Στην τελική ευθεία η οικοδόμηση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης

Πιο κοντά από ποτέ στην υλοποίηση του οράματος για το δικό της Παιδιατρικό Νοσοκομείο βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, καθώς όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό υγείας, Ανδρέα Ξανθό είναι «θέμα χρόνου είναι η έναρξη της οικοδόμησης», με τη φιλοδοξία, μάλιστα, να καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων καθώς σε αυτό προβλέπεται να λειτουργήσει και παιδοκαρδιοχειρουργική κλινική.

Το νοσοκομείο το οποίο αποτελεί όραμα της πόλης, των φορέων και των πολιτών της χρόνια τώρα, θα αναγερθεί στο Φίλυρο, με χρηματοδότηση από το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», και θα διαθέτει 300-350 κλίνες. Εκεί θα μεταφερθούν όλες οι παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων της πόλης (και του ΕΣΥ και οι πανεπιστημιακές), ενώ θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν οι Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Ιπποκράτειο και στο Παπαγεωργίου.

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στη διάρκεια σύσκεψης που είχαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, με τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ και τους διευθυντές των Παιδιατρικών, Παιδοχειρουργικών, Παιδοογκολογικών και Παιδοψυχιατρικών Κλινικών, καθώς και των διευθυντών των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και ΜΕΘ Παίδων των νοσοκομείων του νομού Θεσσαλονίκης.

Νοσοκομείο των Βαλκανίων

«Θεωρώ ότι ήταν χρήσιμη συζήτηση διότι είδαμε όλο το φάσμα των απόψεων και των αναγκών που προκύπτουν από τις εισηγήσεις και τις προτάσεις των διευθυντών των όλων των τμημάτων. Θα πάμε σε μία συνθετική πρόταση που θα παίρνει υπόψη της στο μεγαλύτερο μέρος αυτές προτάσεις. Θα πάμε σε μία πιο αναβαθμισμένη πρόταση για τον αριθμό των κλινών οι οποίες θα είναι λιγότερες από 400 παίρνοντας υπόψη και την πληρότητα των κλινών που υπάρχει και τις ανάγκες όπως έχουν διατυπωθεί. Θα είναι σίγουρα πάνω από 300, ανάμεσα 300 με 350. Αυτό είναι η κατ΄ αρχήν πρόταση για την δυναμικότητα» ανέφερε ο κ Ξανθός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά το τέλος της σύσκεψης και πρόσθεσε: «Μιλάμε οπωσδήποτε για ένα σύγχρονο νοσοκομείο τριτοβάθμιου χαρακτήρα του δημόσιου συστήματος υγείας, στο οποίο θα συνεργάζεται αρμονικά το ΕΣΥ με το Πανεπιστήμιο. Θα έχει δηλαδή και Πανεπιστημιακές κλινικές και κλινικές του ΕΣΥ. Θα είναι ένα σημείο αναφοράς για την προπτυχιακή εκπαίδευση των φοιτητών αλλά και στη φάση της εκπαίδευσης των ειδικευομένων. Μας ενδιαφέρει να είναι νοσοκομείο το οποίο να έχει μία προοπτική περαιτέρω αναβάθμισης. Να έχει την προοπτική δηλαδή να καλύψει ευρύτερες ανάγκες ακόμα και πέραν της χώρας. Να παίξει έναν ευρύτερο ρόλο στα Βαλκάνια. Για παράδειγμα θα προβλεφθεί παιδοκαρδιοχειρουργική κλινική. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία μόνο κλινική στο δημόσιο σύστημα στην Αθήνα στο Αγία Σοφία. Θα υπάρξει αυτή η πρόβλεψη. Θα δούμε την ανάγκη αυτόνομης συγκρότησης εξειδικευμένων τμημάτων για παράδειγμα παιδοορθοπαιδικό τμήμα παιδοογκολογικό, παιδο-ωρλ, παιδο-οφθαλμολογικό”.

Στοίχημα η στελέχωση του νέου νοσοκομείου

Απαντώντας στην ερώτηση, πότε θα αρχίσει η οικοδόμηση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου και πότε θα μπορέσει να λειτουργήσει, ο κ Ξανθός είπε: «Νομίζω ότι είμαστε σχετικά πολύ κοντά στην έναρξη της οικοδόμησης. Υπάρχουν ήδη τα πρώτα σχέδια οι πρώτες μακέτες και όσον αφορά τα αρχιτεκτονικά και όσο αφορά τον υπόλοιπο σχεδιασμό των τμημάτων. Νομίζω ότι με την κατεύθυνση που θα τους δώσαμε τώρα πολύ γρήγορα θα προχωρήσει. Έχουμε δικό μας οικόπεδο, είναι καθαρό, η εμπειρία από άλλες συνεργασίες δείχνει ότι θα προχωρήσουμε γρήγορα. Το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουμε να το υποστηρίξουμε στη συνέχεια με ανθρώπινο δυναμικό, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο πάντα. Η επένδυση στα κτίρια και τα μηχανήματα, στον εξοπλισμό είναι πολύ κρίσιμη προϋπόθεση, αλλά το πιο σημαντικό είναι να έχεις το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και τους εξειδικευμένους γιατρούς και το λοιπό προσωπικό το οποίο να το υποστηρίξει. Αυτό θέλει έναν σχεδιασμό σε βάθος χρόνου, νομίζω ότι μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο, που συνήθως είναι μία υπόθεση τριετίας τουλάχιστον. Νομίζω ότι σε αυτό το μεσοδιάστημα και με την ευχέρεια που έχουμε τώρα στη νέα μεταμνημονιακή περίοδο νομίζω ότι θα μπορούμε να κάνουμε ένα σχεδιασμό που να ενισχύσει και με επιπλέον θέσεις, ένα τέτοιο τμήμα. Ευτυχώς στο «Ίδρυμα Νιάρχος» δεν έχουν τις δυσλειτουργίες και τα γραφειοκρατικά του δημοσίου και κινούνται πιο γρήγορα”.

Τέλος, ο κ. Ξανθός, ανέφερε ότι θα συζητηθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση το θέμα της πρόσβασης στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο το οποίο βρίσκεται κάπως μακριά από το κέντρο της πόλης.

 

Πηγή: https://www.makthes.gr/andreas-xanthos-stin-teliki-eytheia-i-oikodomisi-toy-paidiatrikoy-nosokomeioy-thessalonikis-154529

 

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

  • Trending
  • Comments
  • Latest

Recent News