ΟΠΕΡΑ

ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ: 1ο Φεστιβάλ Όπερας Θεσσαλονίκης, στις 9.30μ.μ. (16, 18 & 19 Σεπτεμβρίου 2015) / Σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και τον Όμιλο Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Με βάση τη Θεσσαλονίκη και δραστηριότητα σε όλον τον κόσμο, η ανεξάρτητη καλλιτεχνική ομάδα Skull of Yorick Productions ιδρύθηκε το 2011 από τον Φίλιππο Μοδινό και την Κασσάνδρα Δημοπούλου στο Λονδίνο και ασχολείται με ανεξάρτητες παραγωγές όπερας. Κύριος στόχος της ομάδας είναι να καταφέρει να δώσει όση περισσότερη εργασία και ευκαιρίες σε νέο ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό γίνεται- και το καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και δίνοντας έξυπνες λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της καινούργιας γενιάς καλλιτεχνών. Οι δύο ιδρυτές της ομάδας, καλλιτέχνες με αξιοσημείωτη βιογραφία παρά το νεαρό της ηλικίας τους, ξέρουν ότι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον τους και αυτό των καλλιτεχνών γύρω τους, είναι η θεσμοθέτηση καινούργιων ηθικών και οικονομικών κανόνων, που να αρμόζουν στις σύγχρονες απαιτήσεις,στις ανάγκες των νέων αλλά και του κοινού.

Ήδη από το 2013 που η ομάδα εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, έχουν καταφέρει μεγάλο έργο, σε συνεργασία κυρίως με την ομάδα του ΦΙΞ in art, μια συνεργασία που δικαιώνει την συνολική προσπάθεια: 10 όπερες (“Κάρμεν”, “Οθέλλος”, “Αντιγόνη”, “Παλιάτσοι” κ.ά) και πάνω από 50 παραστάσεις μέσα σε 2 χρόνια, αλλά και η δημιουργία του 1ου ανεξάρτητου στούντιο όπερας στη Θεσ/νίκη, στο οποίο νέοι τραγουδιστές προετοιμάζονται και λαμβάνουν μέρος σε οπερατικά έργα τα οποία ανεβαίνουν ειδικά για τις ανάγκες τους, ενώ παράλληλα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε επαγγελματικές παραγωγές και να συμπράξουν δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες. Οι νέοι καλλιτέχνες συμμετέχουν δωρεάν στις δραστηριότητες του στούντιο. Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν χωρίς καμία οικονομική υποστήριξη από κρατικό ή δημοτικό φορέα. Για το ανέβασμα των παραστάσεων, υπήρξαν συνεργασίες με φορείς όπως το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Καλαμαριάς, τον Δήμο Σερβίων/Βελβεντού, το Life Action Trust και άλλους.

Φέτος η δύο ομάδες αποφάσισαν να βάλουν ένα τεράστιο στοίχημα: το 1ο Φεστιβάλ Όπερας Θεσσαλονίκης, το οποίο στηρίζεται αποκλειστικά στις δυνάμεις της Skull of Yorick Productions και της ΦΙΞ in art και έχει στόχο να ανέβουν 4 όπερες, εκ των οποίων οι 3 να είναι με δωρεάν είσοδο για το κοινό, στη Ρωμαϊκή Αγορά. Μεγάλη φυσικά είναι η στήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και του Ομίλου Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης που στηρίζουν τις αντίστοιχες παραστάσεις στους χώρους τους. Πρόκειται για τις όπερες “Carmen” του G. Bizet, “Suor Angelica” (Αδερφή Αγγελική) του G. Puccini, “Dido and Aeneas” του H. Purcell  που θα παρουσιαστούν στη Ρωμαϊκή Αγορά και τη “Norma” του V. Bellini,  με πρωταγωνίστρια τη διεθνούς φήμης υψίφωνο Τζένη Δριβάλα, η οποία θα ανέβει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 26 και 27 Σεπτεμβρίου και θα είναι η μοναδική όπερα που θα έχει είσοδο για το κοινό με τιμή εισόδου 25, 20 και 15€. Από τα εισιτήρια, ένα ποσοστό θα δοθεί ως χορηγία για φιλανθρωπικό σκοπό.

Skull of Yorick Productions & ΦΙΞ in Art - 1o festival operas - Arhea agora Thessalonikis 2015

 

 

—————————————————————————————————————————

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Αίθουσα Φίλων Μουσικής (Μ1): GALA MARIA CALLAS, στις 9.00μ.μ.

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα gala αφιερωμένο στην απόλυτη ντίβα του λυρικού τραγουδιού, τη δική μας Μαρία Κάλλας, με αφορμή τη συμπλήρωση 38 χρόνων από το θάνατό της, στις 16 Σεπτεμβρίου 1977. Η κόρη του φτωχού φαρμακοποιού από το Νεοχώρι Μεσσηνίας κατέκτησε ολόκληρο τον κόσμο με τα εξαιρετικά φωνητικά και ερμηνευτικά της προσόντα, που την καθιέρωσαν παγκοσμίως και την ανέδειξαν ως την κορυφαία, ίσως, υψίφωνο στην ιστορία του λυρικού θεάτρου.
Στην τελευταία της συνέντευξη στον Philippe Caloni για το γαλλικό ραδιόφωνο είχε πει: “Ξέρεις, είναι πολύ παράξενο συναίσθημα να είμαι ζωντανός μύθος, ενώ βρίσκομαι ακόμη στη γη. Ίσως θα ήταν καλύτερο αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που θαυμάζουν τη φωνή μου, αποφάσιζαν να με θεωρούν αθάνατη μετά το θάνατο μου. Αν γινόταν αυτό θα καθόμουν πάνω σε κάποιο σύννεφο, θα κοίταζα κάτω και θα απολάμβανα το θέαμα αντί να κάθομαι και να ανησυχώ αν θα καταφέρω να βγάλω τις ψηλές μου νότες”… Οι περισσότεροι από 750.000 δίσκοι της που πωλούνται ετησίως στις μέρες μας και ο αναλλοίωτος μύθος της, που μάλλον θρέφεται παρά φθείρεται στο πέρασμα των χρόνων, υποδηλώνουν ότι ικανοποιήθηκε η επιθυμία της.

Διεύθυνση ορχήστρας: Γεώργιος Βράνος.

