Οι «Νεφέλες» ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη

 

 

Το κλασικό αριστούργημα του Αριστοφάνη «Νεφέλες» αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές της Αρχαίας Ελληνικής Κωμωδίας, ένα έργο εξαιρετικά δημοφιλές, όσο και ιδιαίτερα αστείο. Φέτος, στις 10 και στις 11 Ιουλίου, οι «Νεφέλες» ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη, σε μετάφραση Γιάννη Αστερή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά.

Μια παράσταση που, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της, αποτελεί μια «κωμωδία που είναι παράλληλα και μια παραβολή, ένας στοχασμός είναι κατά την άποψη μου ένα έργο εξαιρετικά πολυσήμαντο» όπως εκμυστηρεύτηκε, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της παράστασης. « Θέλαμε να μείνουμε αρκετά πιστοί στο πρωτότυπο, επιχειρώντας λίγες αλλά καίριες δημιουργικές παρεμβάσεις» επεσήμανε.

 

 

 

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γιώργος Γάλλος, που υποδύεται τον πρωταγωνιστή της παράστασης, Στρεψιάδη, ο οποίος έρχεται σε ανοιχτή κόντρα με τις Νεφέλες στο τέλος του έργου: « O σεβασμός που επιλέξαμε να δώσουμε στον Αριστοφάνη και στο έργο του, είναι εξαιρετικά σημαντικός, αλλά δεν μας έχει επ΄ουδενί κόψει τα φτερά» δήλωσε ο ηθοποιός.

Ο Χρήστος Λούλης, που υποδύεται τον ίδιο τον Ποιητή, ανέφερε πως «έχουμε να κάνουμε με μια παράσταση που προφανώς διαδραματίζεται στο αρχαίο μας παρελθόν, αλλά μιλάει για εμάς. Για τους ηθοποιούς, για τους θεατές, για όλους μας. Το πνεύμα της παράστασης είναι για μένα μακρινό, και ταυτόχρονα πολύ κοντινό. Αυτές οι παραστάσεις, στις διάφορες εκδοχές τους, είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός, που μεγαλώνει και εξελίσσεται συνέχεια, έχει μια δημιουργική καρδιά που πάλλεται. Αυτές οι παραστάσεις και το πνεύμα τους, είναι λοιπόν κάτι ζωντανό, όχι απλά μουσειακά εκθέματα».

Τέλος, τον λόγο πήρε και η σπουδαία ερμηνεύτρια Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η οποία στην παράσταση υποδύεται τον Δίκαιο Λόγο, που συγκρούεται με τον Άδικο Λόγο, της Θεοδώρας Τζήμου. « Το έργο αυτό καταφέρνει και μιλάει μέσα από μια κωμική γλώσσα για μεγάλα ανθρώπινα θέματα» τόνισε χαρακτηριστικά η Κα Καραμπέτη. « Είναι ένα έργο που θα μπορούσαμε να πούμε ότι λάμπει, και κάθε γενιά το ερμηνεύει με τον δικό της, μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο. Ακόμα περισσότερο, είναι η ίδια η εποχή, που επιβάλλει να προσεγγίζει κανείς τέτοια κείμενα με μια φρέσκια και νέα ματιά, και αυτός είναι και ο τρόπος που προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε και εμείς την παράσταση» κατέληξε.

 

Το έργο

Οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη παρουσιάστηκαν στα Μεγάλα Διονύσια το 423 π.Χ. και μας αφηγούνται την περιπέτεια ενός «καθημερινού ανθρώπου», του Στρεψιάδη, που προσπαθεί ν’ απαλλαγεί από τα χρέη του.

Αρχικά, ο Στρεψιάδης προσπαθεί να πείσει τον καλοαναθρεμμένο του γιο, Φειδιππίδη, που είναι και η αιτία των χρεών του, να φοιτήσει στο φροντιστήριο του Σωκράτη, ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο γλιτώνοντας από τους δανειστές. Όταν εκείνος αρνείται, αποφασίζει -παρά την ηλικία του-να σπουδάσει ο ίδιος. Έρχεται σε επαφή με τον κόσμο των Νεφελών και τον Σωκράτη, αλλά πολύ γρήγορα αποδεικνύεται ανεπίδεκτος μαθήσεως. Μην έχοντας άλλη λύση, αναγκάζει τον Φειδιππίδη να σπουδάσει με το ζόρι. Πατέρας και γιος παρακολουθούν τη σύγκρουση Δίκαιου και Άδικου Λόγου, για το ποιος από τους δύο μπορεί να προσφέρει την καλύτερη εκπαίδευση. Ο Άδικος Λόγος αναδεικνύεται νικητής και ο Φειδιππίδης μεταμορφώνεται σε έναν υποδειγματικό διανοούμενο.

Ξέροντας ότι έχει πια κάποιον να τον υπερασπιστεί στο δικαστήριο, ο Στρεψιάδης διώχνει κακήν κακώς τους δανειστές του και διοργανώνει μια γιορτή όπου θα διαπιστώσει τα «καλά» της εκπαίδευσης του γιου του. Σε μια αντιδικία τους ο Φειδιππίδης αρχίζει να τον ξυλοφορτώνει, έχοντας μάλιστα «ατράνταχτα» επιχειρήματα και ο Στρεψιάδης, όλος θυμό, αποφασίζει να καταστρέψει το φροντιστήριο του Σωκράτη σ’ ένα από τα πιο αινιγματικά και τραγικά φινάλε στην αριστοφανική δραματουργία.

 

 

 

Αναλυτικά η διανομή:

Στρεψιάδης: Γιώργος Γάλλος

Σωκράτης: Νίκος Καραθάνος

Ποιητής: Χρήστος Λούλης

Δίκαιος Λόγος: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Άδικος Λόγος: Θεοδώρα Τζήμου

Φειδιππίδης: Αινείας Τσαμάτης

Μαθητές: Παναγιώτης Εξαρχέας, Πάνος Παπαδόπουλος

Δανειστής: Γιάννης Κλίνης

Κορυφαίες: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Έμιλυ Κολιανδρή, Ελίνα Ρίζου

Χορός (με αλφαβητική σειρά): Αλεξάνδρα Αϊδίνη,Ευδοξια Ανδρουλιδάκη, Παναγιώτης Εξαρχέας,Νίκος Καραθάνος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιάννης Κλίνης, Εμιλυ Κολιανδρή, Χρήστος Λούλης, Πάνος Παπαδόπουλος, Θεοδώρα Τζήμου

Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκη (Δάσος Σέιχ Σου, τηλέφωνο επικοινωνίας 2135 200200)

Τετάρτη 10 και Πέμπτη 11 Ιουλίου στις 21:00

Πηγή: https://www.makthes.gr/oi-nefeles-taxideyoyn-sti-thessaloniki-227329

 

 

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

  • Trending
  • Comments
  • Latest

Recent News