Εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Αμερικανός Πρόεδρος στις κοινές τους δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση τους στο Λευκό Οίκο και τη διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή και των δύο αντιπροσωπειών. Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και τόνισε τη στήριξη του στην Ελλάδα «για μια αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος», σημειώνοντας παράλληλα ότι η χώρα μας προσφέρει «τρομερές ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις». Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του τόνισε τα κοινά συμφέροντα Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας και τη στρατηγική συνεργασία που «βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τροφοδοτείται από τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση».
Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχτηκε τον Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο με θερμή χειραψία. Σε δηλώσεις πριν την κατ΄ιδίαν συνάντηση τους ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ελλάδας, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την «πάρα πολύ σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας».
Ο κ. Τραμπ εξέφρασε τη χαρά του που φιλοξενεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Έχετε κάνει τεράστια βήματα προόδου, τεράστια» είπε με έμφαση και συνέχισε: Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, αλλά κάνει σπουδαίο έργο για να επιστρέψει και σίγουρα θα επιστρέψει. Και εμείς συνεργαζόμαστε σε πολλούς και διάφορους τομείς, όπως είναι η αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Επίσης, έχουμε εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα. Μετά από αυτή τη συνέντευξη θα έχουμε συναντήσεις και γεύμα εργασίας. Θα συζητήσουμε και για επιπλέον τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα εμάς. Η ουσία είναι ότι έχουμε μια μακροχρόνια σχέση με την Ελλάδα, έχουμε υπάρξει πάρα πολύ καλοί φίλοι και σπουδαίοι σύμμαχοι και ανυπομονούμε για τη συζήτηση που θα αρχίσει».
Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τη πρόσκληση που του απηύθυνε και τη φιλοξενία και σημείωσε: Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση σήμερα. Πιστεύω ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική συνεργασία μας και είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε ότι χρειαστεί προκειμένου να ενισχύουμε αυτή τη συνεργασία. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος σε μία πάρα πολύ ευαίσθητη περιοχή, αλλά πάντα υπήρξε ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και αξιόπιστος εταίρος. Επίσης, μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκε η ελευθερία και η Δημοκρατία, αξίες τις οποίες μοιραζόμαστε. Συνεπώς είμαι πάρα πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα».
Προετοιμασίες για την κοινή συνέντευξη τύπου @POTUS –@PrimeministerGR στον Κήπο των Ρόδων @ERTsocial pic.twitter.com/N11fpd7q1M
— Lena Argiri (@lenaargiri) October 17, 2017
Οι κοινές δηλώσεις των δύο Προέδρων στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου:
@POTUS –@PrimeministerGR pic.twitter.com/MKxC5kFn1B
— Lena Argiri (@lenaargiri) October 17, 2017
Οι δύο άνδρες είχαν ένα σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες. Σας συγχαίρουμε για όσα έχετε κάνει είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και αναφέρθηκε στα «νούμερα ρεκόρ» που έχει κάνει ο τουρισμός, «έχετε μια δυναμική ανάκαμψη στον τομέα» είπε και πρόσθεσε: «έχετε μια πανέμορφη χώρα, έχω πολλούς φίλους εκεί».
«Προσδοκούμε σε ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μας διότι έχουμε κοινά συμφέροντα στην περιοχή» σημείωσε στη δική του τοποθέτηση ο Αλέξη Τσίπρα, προσκαλώντας τον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί την Ελλάδα.
Ειδικότερα στην ατζέντα των συνομιλιών υπήρξαν τα θέματα:
- της οικονομίας: με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβαση της στις αγορές.
- της ασφάλειας: δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή.
- των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. [τριμερείς (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα – Σερβία – Βουλγαρία – Ρουμανία) διασκέψεις].
- της ενέργειας: δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό, αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό.
Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, καθώς στη συνάντηση συζητήθηκε και το Κυπριακό.
Κλειστός ο πεζόδρομος ανάμεσα στον Λευκο Οικο κ το Blair House λίγο πριν την υποδοχή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα απο τον Πρ Ντόναλντ Τραμπ pic.twitter.com/wLagz0Fvml
— Lena Argiri (@lenaargiri) October 17, 2017
Στο Blair House, του Λευκού Οίκου, στο οποίο θα φιλοξενηθεί, ξεναγήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στο ιστορικό Blair House το οποίο επισκεπτόταν συχνά ο Αβραάμ Λίνκολν & στο οποίο έλαβαν χώρα σημαντικά γεγονότα της Αμερικανικής ιστορίας. pic.twitter.com/vOnxrySFPE
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) October 17, 2017
Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συναντήσεις του κ. Τσίπρα με γερουσιαστές και επιχειρηματίες, ενώ η επίσκεψη του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται αύριο με συνάντηση του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικλ Πενς.
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/920363714062274560
«Η Ελλάδα είναι το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Οι ΗΠΑ θαυμάζουν αυτή την εξαιρετική κληρονομιά με δέος» είπε ο Ντόλναλντ Τραμπ. «Η φιλία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι μακρά και ανθεκτική», σημείωσε για να προσθέσει ότι «οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν μια κοινή δέσμευση υπέρ της κυριαρχίας και της ελευθερίας».
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για μια εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική συνάντηση για θέματα ενέργειας, άμυνας, εμπορίου.
