Ο αρχαίος έλληνας φιλόσοφος, Αριστοτέλης, γεννήθηκε το 384 π.Χ, στην περιοχή Στάγειρα της Χαλκιδικής. Μπορεί να μην έζησε μεγάλο διάστημα στη γενέτειρα του, όμως οι επόμενες γενιές, φρόντισαν να αναδείξουν το έργο και την προσωπικότητα του μεγάλου φιλόσοφου και δάσκαλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

 

 

Alsos Aristoteli 1

Σε υψόμετρο 500 μέτρων βρίσκεται το μοναδικό θεματικό πάρκο της Χαλκιδικής. Το ονόμασαν «Άλσος του Αριστοτέλη», ώστε να τιμήσουν τον μεγάλο φιλόσοφο ο οποίος γεννήθηκε στα Αρχαία Στάγειρα, ενώ την έκταση κοσμεί ένα μεγαλοπρεπές άγαλμα του φιλοσόφου από το 1956.

 

 

aristotles

 

 

 

Τα πρωτότυπα διαδραστικά όργανα που φιλοξενούνται στον χώρο του άλσους τοποθετήθηκαν το 2003 από τη Δημοτική Επιχείρηση Σταγείρων-Ακάνθου και σήμερα το διαχειρίζεται η Δημοτική Ανώνυμη Επιχείρηση του Δήμου Αριστοτέλη. Πρόκειται για πειραματικά όργανα που λειτουργούν βάσει των φυσικών νόμων οι οποίοι αναφέρονται στα συγγράμματα του Αριστοτέλη και ιδιαίτερα στο έργο του «Τα Φυσικά».

 

Alsos Aristoteli 3 sta Stageira Halkidikis

 

 

 

 

Με αυτή την προσθήκη, το «Άλσος του Αριστοτέλη» έχει γίνει προορισμός για σχολικές εκδρομές, καθώς συνδυάζει την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση. Υπολογίζεται ότι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται περισσότερους από 15.000 επισκέπτες.

Τα πειραματικά όργανα:

Φακός

 

 

Alsos Aristoteli 4 sta Stageira Halkidikis

Η πινακίδα δίπλα στον φακό μας πληροφορεί ότι κάθε φωτόνιο, δηλαδή κάθε στοιχειώδες ποσό φωτεινής ενέργειας, από μόνο του έχει ελάχιστη ενέργεια, όταν όμως όλα μαζί συγκεντρωθούν σ’ ένα σημείο η ενέργεια αυτή γίνεται πολύ μεγάλη.

Πυξίδα

 

 

 Alsos Aristoteli 5 sta Stageira Halkidikis

Είναι τοποθετημένη μπροστά από το άγαλμα του Αριστοτέλη και συμβολίζει το ότι η φιλοσοφία του έχει φθάσει σε όλα τα μέρη του κόσμου και είναι αφετηρία της σύγχρονης επιστημονικής σκέψης, παγκόσμια και κτήμα της ανθρωπότητας. Σ’ αυτήν απεικονίζονται η κατεύθυνση και η απόσταση των πιο γνωστών πόλεων στον κόσμο με σχέση με το άλσος.

Οπτικοί Δίσκοι

 

 

Alsos Aristoteli 6 sta Stageira Halkidikis

Εικόνες περνούν με μεγάλη ταχύτητα μπροστά από το οπτικό μας πεδίο, το ανθρώπινο μάτι δεν τις αντιλαμβάνεται ως διαφορετικές, αλλά δημιουργεί ένα συνεχές οπτικό σύνολο, όπως όταν βλέπουμε μια ταινία. Αυτό συμβαίνει διότι η εντύπωση της εικόνας εξακολουθεί να διαρκεί ακόμα 1/16 περίπου του δευτερολέπτου πάνω στο οπτικό νεύρο, λόγω αδράνειας. Αυτή η ιδιότητα του ματιού ονομάζεται μετείκασμα. Ο κινηματογράφος στηρίζεται ουσιαστικά στην «αδυναμία» του ματιού να δει περισσότερες από 24 φωτογραφίες το δευτερόλεπτο.

