Το ενδεχόμενο να παραστεί η 83χρονη Γιόκο Όνο, τραγουδίστρια – στιχουργός, ακτιβίστρια και σύντροφος του Τζον Λένον στα 51α Δημήτρια (30/9 – 23/10), εξετάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου «είναι θετική μεν, αλλά έχει και βεβαρημένο πρόγραμμα. Πιστεύω, ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνος θα “κλειδώσει”, το εάν τελικά θα παραστεί αυτοπροσώπως». Ωστόσο, όπως μας είπε η κ. Χρυσίδου, ακόμα και να μην καταφέρει τελικά να δώσει το “παρών”, θα παρουσιαστεί μία μεγάλων διαστάσεων κατασκευή της στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, “το περιεχόμενο της οποίας αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό”.
Σύμφωνα με την κ. Χρυσίδου, στα 51α Δημήτρια θα πραγματοποιηθούν συνολικά 43 δρώμενα. Με προϋπολογισμό περί των 400.000 ευρώ, όπως και πέρυσι, τα 51α Δημήτρια θα αφορούν σε 43 εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα σε κλειστούς, αλλά και ανοιχτούς χώρους, όπως Καπάνι, πλατεία Άθωνος, πλατεία Αριστοτέλους, Αγιορειτική Εστία και τα Σφαγεία.
«Δεν θέλουμε εκδηλώσεις για λίγους αλλά πρωτότυπες βραδιές, που θα αφορούν τους νέους και τους παλαιότερους και που θα προσελκύουν τον κόσμο. Τα κριτήρια που θέσαμε ήταν για άρτια ποιοτικές εκδηλώσεις, με διεθνή προσανατολισμό, αλλά και έμφαση στις εγχώριες ιδέες», επισήμανε η κ. Χρυσίδου. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε, ότι από τις 43 εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν εφέτος τα 51α Δημήτρια, οι 17 είναι από Έλληνες καλλιτέχνες, ενώ μας επισήμανε ότι «ένα κομμάτι του προγράμματος, αφορά το προσφυγικό και την ένταξη των προσφύγων στην καθημερινότητα της πόλης».
Το πρόγραμμα των 51ων Δημητρίων
Θέατρο, χορό, μουσική και άλλες τέχνες θα περιλαμβάνουν τα 51α Δημήτρια, που θα πραγματοποιηθούν από 30/9 έως 23/10 σε διάφορα σημεία της πόλης, σύμφωνα με το πρόγραμμα που εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
Από το ιστορικό φεστιβάλ του δήμου Θεσσαλονίκης δεν θα λείπουν και φέτος όλες σχεδόν οι μορφές της τέχνης: θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, παραστατικές τέχνες, εικαστικές εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, αλλά και καλλιτεχνικά εργαστήρια και αστικές δράσεις. Στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν ελληνικά σχήματα που ενσαρκώνουν ποικίλες καλλιτεχνικές προσεγγίσεις, αλλά και ομάδες από την Αγγλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία. Όπως κάθε χρόνο το φεστιβάλ θα διασπαρεί μέσα στον πολεοδομικό ιστό της Θεσσαλονίκης, ενώ ενεργό ρόλο θα παίξει όπως και πέρυσι ο παραλιακός άξονας από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ως το λιμάνι, ο οποίος οδηγεί ακτινωτά σε πολλά σημεία του ιστορικού κέντρου της πόλης. Ο ιδιόκτητος χώρος των παλιών Σφαγείων συνιστά πλέον έναν από τους βασικούς χώρους εκδηλώσεων και εργαστηρίων των Δημητρίων, ενώ οι υπόλοιποι χώροι στους οποίους θα απλωθούν οι εκδηλώσεις πέραν των δημοτικών εγκαταστάσεων είναι το Μέγαρο Μουσικής, το ΚΘΒΕ, το θέατρο Αυλαία, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, το Black Box, το Principal, η αίθουσα δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης κ.ά.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ, που φέτος κλείνει 51 χρόνια ζωής, υλοποιείται με τη συνεργασία διαφόρων φορέων, ενώ συμμετέχουν σ’ αυτό μεμονωμένοι καλλιτέχνες, καλλιτεχνικά σχήματα και καλλιτεχνικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες.
