Συχνές ερωτήσεις στον οδοντίατρο

Συχνές ερωτήσεις στον οδοντίατρο

 

 

Γράφει η Αισθητικός Οδοντίατρος Μαρία Χατζάκη

 

 

 

Ο οδοντίατρος καθημερινά καλείται να απαντήσει μια πληθώρα ερωτήσεων ώστε να λύσει τις απορίες που απασχολούν τους ασθενείς του.

Οι πιο συχνές από αυτές είναι οι εξής:

1. Πόσο συχνά πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο μας;

-Ο κανόνας είναι μια φορά το εξάμηνο, ώστε να γίνει έλεγχος των δοντιών μας διά επισκόπησης και ακτινογραφικά (αν και όπου απαιτείται) καθώς και για καθαρισμό των δοντιών μας από πλάκα πέτρα και τυχόν χρωστικές. Φυσικά άτομα πού υψηλού τερηδονικού κινδύνου μπορεί να χρειαστεί να επισκέπτονται τον οδοντίατρο τους συχνότερα (1 φορά ανά 3-4 μήνες).

2. Πότε πρέπει να πάω το πάω το παιδί μου στον οδοντίατρο;

-Με την ανατολή του πρώτου δοντιού που γίνεται στην ηλικία των 6-12 μηνών πρέπει να πάμε το παιδί μας στον οδοντίατρο. Η επίσκεψη αυτή αποσκοπεί αφενός στο να ελέγχει το πρώτο αυτό δοντάκι, αλλά και να εξοικιωθεί το παιδί μας με την καρέκλα του οδοντιάτρου.

3. Πότε πρέπει να φτιάξω τα χαλασμένα δόντια του παιδιού μου;

-Υπάρχει δυστυχώς η πεποίθηση από κάποιους ότι τα χαλασμένα νεογιλά δοντάκια δεν πρέπει να φτιάχνονται καθώς θα αντικατασταθούν στο μέλλον από τα μόνιμα. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει. Όταν αντιληφθούμε ότι κάποιο από τα δόντια του παιδιού μας έχει χαλάσει πρέπει να απευθυνθούμε στον οδοντίατρο μας, ο οποίος θα δρομολογήσει άμεσα τη θεραπεία του δοντιού αυτού.

4. Η εγκυμοσύνη καταστρέφει τα δόντια μου;

-Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος στην ζωή της γυναίκας κατά την οποία , λόγω της έκρηξης των ορμονών τα δόντια της είναι αρκετά ευάλωτα. Τα ούλα της είναι επίσης ιδιαίτερα αιμορραγικά και διογκωμένα ενώ δεν είναι σπάνια και η εμφάνιση επουλίδων (όγκοι κύησης) σχετιζόμενων με την εγκυμοσύνη. Έτσι είναι απαραίτητο να είναι ιδιαίτερα σχολαστική με την στοματική τους υγιεινή και να επισκέπτονται τον οδοντίατρό τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

5. Επηρεάζει η λεύκανση την υγεία των δοντιών μου;

-Η λεύκανση αν γίνεται ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, όπως αυτά θα οριστούν από το γιατρό μας και με τους κατάλληλους λευκαντικούς παράγοντες δεν μπορεί να βλάψει σε καμία περίπτωση τα δόντια μας.

6. Επηρεάζει η διατροφή μου την υγεία των δοντιών μου;

-Η διατροφή όπως είναι ευρέως γνωστό επηρεάζει την γενική υγεία του ανθρώπου. Έτσι ακριβώς και τα δόντια μας είναι η εικόνα των διατροφικών μας συνηθειών.

 

 

Πηγή: https://www.makthes.gr/sychnes-erotiseis-ston-odontiatro-228532