Σοπράνο: Μυρσίνη Μαργαρίτη
Τενόρος: Δημήτρης Πακσόγλου
Βαρύτονος: Άκης Λαλούσης

Πρόγραμμα:
Ζωρζ Μπιζέ: Εισαγωγή από ‘Κάρμεν’
Ζωρζ Μπιζέ: Votre toaste από ‘Κάρμεν’
Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ: Non mi dir από ‘Ντον Τζιοβάνι’
Τζουζέπε Βέρντι: Forse la soglia atinse… από ‘Χορός Μεταμφιεσμένων’
Τζουζέπε Βέρντι: Εισαγωγή από ‘Η Δύναμη του Πεπρωμένου’
Γκαετάνο Ντονιτσέτι: Pronta io son από ‘Ντον Πασκουάλε’
Βιντσέντζο Μπελίνι: Εισαγωγή από ‘Νόρμα’ Τζουζέπε Βέρντι: Un di felice eterea από ‘Τραβιάτα’

Τζουζέπε Βέρντι: Per me giunto από ‘Ντον Κάρλο’
Τζιάκομο Πουτσίνι: E lucevan le stele από ‘Τόσκα’
Τζοακίνο Ροσίνι: Εισαγωγή από ‘Η Ιταλιάνα στο Αλγέρι’
Τζιάκομο Πουτσίνι: Quando m’ en vo από ‘Λα Μποέμ’
Τζουζέπε Βέρντι: ‘E lui desso l’ infante’, ‘O mio Rodrigo’ και ‘Dio che nell alma infondere’ από ‘Ντον Κάρλο’
Τζουζέπε Βέρντι: Brindisi (Libiamo) από ‘Τραβιάτα’

Τιμές εισιτηρίων:
Πλατεία 15 €
Εξώστης/Θεωρεία 10 €
Μειωμένο 5 €

Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ. στην πλατεία Αριστοτέλους 2310 236990

Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου: Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, διοικητικοί υπαλληλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό Α.Π.Θ.

Η είσοδος για τους φοιτητές του Α.Π.Θ. και τους φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι δωρεάν στις αμιγείς παραγωγές της Κ.Ο.Θ.

———————————————————————————————————————
KΛΑΣΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της Χάρη Ηλιάδη, με έργα Ravel (Le tombeau de Couperin) και Cesar Franck (Symphonie en re mineur), στις 8.30, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών

Μια ιδιαίτερη εκδήλωση «γέννησε» η συνεργασία του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών με το Δήμο Παύλου Μελά και το Δήμο Θεσσαλονίκης: η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης θα δώσει μια ξεχωριστή συναυλία, με ελεύθερη είσοδο, στο υποβλητικά πανέμορφο Ανοιχτό Θέατρο στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης.

Όσοι βρεθούν σ’ αυτό το μοναδικό γεγονός, δε θα έχουν μόνο την ευκαιρία να απολαύσουν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της Χάρη Ηλιάδη, με έργα Ravel (Le tombeau de Couperin) και Cesar Franck (Symphonie en re mineur). Θα έχουν και την τύχη να δουν ένα όμορφο, όσο και άγνωστο, κομμάτι της ιστορίας της πόλης, τους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης, που με φροντίδα, μεράκι, αγάπη και υποστήριξη, ανέδειξε και διαμόρφωσε ο Δήμος Παύλου Μελά.

Ειδικά για αυτήν την εκδήλωση, λίγη ώρα πριν τη συναυλία, στις 19:45, θα υπάρχει μια ξενάγηση στο χώρο των Βυζαντινών Νερόμυλων από την αρχαιολόγο Μαρία Συμαλίδου. Όπως έχει γράψει η ίδια: «Στο παρελθόν η περιοχή ήταν τόπος εκδρομών και αναψυχής για τους Θεσσαλονικείς, λόγω της παραδείσιας ομορφιάς της (νερό, δένδρα, πανίδα και χλωρίδα στην καλύτερη μορφή τους). Δεν είναι τυχαία άλλωστε η ονομασία του όμορου Ρετζικίου ”Ρετζίκι = Ουρεντζίκ = παραδεισένιος τόπος”».

Σήμερα σώζονται πέντε βυζαντινοί νερόμυλοι κι ένας ληνός (πατητήρι). Με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κηρύχθηκαν ”Μνημεία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Χρόνων” και στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο το ρέμα χαρακτηρίσθηκε ”Αρχαιολογικό Πάρκο”. Για την εξυπηρέτηση των θεατών, στις 19:15 θα ξεκινήσει λεωφορείο έξω από το Δημαρχείο Παύλου Μελά (Σταυρούπολη, Καραολή & Δημητρίου 1), που θα τους μεταφέρει δωρεάν στους Βυζαντινούς Νερόμυλους. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6977360144.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκε το 1987 με το όνομα Δημοτική Ορχήστρα και πρώτο καλλιτεχνικό διευθυντή τον Κοσμά Γαλιλαία, αποτελείται από ταλαντούχους και καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης, με συναυλίες στη Θεσσαλονίκη, σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Από τον Ιούλιο του 1993 και για μία πενταετία την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε αναλάβει ο Αρχιμουσικός Δημήτρης Αγραφιώτης και στη συνέχεια, μέχρι το 2005 ο Αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής. Σήμερα υπεύθυνος της Ορχήστρας είναι ο Αρχιμουσικός Χάρης Ηλιάδης. Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους, όπως οι: Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Κ. Κατσαρής, F. J. Sellheim, Ι.Ι. Galati, R. Moog, I. Oistrach, R. Syracuse, V. Trethiakov, K. Kelly, G. Schuller, C. Studer, Paul Badura Skoda κ.ά

Κάθε χρόνο συμμετέχει στην εναρκτήρια συναυλία των Δημητρίων, ενώ έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως στο αρχαίο θέατρο της Εφέσου και στην Κύπρο. Κυκλοφόρησε σε δίσκο το έργο «4 Εποχές» του A. Vivaldi, με σολίστ τον Λ. Καβάκο, και Μαέστρο τον Κ. Γαλιλαία και την «Die Schöpfung» του Haydn με Μαέστρο τον Β. Φιδετζή το 2000.

Έχει συμπράξει σε παραστάσεις όπερας, όπως οι «Le Nozze di Figaro» και «Don Giovanni» (Mozart), «Il Campanelo di Notte» (Donizetti), «The Medium» (Menoti) «Gianni Schicchi» (Puccini), «Il Trovatore» (Verdi), «Turandot» (Puccini), «Μόμο» (Α. Μπαλτάς), «H Νυχτερίδα» (J. Strauss) καθώς και μπαλέτου όπως «Η ωραία κοιμωμένη» (Tsaikovsky), και σημαντικών ορατορίων όπως «Τα Κατά Ματθαίον Πάθη» (Bach).

Το Φεβρουάριο του 2006 μάλιστα παρουσίασε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση την όπερα του V. Bellini «Οι Πουριτανοί», ενώ το 2007 παρουσίασε το 1ο αφιέρωμα στους Θεσσαλονικείς συνθέτες κλασικής μουσικής και την όπερα «Σαλώμη». Το 2008 παρουσίασε τις όπερες «Οιδίπους Τύραννος», «Παλιάτσοι» και «La Traviata» (Verdi).