Με τον κωδικό «Αστυβάλ»
Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρονται μεταξύ άλλων στην εισήγηση της διεύθυνσης Πολιτισμού – Τουρισμού, η οποία εγκρίθηκε ήδη σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Η φετινή διοργάνωση έχει τον κωδικό «Αστυβάλ», από τον συγκερασμό των εννοιών «άστυ» και «φεστιβάλ», και φιλοδοξεί, όπως τονίζεται, να μεταμορφώσει την πόλη «σε ένα μεγάλο εργοτάξιο πολιτισμού». Όπως εξάλλου επισημαίνεται, οι νέες τάσεις οδηγούν στον επανασχεδιασμό της διοργάνωσης σε ένα ευέλικτο φεστιβαλικό σχήμα. «Μας ενδιαφέρει να αφουγκράζεται τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, με προεξάρχουσα την προσφυγική κρίση, η οποία μας αγγίζει όλους καθημερινά», τονίζει η εισήγηση.
Εξάλλου, το κείμενο συνοψίζει και τους στόχους που θέτει η 51η διοργάνωση. «Οι δομές του δήμου Θεσσαλονίκης επιχειρούν να συνεχίσουν δημιουργικά και σε υψηλό επίπεδο αυτόν τον κορυφαίο θεσμό, αλλά και να χαράξουν νέες πολιτιστικές ρότες για το μέλλον, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν τις σύγχρονες τάσεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα και απαιτήσεις, αλλά κυριότερα τις βαθύτερες αναζητήσεις και ανάγκες των συμπολιτών μας. Πρόθεσή μας είναι οι Θεσσαλονικείς, αλλά και οι επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, να απολαύσουν ένα θέαμα υψηλής αξίας και στόχευσης περί των εικαστικών, του θεάτρου, της μουσικής, του χορού κ.ά. Πλουραλιστικές επιλογές και σπάνιας αισθητικής προτάσεις».
Τέλος, με βάση την εισήγηση, ευθυγραμμισμένο με το πνεύμα της οικονομικής κρίσης το φεστιβάλ περιορίζεται ίσως στον χαμηλότερο προϋπολογισμό του σε σχέση με άλλες χρονιές, ο οποίος δεν ξεπερνά κατά πολύ τα 200.000 ευρώ.
Το πρόγραμμα
Αναλυτικά το πρόγραμμα, που προς το παρόν περιλαμβάνει 43 εκδηλώσεις και δράσεις και θα πραγματοποιηθεί από 30/9 έως 23/10, είναι το εξής:
30/9 Έναρξη 51ων Δημητρίων
1-3/10 «Ο Αδαής και ο Παράφρων» του Τ. Μπέρνχαρτ από την ομάδα θεάτρου «Χαίρεται» στο θέατρο Αυλαία
Μια άγρια κωμωδία για την τραγωδία της τέχνης, της επιστήμης και της γονεϊκής χειραγώγησης.
1-23/10 Robert Morris στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Διαδραστική εικαστική έκθεση με συμμετοχή του κοινού. Ο Robert Morris είναι ένας από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης, ενώ η έκθεση έχει παρουσιαστεί και στην Tate Gallery του Λονδίνου.
2/10-30/12 Σχέδια Ν. Γύζη στη Δημοτική Πινακοθήκη
Έργα από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης – δωρεά της οικογένειας Γύζη.
3/10 Expanded Piano Σταύρος Γασπαράτος στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Ο βραβευμένος συνθέτης της νεότερης γενιάς, που έχει παρουσία στους χώρους του θεάτρου και του κινηματογράφου, εξελίσσει το μουσικό του ιδίωμα με ένα έργο για πιάνο.
4/10 Γασπαράτος – σεμινάριο στο Κέντρο Μουσικής
Workshop σύγχρονης μουσικής τέχνης και τεχνολογίας.
4-23/10 Έκθεση κοστουμιών από τη συλλογή του ΚΘΒΕ στο Αλατζά Ιμαρέτ
Κοστούμια από εμβληματικές παραστάσεις του θεάτρου, σχεδιασμένα από σπουδαίους δημιουργούς, θα εκτεθούν με στόχο να γίνει γνωστή η ιστορία του ΚΘΒΕ. Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η σκηνογράφος – ενδυματολόγος Ιουλία Σταυρίδου.
