Κατατέθηκαν προ ολίγου και επισήμως στη Βουλή οι αλλαγές που διαρρέονταν ότι θα κάνει το οικονομικό επιτελείο στο νομοσχέδιο των 120 δόσεων και τον ΦΠΑ, μετά τη θύελλα αντιδράσεων και τις επικρίσεις για περιορισμένα μέτρα.

Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε η Υφυπουργός, Κατερίνα Παπανάτσιου, στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% από 24% εντάσσονται επίσης:

– προϊόντα καφέ, τσάι, μπαχαρικά, παρασκευάσματα καρπών λαχανικών και φρούτων, εκχυλίσματα αποστάγματα και συμπυκνώματα καφέ.

Επίσης στον μειωμένο συντελεστή 6% από 13% εντάσσεται εκτός από το φυσικό αέριο που ίσχυε και η τηλεθέρμανση, ενώ για τη ρύθμιση των δόσεων προς τις εφορίες, ο αριθμός για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα αυξάνεται σε 24 έως 36 από 18 έως 30 που ίσχυε.

«Αυτές μπορούμε αυτές κάνουμε σήμερα. Θα συνεχίσουμε. Κάντε υπομονή. Στο επόμενο διάστημα θα έχουμε κι άλλες εκπλήξεις, χρησιμοποιώντας τον δημοσιονομικό χώρου που θα έχουμε», κατέληξε η κ. Παπανάτσιου.

 

Επισήμως στη Βουλή η τροπολογία ΝΔ για καθολικό μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση

ΑΠΕ

 

Την τροπολογία της για την καθολική επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 13% οριζόντια για όλα τα προϊόντα στην εστίαση συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων – όπως ο καφές και τα ροφήματα τόσο στο ράφι όσο και στα καταστήματα- που εξαιρεί η υπό ψήφιση τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, κατέθεσε και επισήμως η ΝΔ στη Βουλή, με πρώτο υπογράφοντα τον Πρόεδρο του κόμματος και σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, με την προτεινόμενη ρύθμιση μειώνεται ο ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, στην ηλεκτρική ενέργεια, στο φυσικό αέριο καθώς και στην εστίαση και επανέρχεται στα επίπεδα του 2014 προ των αυξήσεων που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, στον μειωμένο συντελεστή προτείνεται να ενταχθεί η εστίαση, η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην κέντρων διασκεδάσεων, με εξαίρεση τη διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία.

«Με τις προτεινόμενες διατάξεις αναμένεται η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, ιδίως των περισσότερο ευάλωτων νοικοκυριών που δαπανούν συγκριτικά μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους στα βασική είδη διατροφής και στην ενέργεια, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων εστίασης, η μείωση των τιμών προς όφελος των καταναλωτών, η τόνωση της απασχόλησης στον κλάδο», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, προσθέτοντας στα οφέλη τη μείωση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.

Επίσης, στο 13% προτείνεται να επανέλθουν και τα είδα που περιλαμβάνει ήδη η τροπολογία του οικονομικού επιτελείου όπως τα ζυμαρικά, τα ψάρια, τα παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά και πολλά άλλα, που είχαν ανέβει στο 24%.

Την ίδια ώρα στο περίμενε παραμένει η εθνική αντιπροσωπεία για τη ρελάνς του Υπουργού Οικονομικών, μέσω αλλαγών στην κυβερνητική τροπολογία, ώστε να μειωθεί όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο ΦΠΑ και στον καφέ κι άλλα ροφήματα, αλλά αποκλειστικά στο ράφι βάσει των δημοσιονομικών περιθωρίων.

Δείτε την τροπολογία ΕΔΩ

 

 

 

 

Πηγή: http://www.skai.gr/ (1, 2)