Πολιτιστική κληρονομιά σε… έλλειψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

 

* του Κωνσταντίνου Μανιατάκη, πολιτικού μηχανικού

 

Θεωρώ καθήκον μου να δημοσιεύσω μία σημερινή μου εμπειρία, Σάββατο 29-06-2019. Επειδή έχω φιλοξενούμενους από την Αγγλία, θεώρησα σκόπιμο να χαρίσω κάποια βιβλία που να αφορούν τα Μουσεία της Θεσσαλονίκης και τους γειτονικούς αρχαιολογικούς χώρους, ώστε αφού ενημερωθούν πιθανό να ενδιαφερθούν και επισκεφτούν τους χώρους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Προς τούτο λοιπόν πήγα στις 12 η ώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και ζήτησα να αγοράσω σχετικά βιβλία. Στο κατάστημα του Μουσείου υπήρχαν τρεις πωλητές. Η απάντηση που μου έδωσαν ήταν ότι δεν έχουν κανένα βιβλίο ούτε στα Ελληνικά ούτε στα Αγγλικά, διότι έχουν έλλειψη. Τους παρακάλεσα έκπληκτος να μου δώσουν τουλάχιστον ένα βιβλίο του δικού τους Μουσείου. Η απάντηση και πάλι ήταν αρνητική, διότι όπως μου είπαν αυτοί είναι υπάλληλοι του ΤΑΠ και πιθανό να έχει τέτοιο βιβλίο η κοπέλα που κάθεται έξω, αλλά τα Σάββατα και τις Κυριακές δεν εργάζεται. Τίθενται λοιπόν τα εύλογα ερωτήματα.

1. Γιατί αμαυρώνουν την εικόνα της Ελλάδας σε κάθε επισκέπτη, ο οποίος θα ζητούσε να αγοράσει ένα βιβλίο, κάτι τόσο απλό και σύνηθες σε κάθε Μουσείο του κόσμου και θα εισέπραττε αρνητική απάντηση και μάλιστα θα επικαλούνταν ελλείψεις, άρα αδυναμία του Κράτους.
2. Γιατί εργάζονται τρεις πωλητές, οι οποίοι δεν έχουν τι να πουλήσουν και συνεπώς υποαπασχολούνται, χρεώνοντας το Δημόσιο με μισθούς, αυξήσεις Σαββατοκύριακου, κλιματισμούς κ.λ.π.

Έφυγα λοιπόν και πήγα δίπλα στο Βυζαντινό Μουσείο, στο οποίο υπήρχε μία μόνο πωλήτρια. Η κυρία ευγενέστατα μου έδειξε βιβλία για όλα τα Μουσεία της Θεσσαλονίκης, για τους Αρχαιολογικούς χώρους της Πέλλας, της Βεργίνας, του Δίον, της Αμφίπολης, ειδικά βιβλία για τον Αγ. Δημήτρη και την Ροτόντα και μάλιστα στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Αγόρασα μερικά από αυτά, πλήρωσα περίπου 100 ευρώ, την ευχαρίστησα και έφυγα. Ελλείψεις λοιπόν δεν υπήρχαν στο ένα Μουσείο αντίθετα οι άλλοι δεν διστάζουν να επικαλεστούν φταίξιμο τρίτων για να καλύψουν την δική τους παράλειψη και αδιαφορία.

Παρακαλώ πολύ, επειδή το θεωρώ ντροπή για τους υπεύθυνους του Αρχαιολογικού Μουσείου όποιος θέλει ας δημοσιεύσει την εμπειρία μου αυτή, μήπως τη λάβει γνώση κάποιος αρμόδιος και ενεργήσει όπως πρέπει.

 

 

 

 

Πηγή: https://www.makthes.gr/politistiki-klironomia-se-elleipsi-sto-archaiologiko-moyseio-thessalonikis-225208

 

 

 

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

  • Trending
  • Comments
  • Latest

Recent News