4/10 Mapping the senses από τη χορογράφο Σ. Ντόβα σε εξωτερικούς χώρους
Ολοήμερος χορευτικός περίπατος. Από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι την τελευταία συνάντησή τους έξω από τα Σφαγεία, λίγο πριν την έναρξη κάποια παράστασης μέσα στον χώρο, οι χορευτές θα μπουν και θα γίνουν τελικά θεατές.
4/10 Cameristi del Teatro alla Scala στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Συναυλία με την Ορχήστρα Δωματίου της Scala και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ΜΜΘ.
5/10 Compassion από Schaubuhne (Βερολίνο) στην ΕΜΣ
Παράσταση από τη γνωστή βερολινέζικη θεατρική ομάδα, που κινείται στα όρια θεάτρου ντοκουμέντο, θεάτρου της επινόησης και δραματικού θεάτρου.
6-7/10 «Lippy από Dead Center Company (Ιρλανδία) στο θέατρο Αυλαία
Παράσταση βασισμένη στην αληθινή ιστορία μιας θείας που κλείστηκε μαζί με τις τρεις ανιψιές της στο σπίτι τους στο Leixlip της Ιρλανδίας και συμφώνησαν να αυτοκτονήσουν, πράγμα που έκαναν μετά από σαράντα μέρες.
6-10/10 Toolkit Designers’ Meeting σε διάφορους χώρους
Συνάντηση που απευθύνεται σε ανθρώπους, το κοινό στοιχείο των οποίων είναι το πάθος και η ενασχόληση με το design.
4-6/10 Ultima Vez – σεμινάριο στη Σχολή Χορού
Το σχήμα μυεί εκπαιδευόμενους στην τέχνη του χορού.
7/10 In Spite of Wishing and Wanting από Ultima Vez (Βέλγιο) στην ΕΜΣ
Μια παράσταση για την αρχέγονη επιθυμία σε έναν κόσμο ανδρών.
7/10 Dead Center Company Workshop στο θέατρο Άνετον
Θεατρικό εργαστήριο από την ιρλανδική ομάδα.
7-16/10 7PLY project, CACT στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Πολυθεματικό εικαστικό φεστιβάλ contemporary urban culture.
8/10 God’s Entertainment από Chauvinism Scanner (Αυστρία) σε εξωτερικό χώρο
Διαδραστική περφόρμανς.
8/10 Hildur Gudnadottir, τσελίστρια (Ισλανδία) στην ΕΜΣ
Η συνθέτρια και τσελίστρια παρουσιάζει τη δουλειά της.
8-10/10 «Και θα σφάξουμε το κουνέλι. Η ζωή είναι ωραία, η ζωή είναι καλή. Θα σφάξουμε το κουνέλι» από τις Σοφία Κορώνη και Αγγελική Παπαθεμελή στο θέατρο Αυλαία
Παράσταση με αφετηρία την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» και τα «Κύματα» της Βιρτζίνια Γουλφ
9/10 Le rebetiko aujourd’ hui – societe et realite από Πλήρη Ντάξει στην πλατεία Άθωνος
Μουσική παράσταση με τραγούδια παλιά, αλλά και δημιουργίες του σχήματος που στηρίζεται στην ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση.
10/10 «Ένα μακρύ αντί, λοιπόν, σε ολόκληρο το μεγαλείο μου» από τον Φίλιππο Τσιτσόπουλο στο δημοτικό θέατρο Άνετον
Περφόρμανς του καλλιτέχνη σε συνεργασία με τις ηθοποιούς Αντιγόνη Γλυκοφρύδη και Τζωρτζίνα Κώνστα.
10/10 Romain Collin Trio στο Black Box
Συναυλία τζαζ με κλασικές φόρμες και αυτοσχεδιασμούς.
11/10 These gentle hearts are like shot birds falling από τον Φώτη Νικολάου και The more you dance the more you get από την Εύη Δημητρίου στα Σφαγεία
Παραστάσεις χορού.
11/10-19/11 Έκθεση της Λυδίας Δαμπασίνα με τίτλο «Gini Coefficient» στο Γενί Τζαμί
Εγκαταστάσεις μιας νέας μεγάλης ενότητας δουλειάς των τελευταίων πέντε χρόνων της καλλιτέχνιδας.
12/10 Avre Henriksen & Jan Bang Duo (Νορβηγία) στο ΜΜΘ
Συναυλία του παραγωγού και περφόρμερ που συνδυάζει την ηλεκτρονική μουσική με συμβατικούς οργανοπαίκτες.