Ώρα έναρξης: 20.30

Είσοδος Ελεύθερη

—————————————————————————————————————————

ΘΕΑΤΡΟ

Θεσσαλονίκη, θέατρο ΑΥΛΑΙΑ: Ωραία Ελένη του J. Offenbach, από 9 έως 19 Σεπτεμβρίου 2015, στις 9μ.μ.

Η ξεκαρδιστική όπερα-έκπληξη που κέρδισε κοινό και κριτικούς, μετά από… 47 παραστάσεις! (αριθμός-ρεκόρ για όπερα) στην Αθήνα, συνεχίζει για 2η χρονιά την επιτυχημένη της πορεία, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη για 9 μοναδικές παραστάσεις στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ από 9 έως 19 Σεπτεμβρίου 2015. Η ομάδα του OLVIO, παρουσιάζει τη γνωστότερη φάρσα του Offenbach, μια σάτιρα που δεν χαρίζεται σε κανέναν, ένα έργο με μελωδίες που δημιούργησαν σχολή – μια μουσική κωμωδία που, από τις πρώτες νότες ως το φινάλε, συνδυάζει ευρηματικά υπέροχες μουσικές ερμηνείες με σκηνές αυθεντικής αίσθησης του χιούμορ.

Μέσα από μια ανανεωμένη και σύγχρονη ματιά -σκηνοθετικά, κινησιολογικά και ερμηνευτικά – η Ωραία Ελένη μιλάει ελληνικά και σκιαγραφεί ανάλαφρα αλλά χωρίς περιστροφές, μια κοινωνία που κάνει ό,τι μπορεί για να μη βρεθεί αντιμέτωπη με την πικρή αλήθεια της καθημερινότητας. Το στοίχημα της παράστασης είναι να αναδείξει τη θεατρικότητα της Ωραίας Ελένης χωρίς να επισκιάσει την εμπνευσμένη μουσική του Offenbach.

Τέσσερις μουσικοί, επτά λυρικοί ερμηνευτές και δύο χορευτές υψηλού επιπέδου, προσεγγίζουν την κωμική όπερα αναδεικνύοντας παράλληλα και τα δύο συστατικά στοιχεία. Έτσι, οι φίλου του θεάτρου και οι φίλοι της όπερας, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη μουσική μεγαλoφυία του Offenbach και τις μελωδίες που γέννησαν λίγα χρόνια αργότερα το can can. Το λιμπρέτο που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους κριτικούς της εποχής, έχει μεταφραστεί στα ελληνικά για να φτάσει αβίαστα στο σύγχρονο κοινό.

Η Ωραία Ελένη συστήθηκε για πρώτη φορά στο Αθηναϊκό κοινό την περασμένη σεζόν, πραγματοποιώντας 45 παραστάσεις στο θέατρο OLVIO, 2 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και 2 στο SAF Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και την καθολική αποδοχή ενός ευρύτατου κοινού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ενορχήστρωση-διασκευή: Μιχάλης Παπαπέτρου

Μουσική διεύθυνση: Θοδωρής Ιωσηφίδης
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Αδάμ

Μετάφραση: Ζιλ Γκουρντιέ

Σκηνικά – κοστούμια: Βάλια Συριοπούλου

Επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Παπαμιχαήλ

Φωτισμοί:Χριστίνα Θανάσουλα

Φωτογραφία – Video:Νίκος Βούλγαρης

Διασκευή – προσαρμογή διαλόγων: Παναγιώτης Αδάμ

Ερμηνεύουν:
Ελένη Λιώνα (Ελένη), Νίκος Στεφάνου (Πάρης), Τίμος Σιρλαντζής (Κάλχας), Αντώνης Σιγάλας (Μενέλαος), Παναγιώτης Τερζάκης (Αγαμέμνονας), Μιχάλης Αγγελιδάκης (Ορέστης), Στέλιος Κέλερης
(Αχιλλέας), Νατάσα Παπαμιχαήλ (Αφροδίτη), Λουκάς Θεοδοσόπουλος (Έρωτας)

Ορχήστρα:
Μαρία Παχνιστή (φλάουτο), Περικλής Τιμπλαλέξης (βιολί), Καίτη Πάντζαρη (τσέλο), Χρύσα Γρένδα (πιάνο)

Πληροφορίες

Από 9/9 έως 19/9
Τετάρτη με Σάββατο στις 21:00
Kυριακή στις 20:00

θέατρο ΑΥΛΑΙΑ, Θεσσαλονίκη
Πλατεία ΧΑΝΘ, (πλευρά Τσιμισκή)

Κρατήσεις: 2310 237700
Ώρες Λειτουργίας: 10:30-13:30, 17:30-21:00

Εισιτήρια:
15€ (στην προπώληση 12€)
10€ (μειωμένο – στην προπώληση 8€)

————————————————————————————————————————–

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μαγικό Αερόστατο, Χώρος δημιουργίας και έκφρασης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης: Με βελόνα και κλωστή μια κουκουβάγια θα φτιαχτεί, στις 5.30μ.μ.

alt

Φοβάστε το σκοτάδι; Τις ήσυχες νύχτες που ακούγεται μόνο το θρόϊσμα των φύλλων και οι κουκουβάγιες; Τι θα λέγατε να γνωρίσουμε από κοντά την πιο γλυκιά και καλοσυνάτη κουκουβάγια και να της δώσουμε ζωή φτιάχνοντας το δικό μας κουκλάκι και την ταυτότητά του. Με ένα κομμάτι τσόχα, λίγη κλωστή, μαλλιά πλεξίματος, pom pom, τρεβίρα και ψαλίδια στις αποσκευές μας πετάμε με το Μαγικό Αερόστατο στο πιο τρελό εργοστάσιο λούτρινων.

Τα σχολεία ξεκινούν και όλοι χρειάζονται μια σοφή κουκουβάγια να τους συμβουλεύει και να τους κρατάει συντροφιά. Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε παρέα και τη δική σου!

 

 

ΜΕ ΒΕΛΟΝΑ ΚΑΙ ΚΛΩΣΤΗ ΜΙΑ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ ΘΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ

Ηλικίες παιδιών : 5-7 ετών

Ημερομηνία : Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015

Ώρα : 17:30 – 19:30

Κόστος εργαστηρίου : 10 ευρώ/παιδί

Επωφεληθείτε από την προσφορά του μήνα Σεπτεμβρίου: Εάν επιλέξετε να παρακολουθήσετε πέντε εργαστήρια, δωρεάν μια ακόμη συμμετοχή, για όποιο εργαστήρι διαλέξετε.

Πληροφορίες / Δηλώσεις συμμετοχής στο Τ:231 025119

Facebook event

————————————————————————————————————————–

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ / ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, πλατεία Καμάρας: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους πρόσφυγες, στις 6μ.μ.

