Τα εγκαίνια και η παράδοση της αναβαθμισμένης περιοχής της Πλατείας Χρηματιστηρίου θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Τρίτη 29 Μαρτίου 2016, στις 17.00, από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και τη διοίκηση του Δήμου.

Το έργο «βιοκλιματική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής Πλατείας Χρηματιστήριου» περιλαμβάνει καίριες παρεμβάσεις σε ένα σημαντικό τμήμα του παλιού εμπορικού και επιχειρηματικού κέντρου της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς, Εγνατία, Ίωνος Δραγούμη, Τσιμισκή  και Δωδεκανήσου. Με αρχικό προϋπολογισμό 5.405.000 € και συμβατικό 2.940.019 €, αφορά στη συνολική ανάπλαση μιας περιοχής 110 στρεμμάτων περίπου και εντάσσεται στο πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ, του Επιχειρησιακού προγράμματος «”Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013” για την Ανάσχεση της Κλιματικής Μεταβολής στον Αστικό Χώρο». Πρόκειται για άλλη μια ανάπλαση της οποιας η σύμβαση φέρει την υπογραφή του πρώην Αντιδημάρχου Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέα Κουράκη.

DSC01338

DSC01333

DSC01349

_06 de_pdf

Στην πλατεία Χρηματιστηρίου τοποθετήθηκε επιδαπέδιος ανεμιστήρας οριζόντιου άξονα σε συνδυασμό με στέγαστρο και καθιστικά. Ο ανεμιστήρας τοποθετήθηκε ανάμεσα στα κατακόρυφα στοιχεία στήριξης του στεγάστρου στην στενή πλευρά προς την οδό Βασ. Ηρακλείου και καλύπτεται, εκτός από το προστατευτικό του πλέγμα, με αραιές ξύλινες περσίδες.

_06 de_pdf

 

Οι υπόλοιπες πλευρές μεταξύ των κατακόρυφων στοιχείων της κατασκευής παραμένουν κενές για να μην εμποδίζουν τη ροή του αέρα από τον ανεμιστήρα.

stegastro 3

Πρόκειται για σημαντική παρέμβαση στο χώρο της πλατείας Χρηματιστηρίου που μορφολογικά προσομοιάζει με στάση λεωφορείου και λειτουργικά υποδηλώνει τον κύριο χαρακτήρα της παρέμβασης, δηλαδή τη δημιουργία συνθηκών θερμικής άνεσης κατά τη θερμή περίοδο. Το οριζόντιο στοιχείο του στεγάστρου αποτελείται από περσίδες στις οποίες στηρίζονται αναρριχώμενα φυτά. Στην πέργκολα τοποθετήθηκαν καθιστικά, με θέα στο κέντρο της πλατείας όπου θα λειτουργεί συστοιχία πιδάκων, μετακινούμενου ύψους.

plateia xrimatistiriou-kentriki

Δύο σειρές ανεμιστήρες, από τρεις σε κάθε πλευρά, παράλληλοι με το έδαφος έχουν τοποθετηθεί και λειτουργούσαν κατά μήκος του πεζόδρομου, ξαφνιάζοντας τους περαστικούς, ενώ άλλοι δύο, κάθετοι στο δρόμο, είχαν τεθεί σε λειτουργία στις προσόψεις των κτιρίων αριστερά και δεξιά της στοάς Μαλακοπής.

plateia xrimatistiriou-1

plateia xrimatistiriou-epi tis odou syggrou

plateia xrimatistiriou-2

Οι πρώτες γνώμες για τη νέα όψη της πλατείας διίστανται. Κάποιοι θεώρησαν την τοποθέτηση των ανεμιστήρων πρωτότυπη και «φευγάτη» ως ιδέα, ενώ άλλοι βρήκαν το θέαμα άσχημο και ανούσιο.

Επίσης, δε βρίσκει όλους τους αρχιτέκτονες σύμφωνη η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για τεχνητό δροσισμό των περαστικών τις ζεστές μέρες του χρόνου. «Η περιβαλλοντική αντιμετώπιση των θεμάτων δροσισμού στο κέντρο της πόλης που ‘βράζει’ τους καλοκαιρινούς μήνες δεν είναι αποτελεσματική με μηχανικά μέσα. Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι οποιεσδήποτε τεχνητές λύσεις δροσισμού, δημιουργούν διαχρονικά περισσότερα προβλήματα από εκείνα που λύνουν, στη συγκεκριμένη περίπτωση η σκόνη του δρόμου, που θα ‘λούζει’ όσους θα περνούν μπροστά από τον ανεμιστήρα. Ο μόνος τρόπος πραγματικού δροσισμού που λειτουργεί σε τέτοιες περιπτώσεις ήταν και παραμένουν οι δεντροφυτεύσεις», αναφέρει ο Αντρέας Γ., αρχιτέκτων μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

i plateia emporiouΈνας μεγάλος ανεμιστήρας έχει τοποθετηθεί και στην πλατεία Εμπορίου, στην τομή των δύο μεταλλικών αψίδων που ορίζουν πλέον το νέο αρχιτεκτονικό τοπίο της πλατείας, ενώ το σύνολο θα περιβάλλεται κυκλικά επίσης με νεροκουρτίνες.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης και ο σύμβουλος οργάνωσης και παρακολούθησης ενεργειακών προγραμμάτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, Σπύρος Κάνουρας.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση, ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα μοιράσει φυτά στους παρευρισκόμενους και η ομάδα ερασιτεχνών φωτογράφων f14-κοινόν φωτογράφων θα παρουσιάσει έκθεση φωτογραφίας με εικόνες κτιρίων της περιοχής.

Πηγές: http://parallaximag.gr/thessaloniki/maties-ston-poli/mechri-avrio-ola-tha-ine-sti-thesi-tous και http://press724.gr/ανεμιστήρες-και-νεροκουρτίνες-στις-α/