Από το έτος 2008 το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων σχεδίασε και έθεσε για πρώτη φορά σε εφαρμογή την επικοινωνιακή δράση πανελλαδικής εμβέλειας με τίτλο “Περιβάλλον και Πολιτισμός”. Στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του. Κεντρικός άξονας είναι η προβολή του δεσμού των τεσσάρων στοιχείων της φύσης (γη, νερό, φωτιά, αέρας) με την ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία διαχρονικά.
Εφέτος ολοκληρώνεται ο κύκλος της παρουσίασης των τεσσάρων στοιχείων της φύσης εγκαινιάζοντας τη θεματική του “αέρα”, με το γενικό τίτλο “Πνοές Ανέμων”. Ο αέρας αποτελεί βασικό συστατικό της ατμόσφαιρας και συνεπώς δομικό στοιχείο της φύσης και της ίδιας της ζωής. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι θεωρούσαν τον αέρα ένα από τα κυριότερα κοσμογονικά στοιχεία, ενώ η υπαρξιακή αναγκαιότητα και η λυτρωτική ενέργεια του συναντώνται στη φυσική αλλά και στην ψυχική ζωή.
Οι εκδηλώσεις προγραμματίζονται στις 19, 20, 21 και 22 Οκτωβρίου 2017. Σε αυτές συμμετέχουν 52 Φορείς από 32 νομούς από όλη την επικράτεια, ενώ 68 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μνημεία θα υλοποιήσουν ποικίλες δράσεις όπως εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες και οικογένειες, θεματικές ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, διαλέξεις και ενημερωτικές παρουσιάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εικαστικά εργαστήρια, προβολές, δράσεις ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και άλλα.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες που θα συμμετέχουν στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.
Νομός Θεσσαλονίκης:
• Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης προσκαλεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου τα παιδιά της πόλης στην Ρωμαϊκή Αγορά για να μιλήσουμε για την πυρκαγιά του 1917 που με την βοήθεια των ισχυρών ανέμων κατέκαψε το ιστορικό κέντρο της πόλης, σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου. Στις 21 και 22 Οκτωβρίου στο ίδιο χώρο θα υποδεχτούμε συμπολίτες μας κάθε ηλικίας για να μιλήσουμε ξανά για το ίδιο θέμα και να περιηγηθούμε με τη βοήθεια του Βορέα (ή του Βαρδάρη) στο χώρο και το χρόνο της πόλης.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2313 310454, 310440, 310453 (Α. Λιούτας, Γ. Σκιαδαρέσης, Ι. Καρλιάμπας)
• Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου την εκπαιδευτική δράση “Πνοές ανέμων: Iστορίες ανεμόμυλων”. Η δράση επικεντρώνεται στην παρουσίαση της παραδοσιακής τεχνογνωσίας για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, με αφορμή τους ανεμόμυλους στην περιοχή του Ασβεστοχωρίου και του Χορτιάτη, και απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους, μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων σχολείων θα αποσταλεί πρόσκληση στις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2310 801402 (Ε. Ντάφου)
• Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
To ΑΜΘ θα εστιάσει στη συμβολή του αέρα στις τέχνες και συγκεκριμένα στη μουσική με τις παρακάτω εκδηλώσεις:
• Παρασκευή 20 Οκτωβρίου
Θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης και με τον καθηγητή μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ κ. Ιωάννη Καϊμάκη, θεματική ξενάγηση για σχολικές μονάδες σχετικά με τα αρχαία μουσικά όργανα και παρουσίαση αντιγράφων αρχαίων και παραδοσιακών μουσικών οργάνων της Μεσογείου. Κατόπιν, οι Ιωάννης Καϊμάκης και Κώστας Παπάς, από το μουσικό σύνολο “Μεσογειακά Ηχοχρώματα”, θα παρουσιάσουν τον ήχο αερόφωνων και μεμβρανόφωνων οργάνων.
Συνδιοργάνωση: Δ/νσεις Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. & Δυτ. Θεσ/νίκης, Γραφεία Πολιτιστικών Θεμάτων – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
• Σάββατο 21 Οκτωβρίου, στις 18.30
Θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον καθηγητή μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ κ. Ιωάννη Καϊμάκη θεματική ξενάγηση με στάσεις που πραγματεύονται θέματα της αρχαίας μουσικής και ζωντανή παρουσίαση αντιγράφων αρχαίων και παραδοσιακών μουσικών οργάνων της Μεσογείου από το μουσικό σύνολο “Μεσογειακά Ηχοχρώματα” (Ιωάννης Καϊμάκης: αερόφωνα, Κώστας Παπάς: μεμβρανόφωνα, Ελένη Χατζηευαγγέλου: παραδοσιακό τραγούδι).Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2313 310244 (Α. Μπεχτσή)
• Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει στην πανελλήνια εκστρατεία “Περιβάλλον και Πολιτισμός” με τις παρακάτω δράσεις:
• Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017 στις 10.00
Εκπαιδευτική περιήγηση για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου με θέμα την τεχνολογία του φυσητού γυαλιού από τον αρχαιολόγο Δρ Αναστάσιο Αντωνάρα.
• Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 στις 10.00
Εκπαιδευτική περιήγηση για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου με τίτλο Το “αέριον γένος” των δαιμόνων στη λαϊκή δοξασία των Βυζαντινών από τον αρχαιολόγο Δρ Παναγιώτη Καμπάνη.
• Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017
Θεματικό φυλλάδιο για ελεύθερη επίσκεψη στο Μουσείο με θέμα Πνοές Ανέμων. Ανθρώπινη (ανα)πνοή και Αερικά.
• Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017 στις 11.00
Θεματική ξενάγηση για ενήλικες με θέμα την τεχνολογία του φυσητού γυαλιού από τον αρχαιολόγο Δρ Αναστάσιο Αντωνάρα.
• Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2016 στις 12.00
Θεματική ξενάγηση για ενήλικες με τίτλο Το “αέριον γένος” των δαιμόνων στη λαϊκή δοξασία των Βυζαντινών από τον αρχαιολόγο Δρ Παναγιώτη Καμπάνη.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2313 306403 – 306467 (κ. Μιχαλοπούλου)
• Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στις δράσεις “Περιβάλλον και Πολιτισμός” με εκδηλώσεις που προγραμματίζονται το Σάββατο και Κυριακή 21 και 22 Οκτωβρίου και ώρες 11:00-13:00.
Οι θεματικές για το εργαστήριο που θα υλοποιηθεί στο χώρο του Παιδικού Μουσείου θα στηρίζονται στη συμβολή του αέρα στις τέχνες και στη ναυσιπλοΐα.
Πιο συγκεκριμένα, θα αξιοποιηθούν από τη συλλογή του Μουσείου πνευστά μουσικά όργανα και εκθέματα που χρησιμοποιούν τον άνεμο ως πηγή κινητικής ενέργειας.
Όλα αυτά έχουν σκοπό να γνωρίσουν οι επισκέπτες την λαϊκή τέχνη των μουσικών οργάνων και την πορεία ανάπτυξης της εμπορικής δραστηριότητας στον ελλαδικό χώρο.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2310 913047 (Α. Δέλλιου)
Στο πλαίσιο της συμμετοχής του, το Τελλόγλειο θα πραγματοποιήσει διήμερη δράση (Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, 11.00 – 17.00), που απευθύνεται σε οικογένειες και εστιάζει σε επιλεγμένα έργα της έκθεσης “’Τέχνη – Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία: 65 χρόνια συλλογές”, τα οποία σχετίζονται με το θέμα. Πρόκειται για τα έργα: “Μπουγάδα” του Ανδρέα Λαδόμματου (ελαιογραφία σε μουσαμά), “Χαρταετός” του Δημήτρη Παπαγεωργίου (έγχρωμη χαλκογραφία) και “Καράβι/Οδυσσέας και Σειρήνες” του Γιάννη Γαΐτη (μεταξοτυπία).
Με οδηγό ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό φυλλάδιο οι επισκέπτες θα αναζητήσουν μέσα από τα έργα το ρόλο του στοιχείου του αέρα στη ζωή και τη δράση του ανθρώπου. Στο τέλος θα μπορούν να δημιουργήσουν σε ένα ανοιχτό εργαστήριο έναν μικρό, διακοσμητικό χαρταετό.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2310 991615, 991610 (Χ. Τσαγκάλια)
• Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης
Το Μουσείο προγραμμάτισε ένα τριήμερο εκδηλώσεων υπό τον τίτλο
«Στ΄ αλώνια ευθύς υψώθηκε το χρυσαφένιο στάρι»
στίχος από το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «Ήρθε βοριάς, ήρθε νοτιάς».
Οι εκδηλώσεις απευθύνονται τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα με μουσική περιήγηση στην εκθεσιακή ενότητα της σιτοκαλλιέργειας, όσο και στο ευρύτερο κοινό με τραγούδια του ανέμου στα αλώνια, που συναντιούνται στις λαϊκές παραδόσεις και στη σύγχρονη δημιουργία..
1η ημέρα Πέμπτη 19/10/2017
Ώρα 9:30 Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με παιδιά του Δημοτικού, που περιλαμβάνει
περιήγηση στην έκθεση του ΛΕΜΜ-Θ για τους μύλους, με έμφαση στη
γεωργική εργασία του λιχνίσματος, εργασία αδύνατη χωρίς την ευεργετική
«πνοή του ανέμου», και τραγούδια με θέμα το αλώνισμα και το
λίχνισμα.. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με εικαστική δραστηριότητα –
performance με τη συμβολή του αέρα..
2η ημέρα Παρασκευή 20/10/2017
Ώρα 9:30 Επανάληψη του Προγράμματος της Πέμπτης με μαθητές του Λυκείου
3η ημέρα Σάββατο 21/10/2017
Ώρα 7:00 μμ Συναυλία με θέμα τα αλώνια και το λίχνισμα.. Στον κυκλικό χώρο του
αλωνιού δεν πραγματοποιούνταν μόνο οι τελευταίες εργασίες της
σιτοκαλλιέργειας, αλλά και σημαντικά για τη συνοχή της παραδοσιακής
κοινότητας δρώμενα, όπως και χοροί και τραγούδια, μια συλλογή από
τα οποία θα παρουσιαστούν στη συναυλία. μαζί με συνθέσεις σύγχρονων
δημιουργών.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2310 889840 (Ά. Ζίλφου)