13-14/10 «Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει και φραντζόλα ψωμί» του Ντέιβιντ Άιβς από την ομάδα Ατονάλ στα Σφαγεία
Θεατρική παράσταση με τέσσερα μονόπρακτα του σύγχρονου αμερικανού συγγραφέα.
13-19/10 TiSFF στο λιμάνι
Φεστιβάλ δημιουργών ταινιών μικρού μήκους με συμμετοχή βραβευμένων κινηματογραφιστών.
14-16/10 «Μιράντα» βασισμένο στην «Τρικυμία» του Σέξπιρ σε σκηνοθεσία – διασκευή του Οσκάρας Κορσουνόβας στο θέατρο Άνετον
Θεατρική παράσταση που στρέφεται γύρω από τον εγκλεισμό ενός πατέρα και της κόρης του στο διαμέρισμά τους, στο οποίο ζουν «εξόριστοι» λίγο πριν το τέλος της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
15/10, 17/10, 19/10 Aida στο ΜΜΘ
Η γνωστή όπερα του Βέρντι σε συμπαραγωγή των Δημητρίων, του ΜΜΘ και με τη συνεργασία της Skull of Yorick Productions.
15/10 Hior Chronik Piano στο Παλάς
Άμπιεντ και ηλεκτρονική μουσική από τον έλληνα δημιουργό.
16/10 Γιάννης Παπατριανταφύλλου στο Παλάς
Συναυλία τζαζ του σχήματος.
16/10 «Το άλλο σπίτι» από την Ομάδα Εν δυνάμει στα Σφαγεία
Θεατρική παράσταση που είναι αποτέλεσμα πολύμηνης έρευνας με στοχευόμενα εργαστήρια, ερωτηματολόγια και αυτοσχεδιασμούς.
18/10 From light to darkness / From orange to black από Modified Dog στο Black Box
Μουσική παράσταση που συνιστά performance/installation.
18-19/10 Hotel της Γιώτας Αργυροπούλου από Blindspot Theatre Group στο θέατρο Άνετον
Θεατρική παράσταση με αντικείμενο τις αναμνήσεις.
18-21/10 Jan Fabre Company Workshop στα Σφαγεία
Εργαστήριο χορού – περφόρμανς από την εταιρεία του πολυσυζητημένου καλλιτέχνη.
20/10 Αλέξανδρος Πλωμαρίτης στο ΜΜΣΤ
Αυτοβιογραφική περφόρμανς αναζήτησης της ταυτότητας.
20/10 «Μάνα Κουράγιο» του Μπ. Μπρεχτ από το ΚΘΒΕ στην ΕΜΣ
Παράσταση του κλασικού αντιπολεμικού αριστουργήματος.
22/10 Παύλος Παυλίδης και B-Movies στο Principal
Το γνωστό σχήμα παρουσιάζει κομμάτια μιας ολόκληρης πορείας.
22/10 The nest – one route to freedom / Trial one από Ομάδα vita activa στα Σφαγεία
Solo χορευτική παράσταση.
22/10 Wot? Not fish από τους Bread & Circuses Ltd. (Αγγλία) στο θέατρο Άνετον
Θεατρική παράσταση που ξεδιπλώνει μια ασυνήθιστη ιστορία για την αγάπη και την τέχνη.
22-23/10 Athens Video Dance Project από Χρ. Μπαδέκα στα Σφαγεία
Κινηματογραφικές βραδιές για videodance.
23/10 Πάρτι λήξης στα Σφαγεία
Παράλληλες και προφεστιβαλικές εκδηλώσεις
27/9 Νύχτα Τέχνης σε γκαλερί και μουσεία της πόλης
Όλες οι γκαλερί και τα μουσεία της πόλης ξενυχτούν.
5/10 Kapani Project στο Καπάνι
Μονοήμερο φεστιβάλ μουσικής.
8, 9/10 Το ΑΠΘ στην πόλη/ 90 χρόνια ΑΠΘ στην πλατεία Αριστοτέλους – Ολύμπιον – ΟΛΘ
Θεατρικά και εικαστικά δρώμενα, δημιουργικά εργαστήρια, προβολές κ.ά. από το πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.
Οκτώβριος – Νοέμβριος Έκθεση από Nikola Saric στην Αγιορειτική Εστία
Συνολικά 46 έργα με θέματα από τις συλλογές του με Παραβολές του Ιησού και τον κύκλο με Προφήτες και Αγίους.