Ευχαρίστησε τους Έλληνες γιατί φιλοξενούν αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις στη βάση της Σούδας καθώς και για το «ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες». Έχω επίσης ενημερωθεί ότι υπάρχει μια συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F16 και αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τις σχέσεις μας», είπε για να προσθέσει ότι οι Aμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα τους.
«Ενθάρρυνα τον κύριο πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσα τη στήριξη μας για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος», σημείωσε.
Ο Αμερικανός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο για τη σταθερότητα στην περιοχή και ότι όταν ξεπεράσει το οικονομικό εμπόδιο θα είναι πιο δυνατή. Σε αμυντικό επίπεδο η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ. Έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και ξέρουμε ότι θα είναι σύμμαχός μας για πολλά χρόνια. Η σταθερότητα είναι πολύ σημαντική και ελπίζουμε αυτό να γίνει με την Ελλάδα σε ρόλο κλειδί», είπε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο πρόεδρος Τραμπ.
«Θα οικοδομήσουμε πάνω στις κοινές μας αξίες και στην κοινή μας ιστορία για να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον ασφαλείας και για τα δύο έθνη μας», είπε.
Επίσης έκανε μνεία στη συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, την υποστήριξη που παρέχει στο έργο του ΤΑΠ του αγωγού Ελλάδας Βουλγαρίας και του αγωγού υγροποιημένου αερίου.
Τσίπρας: Προσβλέπουμε στη στήριξη των ΗΠΑ
Στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων.
Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα ίσως στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η στρατηγική μας συνεργασία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τροφοδοτείται από τηστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τόνισε ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά γόνιμη» τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο.
Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος και αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ σε μια ευαίσθητη περιοχή. https://t.co/4L5K2S7xUP pic.twitter.com/ve9bE2lpmt
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) October 17, 2017
Η Ελλάδα εξέρχεται δυναμικά από την κρίση σημειώνοντας σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σε αυτή τη πορεία προσβλέπουμε στη στήριξη των ΗΠΑ. pic.twitter.com/wNK7Crdw2D
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) October 17, 2017
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εμπειρία του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είχε δείξει στο παρελθόν επενδυτικό ενδιαφέρον για το Ελληνικό και για αυτό τον ρώτησε σήμερα εάν προχωρά ή έχει κολλήσει. Ο κ. Τσίπρας τον διαβεβαίωσε ότι προχωρά και θα γίνει πόλος έλξης επενδύσεων.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να σταματήσει η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, λέγοντας, παράλληλα, ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλλουν στο να απαλλαγεί η Ελλάδα από τις εθνικές της ανησυχίες.
Τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και της παραμονής της στο ΝΑΤΟ, με τον όρο ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.
«Η Ελλάδα ακολουθεί ένα νέο δόγμα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, με βασικό στόχο να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Ελλάδας, ως μια χώρας πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας, σε μια ασταθή και αποσταθεροποιημένη περιοχή», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.
Μίλησε για τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος και παρατήρησε: Βεβαίως, η Ελλάδα διαδραματίζει τον ρόλο ενός αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, όμως, έχει και μια μοναδική ιδιαιτερότητα. Μπορεί να συνομιλεί η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο και με άλλες χώρες στην Ανατολή. Άρα δεν είναι απλά ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ένας χρήσιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη βάση της Σούδας ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Σε ό,τι αφορά την Κρήτη και τη βάση της Σούδας είναι σε όλους γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία την οποία την αξιολογήσαμε από κοινού και πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί».
Ο Ελληνας πρωθυπουργός ρωτήθηκε από Αμερικανό δημοσιογράφο έαν μετά και τη συνάντηση έχει αλλάξει στάση απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο για τον οποίο έλεγε πριν από την εκλογή του «να μην μας βρει αυτό το κακό». «Μακάρι να το ήξερα αυτό πριν από την ομιλία μου», σχολίασε χαριτολογώντας ο Αμερικανός πρόεδρος προκαλώντας γέλια στο ακροατήριο, ενώ απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι κάποιες φορές ο τρόπος φαίνεται «κακός» αλλά γίνεται για το καλό.
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συνάντηση ήταν εξαιρετικά γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ούτε μια στιγμή ότι απειλούμαι, αντιθέτως αισθάνθηκα ότι υπάρχει μια γόνιμη προοπτική προκειμένου να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν και να δούμε το κοινό έδαφος, που είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις των δύο λαών μας, που είναι παραδοσιακές και ιστορικές και για τους κοινούς μας στόχους», είπε ο κ. Τσίπρας.
Ειδική αναφορά από πρόεδρο Τραμπ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
Ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του 2018 έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, μετά το πέρας της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο.
Είμαι πολύ περήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ τον επόμενο χρόνο, δήλωσε ο κ. Τραμπ και συμπλήρωσε: «Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τις αμερικανικές επιχειρήσεις να δείξουν τις δυνατότητές τους».
Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι «η Ελλάδα δίνει τρομερές ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις. Υπάρχουν προβλήματα, οι Έλληνες τα άφησαν πίσω τους και έχουν πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, έχει μεγάλες δυνατότητες και ευχόμαστε να τις αξιοποιήσει πλήρως».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, www.ert.gr/ (1, 2) και http://www.voria.gr/article/idiki-anafora-tramp-sti-diethni-ekthesi-thessalonikis