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους πρόσφυγες
Μικροφωνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Καμάρας από την Αντιφασιστική Συνέλευση Αλληλλεγγύης. Σκοπός των διαδηλωτών είναι να δείξουν την συμπαράσταση τους στους πρόσφυγες πολέμου που φτάνουν κατά χιλιάδες καθημερινά στην Ελλάδα.
————————————————————————————————————————-
ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, περίπτερο 2: Βιβλιότοπος στη ΔΕΘ
με ελεύθερη είσοδο, από 11π.μ. έως 9.00μ.μ.
Στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ στο περίπτερο 2,δίπλα στη Βόρεια Πύλη και απέναντι από το ΑΠΘ έως τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015 λειτουργεί ο Βιβλιότοπος στη ΔΕΘ, με χιλιάδες φθηνά βιβλία για όλους. Λόγω της μεγάλης ζήτησης από το βιβλιόφιλο κοινό και από τους επισκέπτες που δεν πρόλαβαν να δουν τους χιλιάδες τίτλους βιβλίων κατά τη διάρκεια λειτουργίας της ΔΕΘ, δίνεται μια ακόμη ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους και με ελεύθερη είσοδο να επισκεφτούν τον Βιβλιότοπο.
Γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές αλλά και όλοι οι επισκέπτες των γύρω νομών της Βόρειας Ελλάδας καθώς και Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, θα μπορούν να προμηθευτούν τα βιβλία τους. Συμμετέχουν πάνω από 100 εκδότες με χιλιάδες βιβλία που οι τιμές είναι 0,50 λεπτά, 1, 2, 3 ευρώ.
————————————————————————————————————————————————————————————— 
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: “ΕΚΘΕΣΗ 4 ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ “ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ. ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΒΛΕΜΜΑΤΟΣ”

Οι φωτογράφοι Valery Bliznyuk (Ρωσία), Ali Borovali (Τουρκία), Ζbigniew Κοsc (Πολωνία), Zoran Purger (Σερβία) παρουσιάζουν έργα τους υπό τον γενικό τίτλο «Άγιον Όρος: κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος» και στις ενότητες: «τόπος», «λατρεία», «βίος» και «πρόσωπα».

Επιμελητής της Έκθεσης είναι ο Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Βαγγέλης Ιωακειμίδης.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.

Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Νεάπολης-Συκεών:ΤΟΣΗ ΠΟΛΛΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ” (έως 25/9)

Στους δύο ορόφους της Αίθουσας Τέχνης του Δήμου Νεάπολης-Συκεών (Παλ. Δημαρχείο Νεάπολης, Ελ. Βενιζέλου 125), και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τον τίτλο ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 2015, για μία ακόμη χρονιά θα συνυπάρξουν σε αντιθετικό διάλογο φωτογραφίες νέων και καταξιωμένων δημιουργών της Χερσονήσου του Αίμου. Πρόκειται για μία έκθεση / συνάντηση φωτογράφων της Βαλκανικής, που σκοπό έχει να καταδείξει διαφορετικές πτυχές των κατευθύνσεων του φωτογραφικού μέσου σήμερα. Οι σημαντικότεροι φορείς των γειτονικών χωρών στέλνουν αντιπροσωπευτικούς δημιουργούς τους για να παρουσιάσουν τη φωτογραφία του σήμερα στο κοινό της Βαλκανικής Πλατείας.

Στην έκθεση συμμετέχουν: Silvia Ivanova, Sevgi Urum, Branimir Karanovic, Vojo Pesterac, Jordanka Tenova, George Chakarov, Δημοσθένης Έππας, Σταύρος Ξηρός, Βασίλης Μαντάς, Άγγελος Σοφιανίδης, Κάλλη Μπέλλου και οι Θεοδόσης Γιαννακίδης, Λία Ζαννή, Χάρης Κακαρούχας, Μανώλης Καραταράκης, Μαρία Πάγκαλη, Παύλος Παυλίδης, Κατερίνα Τζιγκοτζίδου με την ομαδική τους έκθεση, σε επιμέλεια Χάρη Κακαρούχα, «Ο φωτογραφικός χρόνος της Νοσταλγίας – Η μνήμη ως αφετηρία Α-λήθειας».

Διάρκεια έκθεσης έως 25 Σεπτεμβρίου 2015. Ώρες επισκέψεων: 18.00-21.00

Παραγωγή: Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεών του “Aspects of Balkan Photography”. Για περισσότερες πληροφορίες: Βασίλης Καρκατσέλης, τηλ 6942 860 890

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση βλ. εδώ.

Φωτογραφική Έκθεση με τίτλο «Αρχαιολογικοί Τόποι Της Μακεδονίας» (έως 30-09-2015)

——————————————————————————————————————————

ΑΛΛΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΜΕΛΑΔΙΩΤΗ, ΒΙΡΓΙΝΙΑΣ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗ & ΦΩΤΙΟΥ ΜΠΑΛΑ στην Γκαλερί Λόλα Νικολάου, στις 7.00μ.μ. (από τις 8 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου 2015)
Πρόκειται για τρεις νέους δημιουργούς, που παρόλο που οι αφορμές τους για την εικαστική διαδικασία ποικίλουν, όπως και οι στρατηγικές που μετέρχονται είναι διαφορετικές, εντούτοις το τελικό αποτέλεσμα της δουλειάς τους μοιάζει να έχει κάποιους κοινούς παρονομαστές: Επιθέσεις – Υπερθέσεις – Παραθέσεις – Αντιθέσεις…

Ο Δημήτρης Αμελαδιώτης με μια επιμελημένη και εμμονική διαχείριση σε ποικίλα υλικά, όπως ύφασμα, ξύλο, μέταλλο, πλαστικό, σχοινί… δημιουργεί περίεργα συνταιριάσματα, που προσομοιάζουν σε τρόπαια/ καράβια, ή ολοστρόγγυλες πυξίδες/ μάνταλα. Η Βιργινία Μαστρογιαννάκη φτιάχνει άρρητες μυθοπλαστικές αφηγήσεις, επεμβαίνοντας αποφασιστικά σε ευαίσθητες επιφάνειες, όπου τα κενά με τα πλήρη ή οι αντιθέσεις ανάμεσα σε φόρμα και αντιφόρμα κινούνται στη λογική ανάστροφου Αρχιπελάγους. Και ο Φώτιος Μπάλας δρομολογεί τις παιγνιώδεις του συσσωρεύσεις, αναδιατάσσοντας τις επιλογές του στα διαφορετικά υλικά ή μικροαντικείμενα της pop κουλτούρας, προκειμένου να φτιάξει μικρές ενότητες που διερευνούν τόπους μνήμης και αντίληψης.

