βιβλία
  • Γυναικοκτονία
  • Διαγωνισμοί
  • Εκπαίδευση
  • Επιστήμη
  • Εργασία
  • Ζώα
  • Θέατρο
  • Ιστορία
  • Κινηματογράφος
  • Κοινωνικά
  • Μουσική
  • Οικονομικά
  • Ομορφιά
  • Παράξενα
  • Πολιτικά
  • Πολιτισμός
  • Σπίτι
  • Συνεντεύξεις
  • Συνταγές
  • Σχέσεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χορός

Recent News

Ανίτα Αλβαρεζ: Τα πρώτα λόγια της αθλήτριας που έχασε τις αισθήσεις της στην πισίνα

Ανίτα Αλβαρεζ: Τα πρώτα λόγια της αθλήτριας που έχασε τις αισθήσεις της στην πισίνα

Jun 24, 2022
Πρωτοφανές σκηνικό: Συνεργάτης της Καινούργιου παραιτήθηκε on air

Πρωτοφανές σκηνικό: Συνεργάτης της Καινούργιου παραιτήθηκε on air

Jun 24, 2022
  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

© 2022 Mysalonika.gr - Created with love by Unibox.

No Result
View All Result

© 2022 Mysalonika.gr - Created with love by Unibox.