Πήγαμε στη δεύτερη μέρα εκδηλώσεων του πρώτου Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Θεσσαλονίκης και σας παρουσιάζουμε τις εμπειρίες μας!
Το Φεστιβάλ έκανε πρεμιέρα στις 4/11/11 με τη δράση ‘’Gastronomy-9 νέοι chef μαγειρεύουν’’ που διήρκησε μέχρι τη Κυριακή 6/11 στην αποθήκη 13 στο Λιμάνι. Με τη δράση αυτή, που διοργανώνεται στο πλαίσιο της <<15ης Biennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου>>, δόθηκε το βήμα σε 9 νέους chef από διάφορες χώρες να παρουσιάσουν τη δική τους μαγειρική πρόταση. Παράλληλα διοργανώθηκαν food parties αλλά και ανοιχτές συζητήσεις.
Το mysalonika.gr επισκέφτηκε το μαγειρικό party της πόλης τη δεύτερη μέρα του, Σάββατο 5/11, όπου μας περίμεναν όμορφες και νόστιμες εκπλήξεις. Αρχικά απολαύσαμε 4 νέους chef επί το έργον, να μαγειρεύουν τις δικές τους γαστρονομικές προτάσεις δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να δεί ενδιαφέροντα gourmet ή παραδοσιακά πιάτα από άλλες χώρες. Αξιοσημείωτο είναι ότι δίπλα σε κάθε chef υπήρχαν βοηθοί που μετέφραζαν στα ελληνικά ερωτήσεις του κοινού αλλά και τα βήματα των συνταγών ώστε να γίνει περισσότερο κατανοητή η όλη διαδικασία. Οι 4 chef που παρακολούθησε το mysalonika.gr είναι:

• Αntonio Capafons Barreto, Valencia – Ισπανία. Παραδοσιακά πιάτα της Valencia και της Ισπανίας ετοιμάζονται χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές μαγειρικής.
• Giacomo Amicucci, Γαληνότατη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου. Απλά, φτηνά υλικά, ευρέως διαδεδομένα στη Μεσόγειο και «μίξη» διαφορετικών παραδόσεων.
• Tarek Al Kawas, Βηρυτός – Λίβανος. Τα πιο γνωστά πιάτα του Λιβάνου σερβιρισμένα με σύγχρονο τρόπο.
• Omar Almkhallalati, Δαμασκός – Συρία. Η παραδοσιακή συριακή κουζίνα με μια ματιά «παγκοσμιοποίησης».
Οι νέοι αυτοί άνθρωποι με διάθεση και δημιουργικότητα έκαναν τις ειδικά εγκατεστημένες κουζίνες στην αποθήκη 13, να πάρουν φωτιά και μας προσέφεραν μυρωδιές και γεύσεις του τόπου τους , φέρνοντας μας λίγο πιο κοντά στη κουλτούρα τους.
Μετά το τέλος της μαγειρικής τα πιάτα των chef τοποθετήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο τραπέζι και μάλιστα μαζί με αξιόλογα κρασιά της Βορείου Ελλάδας τα οποία ανέδειξαν το γευστικό και αρωματικό χαρακτήρα των εδεσμάτων. Επιπλέον το κοινό είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τα εδέσματα και να πάρει μια γεύση από διεθνείς κουζίνες.
Την όλη δράση της ημέρας του Σαββάτου, ολοκλήρωσε ανοιχτή συζήτηση των 4 chef μαζί με ανθρώπους της γαστρονομίας και του κρασιού με τίτλο <<Νέοι και Γαστρονομία>> δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να ακούσει τη γνώμη ειδικών της κουζίνας και όχι μόνο. Συγκεκριμένα στην συζήτησε συμμετείχαν οι ακόλουθοι ενώ τον συντονισμό έκανε η γνωστή δημοσιογράφος Ελένη Ψυχούλη.
• Βασίλης Καλλίδης, chef, Αθήνα – Ελλάδα
• Χάρης Σακαλής, chef Excelsior Hotel, Θεσσαλονίκη – Ελλάδα
• Lorena Martinez, Murcia – Ισπανία
• Alessia Galetta, Ρώμη – Ιταλία
• Issa Salman, chef, Ιερουσαλήμ – Παλαιστίνη
• Elias Bassous, chef, Ιερουσαλήμ Παλαιστίνη
• Nurhan Quehaja Nimani, Πρίστινα – Kosovo
• Antonio Capafons Barreto, chef, Valencia – Ισπανία
• Giacomo Amicucci, chef, Γαληνότατη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου
• Tarek Al Kawas, chef, Βηρυτός – Λίβανος
• Omar Almkhallalati, chef, Δαμασκός – Συρία
• Θωμάς Δούζης, εκλεκτά ελληνικά προϊόντα Ergon
• Στέλιος Φιλόπουλος, project manager του προγράμματος Wine in Moderation – Art de Vivre
• Άκης Παπαδόπουλος, οινολόγος, οινοποιός
• Κική Παναγιώτου, οινοχόος
Η επίσκεψη μας σε μία από τις πρώτες δράσεις του Food Festival μας άφησε καλές εντυπώσεις. Είναι αξιέπαινο που στο πλαίσιο της Μπιενάλε Νέων Μεσογείου διοργανώθηκε μια ‘’γευστική’’ συνάντηση νέων ανθρώπων και μπόρεσε το κοινό της πόλης μας να επικοινωνήσει μαζί τους μέσω της κουζίνας. Επίσης είναι πάντα χρήσιμη η ανοιχτή συζήτηση ειδημόνων για θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος όπως είναι η μαγειρική αλλά και το δημοφιλές κρασί. Ωστόσο θα δηλώσουμε και την ένσταση μας για ένα σημείο της δράσης. Το όλο αποτέλεσμα της παρουσίασης των chef θα ήταν ίσως πιο πετυχημένο σε μια αίθουσα πιο ευρύχωρη δίνοντας και στους δημιουργούς και στο κοινό την ευκαιρία να απολαύσουν την όλη εμπειρία. Ο χώρος της αποθήκης 13 ήταν αρκετά περιορισμένος με αποτέλεσμα οι chef να μπλέκονται κυριολεκτικά με τον κόσμο και ο κόσμος να μην καταλαβαίνει τι ακριβώς παρακολουθεί. Ίσως το επόμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας να γίνουν κάποιες βελτιώσεις.
Εμείς, ωστόσο, επαινούμε την όλη πρωτοβουλία και θα παραστούμε και σε άλλες εκδηλώσεις του Food Festival. Η Θεσσαλονίκη θα μυρίζει λίγο πιο όμορφα αυτό τον καιρό.