Γκαλερί Λόλα Νικολάου
Διεύθυνση: Τσιμισκή 52, τηλέφωνο: 2310240416
Ωράριο έκθεσης

Τρίτη: 12:00 με 20:00

Τετάρτη: 12:00 με 15:00

Πέμπτη: 12:00 με 20:00

Παρασκευή: 12:00 με 20:00

Σάββατο: 12:00 με 15:00

Είσοδος ελεύθερη.

 

Δώρα της Γης με αντοχή στον χρόνο: Η έκθεση εντάσσεται στο κεντρικό πρόγραμμα της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (23.06 έως 30.09.2015), που διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με τη συμμετοχή της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» και την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης. Φιλοξενείται στο Τελλόγλειο  Ίδρυμα Τεχνών από τις 18 Μαΐου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, επιχειρεί να προβάλει την Ελλαδική φύση και βιοποικιλότητα ως διαχρονική πηγή πόρων και έμπνευσης για την ευζωία του ανθρώπου και την ανάπτυξη της οικονομίας, της κοινωνικής ζωής, του πολιτισμού και των επιστημών. Ο επισκέπτης της έκθεσης έχει την ευκαιρία να ακολουθήσει μια συναρπαστική διαδρομή στον χώρο και τον χρόνο με αφετηρία την προϊστορική Θήρα, ενδιάμεσο σταθμό την αρχαία Μακεδονία και κατάληξη στο σήμερα. Αρχαιολογικά ευρήματα και πλούσιο πληροφοριακό και εποπτικό υλικό τεκμηριώνουν τη διαχρονική αξία των δώρων της Ελλαδικής γης και παρουσιάζουν  σύγχρονες ερευνητικές προσεγγίσεις για την ανάδειξη και διάσωση της βιοποικιλότητας του τόπου μας (βλ. και εδώ).

5ο Εργαστήριο νέων Καλλιτεχνών “ROMANCE»: Ο ρομαντισμός της ιδεολογίας, η απελευθερωτική δύναμη της γραφής και η ανάγκη για συλλογικότητα, ζητήματα καίρια στην εποχή μας αλλά και σε κάθε εποχή, είναι μερικά από τα θέματα που θα αναδείξει το 5ο Εργαστήριο Νέων Καλλιτεχνών, «Romance», το οποίο διοργανώνεται στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Το Εργαστήριο προτείνει μία «άλλη» ανάγνωση του κεντρικού concept της 5ης Μπιενάλε, που βασίζεται στα «Γράμματα από τη Φυλακή» του Αντόνιο Γκράμσι θα πραγματοποιηθεί από τις 10 ως τις 19 Σεπτεμβρίου 2015 στο Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο). Βλ. περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Τρ-Κυ 10:00-18:00 / Δευτέρα κλειστά Τ: +30 2310 857978
10-19 Σεπτεμβρίου (εργαστήριο, επισκέψιμο από το κοινό)
19-30 Σεπτεμβρίου (έκθεση)

ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: “Παράλληλοι δρόμοι

Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ) είναι πολιτιστικό μη κερδοσκοπικό σωματείο, που ιδρύθηκε το 1983 από ομάδα γνωστών εικαστικών, με σκοπό την ανάπτυξη και διάδοση των εικαστικών τεχνών στη Βόρεια Ελλάδα, την προβολή των καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο, την ενεργό συμμετοχή τους στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή, την καλλιτεχνική αποκέντρωση και τη συνεργασία με αντίστοιχους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μέλη του Συλλόγου είναι πολλοί επιφανείς καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και ακαδημαϊκοί, οι περισσότεροι μάλιστα με ιδιαίτερη διεθνή δραστηριότητα και προβολή.

Στο πλαίσιο της συνδιοργάνωσης της έκθεσης «Παράλληλοι Δρόμοι» θα υλοποιηθούν στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (από τις αρχές Οκτωβρίου 2015) διάφορες δράσεις. Βλ. περισσότερα εδώ

Έκθεση έργων του Κωνσταντίνου Ξενάκη «HEL(L)AS! Παντού! (23 Ιουνίου – 30 Σεπτεμβρίου 2015)

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ – Παρατείνεται έως 26 Σεπτεμβρίου 2015 η έκθεση «Δημήτρης Γαλάνης. Τα εικονογραφημένα βιβλία», που παρουσιάζεται στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11, Τηλ. επικοινωνίας: 2310 288.036). Η έκθεση λειτουργεί με το εξής ωράριο:

Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-15:00

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-21:00, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Έκθεση του του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Ο Καζιμίρ Μαλέβιτς και οι μαθητές του. 100 χρόνια από το Μαύρο Τετράγωνο» στη Μονή Λαζαριστών έως τις 10 Οκτωβρίου 2015).

Παράλληλη εκδήλωση:

Ο καλλιτέχνης Mischa Kuball πραγματοποιεί σήμερα, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015 στις 6μ.μ. στη Θεσσαλονίκη, την περφόρμανς “Public Square”. Πρόκειται για μια δράση στο δημόσιο χώροπου απαιτεί τη συμμετοχή του κοινού, ενσωματώνει την πόλη τόσο σε μια γιορτή του Μαύρου Τετραγώνου του Μαλέβιτς, όσο και στην καλλιτεχνική πράξη, καθώς το κοινό συμμετέχει σε μια διαδήλωση, μια πολιτική πράξηMια μεγάλη ομάδα ανθρώπων ντυμένη στα μαύρα και τα άσπρα θα σχηματίσουν ένα μαύρο τετράγωνο σε λευκό πλαίσιο που θα παρελάσει στο κέντρο της πόλης.

Το Μαύρο Τετράγωνο απελευθέρωσε την ζωγραφική από την αναπαράσταση. Η ζωγραφική έχει όρια που βγαίνουν από τον περιορισμό του μουσαμά.
Η τέχνη βγαίνει στον δημόσιο χώρο.
Η τέχνη είναι ελεύθερη.

Τόπος συνάντησης: Περίπτερο 6, εντός ΔΕΘ-HELEXPO (είσοδος από Λεωφ. Στρατού & 3ης Σεπτεμβρίου),
• Διαδρομή: θα ανακοινωθεί
• Η πρόσκληση απευθύνεται σε ΟΛΟΥΣ.
• Βασική προϋπόθεση: λευκά ή μαύρα ρούχα (όχι συνδυασμένα).
• Δηλώσεις συμμετοχής και διευκρινίσεις στο [email protected] & στο τηλέφωνο 2310-589 208 ή 141. Οι συμμετέχοντες στην περφόρμανς θα λάβουν ως δώρο για τη συμμετοχή τους την αφίσα του Public Square υπογεγραμμένη και αφιερωμένη ονομαστικά από τον καλλιτέχνη.

Το έργο υποστηρίζεται από το IFA (Γερμανία) και από το Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης.

Έκθεση«Ο αργαλειός της Αγγελικής», από 04 έως 25 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Metropolitan (βλ. εδώ).

