Η κινητοποίηση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού συμμετεχόντων στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου είναι ο κύριος στόχος του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία. Τα οριακά αποτελέσματα που εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, ανησυχούν την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας λιγότερο από το ενδεχόμενο μεγάλης αποχής που θα οδηγούσε σε μικρή συμμετοχή, κάτω του 50%, γεγονός το οποίο θα είχε επιπτώσεις και στην αξιοπιστία του δημοψηφίσματος (εφόσον, βεβαίως, αυτό είναι θετικό έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών).
Στην κινητοποίηση των ψηφοφόρων και στην αύξηση της συμμετοχής στοχεύουν και οι διαρκείς επισκέψεις δυτικών αξιωματούχων στα Σκόπια. Χθες, στα Σκόπια βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, στο πλαίσιο μιας τριήμερης περιοδείας του στα Βαλκάνια, η οποία θα καταλήξει αύριο στην Αθήνα.
«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που υπήρξε συμφωνία στη διαμάχη για το όνομα. Το ζητούμενο τώρα είναι να οργανωθεί η αναγκαία πλειοψηφία στο επικείμενο δημοψήφισμα. Και σε αυτό θέλουμε να συνδράμουμε όσο μπορούμε τα Σκόπια», δήλωσε ο κ. Μάας (Deutsche Welle) από την ΠΓΔΜ και συμπλήρωσε ότι «ελπίζουμε σε μια ευρωπαϊκή προοπτική για τη χώρα και μάλιστα αξιόπιστη, την οποία και αξίζει».
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κινήθηκε περίπου στο ίδιο μήκος κύματος με τον υπουργό Αμυνας τον ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις, ο οποίος, επίσης, είχε χαρακτηρίσει την έγκριση και επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ως ιστορική ευκαιρία που οι πολίτες της ΠΓΔΜ δεν θα πρέπει να χάσουν.
Ο κ. Μάας εκδήλωσε την ικανοποίηση του για την επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας και Σκοπίων για το ονοματολογικό, ενώ αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, εκτιμώντας ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν την ερχόμενη χρονιά». Η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ σε συνδυασμό με τη γενικότερη στάση των κατοίκων της χώρας είναι, σύμφωνα με τον κ. Μάας, και ο κύριος λόγος για τον οποίο οι προσπάθειες παρέμβασης τρίτων παραγόντων είναι εκ των πραγμάτων μακριά από τις αξίες της χώρας. «Πιστεύω ότι η πολιτιστική εξέλιξη στη χώρα δείχνει ότι το βλέμμα είναι σαφέστατα στραμμένο στην Ευρώπη. Εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε συμφέρον να προσφέρουμε με αξιοπιστία αυτή την προοπτική, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα ενισχύσουν όντως την επιρροή τους εκεί άλλοι, οι Ρώσοι ή οι Κινέζοι. Και αυτό σε μια διαφορετική βάση αξιών απ’ ό,τι η Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Μάας. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, επισήμανε την ανάγκη η γειτονική χώρα να εκπληρώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις οι οποίες αφορούν την ένταξη στην Ε.Ε. (κράτος δικαίου, καταπολέμηση διαφθοράς, οργανωμένο έγκλημα κ.ά.).
Ο κ. Ντιμιτρόφ συναντήθηκε χθες και με τον Αλαν Ντάνκαν, αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ο οποίος μετέφερε στα Σκόπια τη στήριξη της χώρας του για την ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ.
Παράλληλα, ο κ. Ζάεφ συνεχίζει την καμπάνια του υπέρ του «ναι», κάνοντας ευρεία χρήση των social media. Στο τελευταίο μήνυμά του ζητεί από τους πολίτες θετική ψήφο, κάνοντας, μεταξύ άλλων, λόγο για «συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για θετικές αλλαγές και βήματα μπροστά». Ο κ. Ζάεφ συμπληρώνει ότι «αξίζει όταν αυτοί οι συμβιβασμοί προσφέρουν ένα ασφαλές μέλλον για τις νέες γενιές» και καταλήγει: «Στις 30 Σεπτεμβρίου ψηφίζουμε για μια ευρωπαϊκή “Μακεδονία”».
