Ο υπουργός Οικονομικών βλέπει βελτίωση της οικονομίας. Η καθημερινότητα, όμως, λέει άλλα... (Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Toυ Κώστα Τσαχάκη

 

 

 

Ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μπορεί σε κάθε ευκαιρία να υπερασπίζεται και να δικαιολογεί την κυβερνητική πολιτική αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Γι΄  αυτό και προ εβδομάδων από το Ηράκλειο είχε υποστηρίξει πως υπάρχει βελτίωση στην οικονομία, γίνονται σημαντικά βήματα, πολλά από τα οποία όμως ακόμα δεν τα έχει αντιληφθεί ο πολίτης.

Και είναι βέβαιο ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες θα αργήσουν πολύ να αντιληφθούν την βελτίωση που βλέπει ο κ. Τσακαλώτος.

Για παράδειγμα δεν θα καταλάβουν τίποτα απολύτως οι 1.900.000 εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων άφησαν απλήρωτους φόρους 1,6 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους. Πλέον η διόγκωση των οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς το Δημόσιο έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά:

Το σύνολο όσων έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προσεγγίζει τα 4.000.000  εκ των οποίων 1.088.696 φορολογούμενοι βρίσκονται υπό τον κλοιό κατασχέσεων , δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων και  πλειστηριασμών (στις 27 Απριλίου ξεκινούν  οι πλειστηριασμοί ακινήτων και για χρέη στο Δημόσιο). Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να επιβληθούν κατασχέσεις σε άλλους 650.605 φορολογούμενους. Κάθε εργάσιμη ημέρα πραγματοποιούνται τουλάχιστον 1000 κατασχέσεις.

Το μέγεθος του ιδιωτικού χρέους (οφειλές που δεν εξυπηρετούνται προς Δ.Ο.Υ, Ταμεία, Τράπεζες, ΔΕΚΟ) κινείται πέριξ των  250 δις ευρώ και διαρκώς αυξάνεται.

Και όπως το δημόσιο χρέος δεν πρόκειται να γίνει ποτέ βιώσιμο αν δεν υποστεί «κούρεμα» (αυτό υποστηρίζουν όσοι δεν κάνουν αναλύσεις με πολιτικά κριτήρια) το ίδιο ισχύει και για το ιδιωτικό. Τα χρέη θα συνεχίζουν να αυξάνονται και οι πολίτες θα περιμένουν για χρόνια την «βελτίωση» του κ. Τσακαλώτου.

 

 

 

 

Πηγή: http://www.in.gr/2018/04/17/apopsi/noikokyria-xrei-se-apognosi/