Πυρά κατά του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος εξαπέλυσε σήμερα το ΣΕΗ με ανακοίνωση του κατηγορώντας το πρώτο για «τρομοκρατία που λαμβάνει χώρα στο ΚΘΒΕ με κάθε μορφή».

Στο κείμενο του υποστηρίζει πως: «Η Διεύθυνση του ΚΘΒΕ προσπαθεί με κάθε τρόπο να τρομοκρατήσει τους ηθοποιούς που μάχονται για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τους, χρησιμοποιώντας πότε το καρότο και πότε το μαστίγιο. Μετά την ανακοίνωση από τα μεγάφωνα στην πρόσφατη στάση εργασίας των ηθοποιών, ότι όποιος δεν θέλει να απεργήσει να το δηλώσει στο γραφείο Διοίκησης, μετά την Γενική Συνέλευση του ΣΕΗ στη Θεσσαλονίκη που τρομοκρατούσαν τους συναδέλφους για να μην υπογράψουν στο βιβλίο απαρτίας, έφτασαν και στο σημείο να μην ανανεώνουν συμβάσεις στοχευμένα σε συναδέλφους που πρωτοστατούν στον αγώνα και μάλιστα και σε εκλεγμένο μέλος της ΑΕ και του ΔΣ του ΣΕΗ και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία κουβέντα μαζί του!».

Και το ΣΕΗ συμπληρώνει: «Καλούμε τους συναδέλφους να μην φοβηθούν και να αντιδράσουν στην τρομοκρατία διεκδικώντας ΣΣΕ, ενάντια στους σχεδιασμούς Διοίκησης και Κυβέρνησης. Καλούμε τη Διοίκηση του ΚΘΒΕ να πάρει πίσω τις “απολύσεις” που καμία σχέση δεν έχουν με το ποιος χρειάζεται για τις παραγωγές του ΚΘΒΕ, αλλά με το ποιος πρωτοστατεί ή συμφωνεί με τους αγώνες του Σωματείου».

«Περιμένουμε από 2/2 να υπογράψει το ΣΕΗ τη συλλογική σύμβαση» τονίζει ο Γιάννης Αναστασάκης

 

Απαντώντας στην παραπάνω ανακοίνωση ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ κ. Γιάννης Αναστασάκης δήλωσε στο «TyposThes»: «Όπως όλα τα συμβόλαια των ηθοποιών είναι 5μηνα ή 8μηνα, έτσι για κάποιους ηθοποιούς λήγει την άνοιξη το συμβόλαιό τους και θα έρθουν σε ακροάσεις για να είναι ή να μην είναι μαζί μας τον χειμώνα, ανάλογα πάντα με την γνώμη των σκηνοθετών. Ανάμεσα σε αυτούς είναι πιθανό να υπάρχουν συνδικαλιστές, αλλά και άλλοι ηθοποιοί. πολλοί ηθοποιοί έχουν ήδη ανανεώσει σε χειμωνιάτικα έργα μας που θα επαναληφθούν, άλλοι είναι σε έργα που θα παίξουν το καλοκαίρι. Δεν έχει αλλάξει κάτι στο πώς λειτουργούμε».

Παράλληλα τόνισε ότι: «Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΣΕΗ δίνει μια διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας». Και σημείωσε πως «οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ συνεχίζουν να βρίσκονται σε μια κατάσταση ομηρίας γιατί αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει μια συλλογική σύμβαση εργασίας. Εγώ και ο πρόεδρος κ. Άρης Στυλιανού, με δική μας ευθύνη τηρούμε τη συλλογική σύμβαση (πχ μισθολογικά), ενώ δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση. Περιμένουμε από τις 2 Φλεβάρη να την υπογράψει το ΣΕΗ, όπως έχουμε συμφωνήσει. Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ έχουν υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΕΗ για να μπει μια φράση στη σύμβαση που θα καλύπτει και τη δική μας πλευρά (διοίκησης- διεύθυνσης) και τους ηθοποιούς, και έκτοτε εκκρεμεί να γίνει μια συνέλευση όλου του κλάδου των ηθοποιών, με απαρτία, για να επικυρωθεί ή όχι αυτή η απόφαση. Μέχρι τώρα έχουν γίνει 3 συνελεύσεις, δίχως όμως απαρτία. Πριν λίγο καιρό που έγινε προσπάθεια με εξώδικο από ηθοποιούς να κάνουν στάση εργασίας υπήρχε η κατηγορία πως εμείς, ο πρόεδρος κι εγώ, αρνούμαστε να υπογράψουμε τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Όμως εμείς όχι μόνο δεν αρνούμαστε, έχουμε αποδεχτεί όλους τους όρους του ΣΕΗ, και περιμένουμε πότε θα έρθει η ώρα να υπογράψουμε. Θεωρώ πως υπάρχει και ένα πολιτικό παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες των ηθοποιών».

 

 

 

 

Πηγή: https://www.typosthes.gr/politismos/182494_thessaloniki-pyra-sei-kata-kthbe-gia-tin-syllogiki-symbasi-ergasias