Ο Τζορτζ Μπους καλεί τους πολίτες της ΠΓΔΜ να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών
Ως έναν «γενναίο και δίκαιο συμβιβασμό» χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία της ΠΓΔΜ ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους ο νεότερος και απευθύνει κάλεσμα στους «πολίτες της Μακεδονίας» να ψηφίσουν «Ναι» στο δημοψήφισμα.
«Αισθάνθηκα υπερήφανος όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα το 2004», τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο των Σκοπίων Μπόρις Τραϊκόφσκι για τις προσπάθειές του να γίνει πραγματικότητα το όραμά του για ένταξη των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Ολόκληρη η επιστολή του Τζορτς Μπους:
«Προς τους πολίτες της Μακεδονίας:
Από την ημέρα της ανεξαρτησίας του έθνους σας, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήταν ο σταθερός σας φίλος. Ο αμερικανικός λαός έχει θαυμάσει την ειρηνική σας εμφάνιση από τις στάχτες της Γιουγκοσλαβίας. Έχουμε σεβαστεί το θάρρος σας στην υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών και των ελεύθερων θεσμών. Και υποστηρίξαμε τις φιλοδοξίες σας για την επίτευξη ευημερίας και ασφάλειας σε μια Ευρώπη που είναι ενωμένη, ελεύθερη και ειρηνική.
Ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, είχα την τιμή να βρίσκομαι στο πλευρό του προέδρου Τραϊκόφσκι το 2001, καθώς οδηγούσε τη Μακεδονία από το χείλος του εμφυλίου πολέμου προς μια κοινωνία που ορίζεται από την πολυεθνική κατανόηση και το κράτος δικαίου. Και αισθάνθηκα περήφανος όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα το 2004.
Στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι το 2008, είπα στους συναδέλφους μου ηγέτες του ΝΑΤΟ ότι η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη και αξίζει να ενταχθεί στη μεγάλη μας συμμαχία. Παρόλο που απογοητεύτηκα από το ότι η ΠΓΔΜ δεν εισήχθη στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου, είχα πάντα την πεποίθηση ότι αυτή η ημέρα κάποτε θα ερχόταν.
Τώρα, σε μια τόσο ελπιδοφόρα στιγμή στην ιστορία της χώρας σας, σκέφτομαι τις πολλές προκλήσεις που έχετε αντιμετωπίσει και ξεπεράσετε. Σκέφτομαι, επίσης, και τον εκλιπόντα φίλο μου Μπόρις Τραϊκόφσκι. Ο πρόεδρος Τραϊκόφσκι ήταν ένας άνθρωπος με προσωπικότητα, σταθερό προσανατολισμό και, πάνω απ’ όλα, πίστη. Είχε πίστη στον Θεό, είχε πίστη στη χώρα του και στους ανθρώπους της, είχε πίστη στην ικανότητα των ηγετών της να παίρνουν σοφές αποφάσεις. Η Συμφωνία των Πρεσπών, που βρίσκεται τώρα ενώπιόν σας για επικύρωση, είναι ένας θαρραλέος και δίκαιος συμβιβασμός. Θα θέσει τη Μακεδονία σε μια πορεία για να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και για να επιτύχει το λαμπρό μέλλον που οραματίστηκε ο πρόεδρος Τραϊκόφσκι.
Καλώ όλους τους πολίτες της Μακεδονίας να συμμετάσχουν σε αυτή την ιστορική απόφαση και να ψηφίσουν στο εθνικό δημοψήφισμα αργότερα αυτόν τον μήνα. Μετά από μια δεκαετία αποτυχιών, έχετε τη δύναμη να γράψετε μια νέα και πιο ελπιδοφόρα ιστορία για εσάς, για τα παιδιά σας, για τους γείτονές σας και τη χώρα σας.
Η μεγαλύτερη συμμαχία στην Ιστορία για την ελευθερία κρατά μια θέση για τη γη που αγαπάτε και ανυπομονώ για την ημέρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα υποδεχθούν με υπερηφάνεια τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ως τον νεότερο σύμμαχό τους, το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ.
Με εκτίμηση,
Τζορτζ Μπους».
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/ (1, 2)