————————————————————————————————————————-

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΡΑΜΑ: Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (από 14 έως 19/9)

Το 38ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, παραμένοντας πιστό στο καθιερωμένο του ραντεβού, παρά τον εκλογικό πυρετό της εβδομάδας. Φέρνει στο προσκήνιο ένα πανόραμα ελληνικών και ξένων ταινιών, νέων κυρίως δημιουργών, αφιερώματα, εργαστήρια σινεμά, και παράλληλες εκδηλώσεις. Με διακόσιες δέκα ταινίες σε όλα της τα προγράμματα, η μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων στη Δράμα που κλείνει φέτος τα 38 της χρόνια αναπτύσσεται και εκτός από τους πιστούς της υποστηρικτές, ενδυναμώνει τον διεθνή χαρακτήρα της διοργάνωσης. Για πρώτη φορά φέτος η Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) θα δώσει το δικό της βραβείο από το Διεθνές Τμήμα.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα από τις 168 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος, επιλέχθηκαν 41 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του φεστιβάλ τα οποία θ’ απονείμει η κριτική επιτροπή που αποτελείται από τους Αχιλλέα ΚυριακίδηΓιάννηΖουμπουλάκη, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, ΝίκοΣέκερη και ΓιώργοΦρέντζο. Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίζονται, είναι ανεξάρτητες στην συντριπτική πλειονότητά τους παραγωγές, στις οποίες συμμετέχουν και αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν. Ανάμεσά τους τέσσερα ντοκιμαντέρ και ισάριθμα animation.

H οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα συνεχίζουν να απασχολούν σταθερά μια μεγάλη μερίδα των νεαρών δημιουργών -είτε ως κεντρικός πυρήνας των ιστοριών τους, είτε ως φόντο σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται. Φέτος κάποιοι εμπνέονται από την αποσάθρωση της Ευρώπης και από το φαινόμενο της (νέο) μετανάστευσης στη Γερμανία, με την ταινία μικρού μήκους δείχνει και πάλι τα γρήγορα αντανακλαστικά της, αφού κάποιοι καταπιάνονται και με το ζήτημα των μεταναστών στανησιά. Ενώ η οικογένεια, η φιλία, η μοναξιά, τα γηρατειά, η κακοποίηση παιδιών, το εκπαιδευτικό σύστημα (σε μια αλληγορία με ζόμπι) οι αλλοδαπές οικιακές βοηθοί, η οικολογία και η επικράτηση της τεχνολογίας σε μελλοντικές φουτουριστικές πόλεις αποτελούν μερικές ακόμα φετινές θεματικές.

Πρεμιέρα για το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στη Δράμα [βίντεο]

Πολλοί είναι και οι καταξιωμένοι ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του φετινού διαγωνιστικού, όπως ο Αντώνης Καφετζόπουλος, η Λυδία Φωτοπούλου, η Υβόννη Μαλτέζου και ο Αλέξανδρος Λογοθέτης. Ακόμα, η όμορφη Ζωή ΧωραφάTalio»), κόρη του Γιώργου Χωραφά, αλλά και ο δημοφιλής τραγουδοποιός Πάνος ΜουζουράκηςΧωρίςΓάλα»), ενδίδουν στη γοητεία των μικρομηκάδων και ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί τους, πρωταγωνιστώντας σε καινούργιες παραγωγές. Το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα συμπληρώνει φέτος 21 χρόνια και θα προβάλει 57 ταινίες από 47 χώρες του κόσμου. Ανάμεσα τους, η ιταλο-αλβανική συμπαραγωγή «The time of a young man about to kill» του ΝεριτάνΖιντζιρία, γνωστού από το πολυβραβευμένο του «Χαμομήλι».

Την παραγωγή της υποστήριξαν η γνωστή Ιταλοελληνίδα ηθοποιός, που βραβεύτηκε στο τελευταίο Φεστιβάλ Βενετίας με βραβείο α΄γυναικείου ρόλου, Βαλέρια Γκολίνο και ο Γκαμπριέλε Ορίκιο (Ιταλός παραγωγός του Τέρι Γκίλιαμ), ο οποίος ανακάλυψε τον Ζιντζιρία στο Φεστιβάλ Δράμας πριν από μερικά χρόνια. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει και το «Ψωμί» της Αλβανίδας ΜπλέρταΚελμέντι, σε παραγωγή της Τέφτα Μπέικο και του συμπατριώτη της ΜπουγιάρΑλιμάνι, γνωστού και αγαπημένου σκηνοθέτη, με καριέρα στη χώρα μας. Εκτός από τις ταινίες μυθοπλασίας, θα προβληθούν και animation, όπως το «Babybox», η καινούργια δουλειά της διάσημης Φινλανδής animator Καταρίνα Λίκβιστ, αλλά και το γερμανικό «Who will pay the bill?» με θέμα την κρίση, του Γερμανού Ντάνιελ Νόκε που ανοίγει τη διοργάνωση.

Οι τρεις ελληνικές ταινίες που επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα είναι το «Σύκο» του Νικόλα Κολοβού, ο «Σπόρος» της Ιφιγένειας Κοτσώνη και το «Euroman» του Γαβριήλ Τζάφκα.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Δράμας, ξεχωρίζουν το «ShortMatters! 2015» με τις υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το 1ο Βαλκανικό Πανόραμα με τρία προγράμματα αφιερωμένα στη στην Εθνική Ακαδημία Θεάτρου και Κινηματογράφου της Βουλγαρίας, σε μια επιλογή σημαντικότερων βαλκανικών ταινιών που έχουν προβληθεί μέσα στα χρόνια στο φεστιβάλ και βαλκανικές ταινίες από το Altcine, το masterclass του Γιώργου Αρβανίτη σήμερα Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου, με τίτλο «Η νέα τεχνολογία στον κινηματογράφο και η εφαρμογή της» και φυσικά το νεοσύστατο αλλά επιτυχημένο DramaPitchingLab, το εργαστήριο για την ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση ταινιών μικρού μήκους.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ. Πατήστε εδώ για το Πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων.

Το DJ SET “Αβοκάντο…μωρό μου” έρχεται στο ΦΙΚΑ (Μητροπολίτου Αγαθαγγέλου 2Α) μέσα στην καρδιά του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας! Party φάση, με 2 djs και μουσικές που μπορεί να ξεκινούν από funk, breaks και rock κιθάρες και να φτάνουν σε electronica και disco. It’s party time!

—————————————————————————————————————-

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – Μετέωρα πλατεία Μετεώρων Πολίχνη: “Ζωντανεύοντας εικόνες του βωβού Κινηματογράφου. Προβολή ταινιών βωβού κινηματογράφου με συνοδεία πιάνου και σαξοφώνου, στις 8.00μ.μ.