Υδροστρόβιλος

 

 

Alsos Aristoteli 7 sta Stageira Halkidikis

 

Στο διαφανές δοχείο με το υγρό δημιουργείται μια δίνη με την περιστροφή του μοχλού. Έτσι γίνεται κατανοητή η δυναμική του φαινομένου, ενώ παραλληλίζεται  με την περιστροφική κίνηση του αέρα που δημιουργεί τον ανεμοστρόβιλο.

Σφαίρες αδράνειας

 

 

Alsos Aristoteli 8 sta Stageira Halkidikis

Παίζοντας με τις σφαίρες αδράνειας γίνεται αισθητό το φαινόμενο της μεταφοράς της ορμής, όταν κατά την κρούση των σφαιρών διατηρείται η αρχική ορμή και μεταφέρεται διαδοχικά διαμέσου όλων των σφαιρών για να φτάσει κάθε φορά στην τελευταία.

Ηλιακό ρολόι

 

 

 

Alsos Aristoteli 9 sta Stageira Halkidikis

 

 

Το μεγάλο, οριζόντιο, ηλιακό ρολόι δείχνει τον ακριβή χρόνο στο σημείο όπου βρίσκεστε. Το καλοκαίρι υπάρχει διαφορά 1 ώρας και 25 λεπτών με την τρέχουσα ώρα, ενώ το χειμώνα η διαφορά είναι 25 λεπτά. Οι καμπύλες γραμμές πάνω στην πλάκα του ρολογιού είναι για να μπορεί να προσδιοριστεί ο μήνας που διανύουμε.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο το σχετικό αφιέρωμα της τηλεοπτικής εκπομπής Μένουμε Ελλάδα για το «Άλσος του Αριστοτέλη»:

 

Το Thessaloniki Walking Tours σε συνεργασία με το Voya Travel βαδίζει ξανά «Στα βήματα του Αριστοτέλη» αυτή την Κυριακή*

 

Μια ξεχωριστή εμπειρία εκτός και εντός πόλης θα νιώσουν αυτή την Κυριακή όσοι προσεγγίσουν τον μεγαλύτερο νου του αρχαίου κόσμου, στον οποίο η Unesco αφιέρωσε το 2016. Η εκδρομή που διοργανώνει το Thessaloniki Walking Tours σε συνεργασία με το Voya Travel θα ξεκινήσει το πρωί της Κυριακής, 8 Μαΐου, από την Θεσσαλονίκη με λεωφορείο και ταξίδι ως τα αρχαία και στην συνέχεια τα σύγχρονα Στάγειρα αναζητώντας τις ιστορίες που έχουν να μας διηγηθούν. Ιστορία, φιλοσοφία, αρχαιολογία συνδυάζονται με πεζοπορία σε περιβάλλον ασύγκριτης φυσικής ομορφιάς ενώ η πλούσια αφήγηση του Τάσου Παπαδόπουλου φέρνει στο φως περιστατικά της ζωής του Αριστοτέλη αλλά και τα σημαντικότερα σημεία του έργου του. μια ξεχωριστή μέρα μέσα στη φύση αλλά και σε επιλεγμένα σημεία της πόλης, μια μέρα που μας φέρνει πιο κοντά σε μια από τις σημαντικότερες μορφές όχι μόνο του αρχαίου κόσμου αλλά και όλων των εποχών.

 

 

*Κυριακή 8 Μαΐου, Σημείο Συνάντησης: Ο χώρος έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στις 10:00 πμ, συμμετοχή: 25 ευρώ (στην τιμή συμπεριλαμβάνεται η μεταφορά με το λεωφορείο αλλά και ένα ποτό και ελαφρύ γεύμα στα Στάγειρα. Μέγιστος αριθμός συμμετοχών 45 άτομα), Πληροφορίες/ Κρατήσεις:[email protected] & 6978186900- 1

 

 

Πηγή: http://www.dimosaristoteli.gr/gr/sights/aristotle-park