Στη Θεσσαλονίκη απόψε ο οικουμενικός πατριάρχης / Θα παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται απόψε, μετά τις 20.30, ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, προκειμένου να παραστεί το τριήμερο 29 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας και οργανώνονται από τη μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και άλλους φορείς.

Ο οικουμενικός πατριάρχης θα περιηγηθεί το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 (ώρα 9.30 π.μ.) τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, όπου και θα αναπέμψει προσευχή για το περιβάλλον. Ακολούθως, αφού επισκεφθεί το εργοστάσιο Χαΐτογλου στο Καλοχώρι, θα εγκαινιάσει την «Εστία Παπαγεωργίου», το νεόδμητο γηροκομείο της Μητροπόλεως, το οποίο βρίσκεται στον περίβολο του ιστορικού ναού Αγίου Αθανασίου Ευόσμου (πλατεία Αγίου Αθανασίου).

Επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι τα συμμαχικά νεκροταφεία Ζέιτενλικ στη Νεάπολη. Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί πατριαρχικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου. Το συλλείτουργο θα τελεστεί σε υπαίθριο χώρο στα συμμαχικά νεκροταφεία, μπροστά στο μνημειακό παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Θα ακολουθήσει μνημόσυνο και αμέσως μετά θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος θα φυτέψει μια ελιά, σύμβολο καταλλαγής και ειρήνης, μέσα στο χώρο των νεκροταφείων του Ζέιτενλικ.

Η επίσκεψη του προκαθημένου της ορθοδοξίας θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, με την εκδήλωση να είναι αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από τη λεηλασία των κειμηλίων της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου Εικοσιφοινίσσης και την παρουσίαση του επετειακού τόμου «Η λεηλασία της ιεράς μονής Εικοσιφοινίσσης. Εκατό χρόνια από την κλοπή (1917-2017)», στο κέντρο πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης (Λαζαριστές, Κολοκοτρώνη 25 – Σταυρούπολη) στις 7 μ.μ. Πρόκειται για τα κειμήλια που έχουν κλαπεί από τη μονή και βρέθηκαν στη Βουλγαρία. Μάλιστα, σε πρόσφατο ταξίδι του στη Σόφια, ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος ζήτησε την επιστροφή των κειμηλίων από τον πρόεδρο της Βουλγαρίας.

 

 

 

 

Πηγή: https://www.makthes.gr/sti-thessaloniki-apopse-o-oikoymenikos-patriarchis-160886

 

 

 

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

  • Trending
  • Comments
  • Latest

Recent News