,

—————————————————————————————————————————-

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ “ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ“, Φιλίππου και Μαυρομιχάλη στο Πάρκο “Τζένη Καρέζη”, Από Δευτέρα 14 έως Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Κι Αν Ζούσαμε Ολοι Μαζί;


Εποχής | Κατάλληλο Έγχρ. | Διάρκεια: 131′

Πέντε παλιοί φίλοι αποφασίζουν να συγκατοικήσουν όλοι μαζί παρά να πάνε σε έναν οίκο ευγηρίας. Ένας φοιτητής Εθνολογίας που ετοιμάζει την διατριβή του σχετικά με την γήρανση του πληθυσμού, είναι εκείνος που τους συνδέει. Φίλοι εδώ και χρόνια… Συγκάτοικοι εδώ και μια εβδομάδα!

Η ταινία έκοψε το 2012 περισσότερα από 600.000 εισιτήρια

Σκηνοθεσία: Στεφάν Ρομπελέν
με τους Ντανιέλ Μπριλ, Τζέραλντιν Τσάπλιν, Τζέιν Φόντα, Κλοντ Ρις, Πιέρ Ρισάρ, Γκι Μπεντός

Είσοδος ελεύθερη – αντί εισιτηρίου μπορείτε να ενισχύσετε το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Παύλου Μελά με τρόφιμα, ρουχισμό, παιχνίδια, είδη υγιεινής και προσωπικής φροντίδας. Η προσφορά σας είναι πολύτιμη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Τα Μυαλά που Κουβαλάς (υποτιτλ.)

Ster Μακεδονία  Αίθουσα 5:  18.40

Village Cosmos  Αίθουσα 1:  19.10

Plateia Odeon  Αίθουσα 2:  18.50

Τα Μυαλά που Κουβαλάς (3D & μεταγλ.)

Ster Μακεδονία  Αίθουσα 8:  18.00-20.10

Village Cosmos  Αίθουσα 7:  17.20

Plateia Odeon  Αίθουσα 3:  18.30

 

Picture

 

 

 

Τα Μυαλά που Κουβαλάς (Μεταγλ.)

Ster Μακεδονία   Αίθουσα 2:  18.10-20.20 / Αίθουσα 3: 18.50 / Αίθουσα 7: 17.40-19.50 / Αίθουσα 9: 17.10-19.20

Village Cosmos  Αίθουσα 8: 18.40 / Αίθουσα 4: 18.00

Plateia Odeon Αίθουσα 1:  19.15

Κολοσσαίον  Αίθουσα 1: 18.00

Bακούρα  Αίθουσα 1: 18.45

Θερινός κινηματογράφος  Cine Πυλαία  20.00

Θερινός κινηματογράφος  Ελληνίς  20.00

Θερινός κινηματογράφος  Απόλλων  20.15

Θερινός κινηματογράφος Άλεξ  19.40

 

 

Barbie: Η Πριγκίπισσα και η Ροκ Σταρ (μεταγλωτ.)

Ster Μακεδονία  Αίθουσα 4:  17.20 – 19.10
Village Cosmos  Αίθουσα 5: 18.20 / Αίθουσα 9:  17.10

The Transporter Refueled

Ster Μακεδονία  Αίθουσα 8: 22.10 / Αίθουσα 3: 21.10 – 23.10

Village Cosmos  Αίθουσα 5:  20.30-22.30-00.30

Plateia Odeon  Αίθουσα 3: 20.40 – 22.50

 

Επικίνδυνη Αποστολή: Μυστικό Έθνος

Village Cosmos  Αίθουσα 9:  20.40-23.20 / Αίθουσα 4: 20.10-22.50 / Αίθουσα 2:  18.50-21.30-00.10

Ster Μακεδονία  Αίθουσα 7:  22.20 / Αίθουσα 4: 21.20

Plateia Odeon  Αίθουσα 4:  20.00 – 22.40

 

 

Η Μαφία Σκοτώνει μόνο το Καλοκαίρι

Θερινός κινηματογράφος  Απόλλων  22.00

Η Ρίκι και η Ροκ

Ster Μακεδονία  Αίθουσα 11: 19.40-21.45-23.50

Village Cosmos  Αίθουσα 1: 21.20-23.30

Plateia Odeon   Αίθουσα 5: 20.10-22.20

Θερινός κινηματογράφος  Ναταλί  21.30 – 23.10

Θερινός κινηματογράφος  Cine Πυλαία  21.30

 

 

 

 

 

Κωδικό Όνομα U.N.C.L.E.

Plateia Odeon  Αίθουσα 7: 21.30 / Αίθουσα 1: 20.30-23.00

Ster Μακεδονία  Αίθουσα 10: 17.00-19.30-22.00 / Αίθουσα 6: 17.30-20.00-22.30 / Αίθουσα 1: 18.30-21.00-23.30

Village Cosmos  Αίθουσα 6: 19.40-22.00-00.20 / Θερινή Αίθουσα: 21.00-23.30 / Αίθουσα 10: 20.20-22.40

Θερινός κινηματογράφος  Cine Panorama:  21.00-23.00

 

 

 

 

Μια Γαλλίδα στο Μανχάταν του  Σεντρίκ Κλαπίς

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ (Μ2): Σινεμά με Θέα και τον Σεπτέμβριο

21.00 Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου και Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

 

sinema

Ο Άνδρας που Αγαπήθηκε Πολύ

Bακούρα  Αίθουσα 2: 19.00-21.00

Ο Κιτρινομύτης σε Τρελές Πτήσεις

Ster Μακεδονία  Αίθουσα 11: 17.50

Όλα Θα Πάνε Καλά

Bακούρα  Αίθουσα 1: 20.30-22.30

Παράλογος Άνθρωπος

Plateia Odeon  Αίθουσα 2: 21.00

Ster Μακεδονία  Αίθουσα 2:  22.45

Σινέ Μακεδονικό  Αίθουσα 1: 19.00-20.45-22.30

Θερινός κινηματογράφος  Ναταλί :  19.45

Θερινός κινηματογράφος  Άλεξ: 21.15-23.00

Παράδοξη πατρίδα του Ν. Ασλανίδη
Πνευματικό Κέντρο Άγιου Αντώνιου Θεσσαλονίκης
20:30 (στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Θέρμης Δρώμενα)

Σινέ Θερμαΐς – Σουρωτή (Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος Θέρμης)
Σ’ αγαπώ. Ελογοκρίθη! του Φώτη Συμεωνίδη. Μια ταινία για τη ζωή και το έργο του ποιητή Τόλη Νικηφόρου.

We are your Friends

Ster Μακεδονία  Αίθουσα 5:  23.00

Plateia Odeon   Αίθουσα 8: 20.30-22.40

 

Ταξίδι στην Αλαμπάμα

Θερινός κινηματογράφος Ελληνίς  21.30-23.10

Κολοσσαίον Αίθουσα 1: 19.40

 

 

 

 

Το Χάρισμα

Plateia Odeon   Αίθουσα 2:  23.10

Ster Μακεδονία   Αίθουσα 9: 21.30-23.40

Village Cosmos   Αίθουσα 7: 19.30-21.40-23.50

 

 

Τρελό Θηριοτροφείο: Η Νέα Γενιά

Ster Μακεδονία  Αίθουσα 5: 20.50

Village Cosmos   Αίθουσα 8: 20.50-23.10

Plateia Odeon   Αίθουσα 6: 20.20-22.30

 

 

Χορωδία

Κολοσσαίον  Αίθουσα 1:  21.30

 

 

 

 

 

Έρχονται…

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

4ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης, Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

ΕΚΡΗΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ!

Κάθε προσδοκία και κάθε προηγούμενο ξεπερνούν μέχρι στιγμής οι εγγραφές για τον 4ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης, του Σαββάτου 10 Οκτωβρίου 2015, οι οποίες αυξάνονται με απίστευτους ρυθμούς! Η προθεσμία για τις δηλώσεις συμμετοχής επρόκειτο να λήξει απόψε Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου αλλά με δεδομένη την «έκρηξη» ενδιαφέροντος των τελευταίων ημερών, η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε να δοθεί διήμερη παράταση και έτσι οι αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου και δε θα δοθεί καμία άλλη παράταση.

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

reworks-2015

10 χρόνια γεμάτα από στιγμές, χαμόγελα, χέρια στον αέρα, χορό ή απλά 10 χρόνια γεμάτα Reworks. Φέτος το φεστιβάλ προσδοκά να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη για μια ακόμη χρονιά σημείο συνάντησης των φίλων της μουσικής από όλη την χώρα και το εξωτερικό. Με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Απρίλιο μέσα από το Pre-works και με φετινές παρουσιάσεις σε Λονδίνο, Βερολίνο και Σκόπια η 11η έκδοση του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Reworks θα διαρκέσει 4 ημέρες, από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2015. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

8Ball Club

ΘΕΑΤΡΟ 
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ: “Ο Συμβολαιογράφος”. Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, στις 9μ.μ.

Η ομάδα Θεάτρου «Παράδρομος» παρουσιάζει την παράσταση «Ο Συμβολαιογράφος». Το έργο βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Νίκου Βασιλειάδη.

Παίζουν: Αβραμίδου Μαρία, Γρηγοριάδου Βίκυ, Μιχαήλ Γιώργος, Συμαλίδου Μαρία
Σκηνοθεσία: Γρηγοριάδου Βίκυ
Μουσική-Τραγούδι: Αποστολίδης Θωμάς

Θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ: Aπό 27 Σεπτεμβρίου 2015 και κάθε Κυριακή, στις 11.00

 

Θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ

 

Dracula Silent από την ομάδα ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ στο θέατρο “Τ”. Για 8 παραστάσεις από το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου

Ο «γνωστός» Κόμης Δράκουλας, «βουβός» και κωμικός, πρωταγωνιστεί σε νέες αιματοβαμμένες περιπέτειες. Συναγωνίζεται με κλέφτες και αρματολούς, ξεπαστρεύει το ασκέρι του Αλή Πασά, αντικρούει καριοφίλια, σταυρούς και σκόρδα, μπλέκει σε παθιασμένους έρωτες και αντιζηλίες και όλα αυτά… στο ηρωικό Σούλι.

 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

17ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ΓκΛΑΤ Ταινιών

gklat

35 ταινίες από 15 χώρες σ’ένα φεστιβάλ για την ομοφυλοφιλία & το κοινωνικό φύλο. Από 18.09.2015 έως 27.09.2015

ΧΟΡΟΣ
17, 18, 19 Σεπτεμβρίου 2015, 12:00-16:00

Στόχος του σεμιναρίου θα είναι η εξοικίωση με τον χώρο του Musical Theater, μέσα από συγκεκριμένες ασκήσεις τεχνικής. Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών θα μελετηθεί απόσπασμα από ρεπερτόριο του Musical Theater και συγκεκριμένα θα εστιάσουμε στο κομμάτι “Cell Block Tango” από την πρώτη πράξη του γνωστού musical “Chicago”. Κάθε μια από τις τρεις ημέρες το σεμινάριο ξεκινάει με ασκήσεις προθέρμανσης σώματος και φωνής και μεθόδευση τεχνικής, καταλήγοντας στην μελέτη της χορογραφίας, που θα γίνουν με συνοδεία αρμονίου από την πιανίστρια Λήδα Μανθοπούλου.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς και χορευτές (επαγγελματίες/ερασιτέχνες) που επιθυμούν να ανακαλύψουν νέες δυνατότητες έκφρασης μέσα από το χώρο του Musical.

Studio Aniline Dancetheatre, Πτολεμαίων 29Α (επί της στοάς)
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής
Τ. 6984167521, 6983188790
Κόστος συμμετοχής: 50 Ευρώ

 

 

 

 

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Η Λίμνη των Κύκνων από το Kρατικό Μπαλέτο Μόσχας

moscow ballet

Το παγκοσμίου φήμης έργο του Τσαϊκόφσκι για μια μοναδική μουσικοχορευτική παράσταση στη Θεσσαλονίκη στις 14.10.2015

ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΘΕΡΜΗ: Γιορτή Σπανακιού

Το σπανάκι είναι διαθέσιμο στην αγορά όλο το χρόνο. Ωστόσο, οι περίοδοι κατά τις οποίες έχει την καλύτερη σύσταση και γεύση είναι από το Μάρτιο έως το Μάιο και από το Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο. Και φυσικά το καλύτερο σπανάκι παράγεται στην Άγια Παρασκευή του Δήμου Θέρμης στη Θεσσαλονίκη. Η Γιορτή Σπανακιού κάθε χρόνο (από το 2011) συγκεντρώνει αρκετούς επισκέπτες για τις εκδηλώσεις και τις ωραίες και νόστιμες λιχουδιές από σπανάκι που ετοιμάζουν οι κάτοικοι της περιοχής. Στους παρευρισκομένους μοιράζεται σπανακόπιτα και άλλα εδέσματα με βάση το σπανάκι, που δημιουργούν γυναίκες του χωριού. Πραγματοποιείται και Διαγωνισμός καλύτερης σπανακόπιτας και παράγωγα με βάση το σπανάκι. Επίσης υπάρχει μουσική από παραδοσιακή ορχήστρα και παρουσίαση παραδοσιακοί χοροί από ομάδες του πολιτιστικού Συλλόγου ακολουθεί λαϊκό γλέντι.
Φεύγοντας μην ξεχάσετε να πάρετε τη σακούλα με το σπανάκι σας.

GREENWAVE FESTIVAL 2015
αφιερωμένο στη Θεσσαλονίκη των αγώνων και των κινημάτων