Αναφορές στα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τη Θεσσαλονίκη έκανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή εγκαινίων της 81ης ΔΕΘ, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.
Η ομιλία του πρωθυπουργού για τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε από τον ΟΛΘ, ένα ζήτημα που, όπως είπε, απασχολεί το σύνολο του εμπορικού κόσμου και των παραγωγικών φορέων. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας, εντός του έτους υποβάλλονται οι δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές, όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα. «Ήδη πέντε διεθνή επενδυτικά σχήματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και επιδίωξη μας είναι να υλοποιηθεί το σχέδιο για ιδιωτικές επενδύσεις στο λιμάνι ύψους 180 εκατομμυρίων την πενταετία 2017-2021, καθώς και σειρά δημοσίων επενδύσεων δεκάδων εκατομμυρίων κυρίως σε έργα σύνδεσης του λιμανιού με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι η πρώτη προβλήτα θα αποδοθεί στο λαό της πόλης ώστε να συνεχίσει να αποτελεί δημόσιο χώρο πολιτισμού, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα του δημάρχου Θεσσαλονίκης (σσ: δεν έχει διευκρινιστεί, πάντως, ακόμα ένα η “απόδοση στην πόλη” θα γίνει μα παραχώρηση της πρώτης προβλήτας στον δήμο Θεσσαλονίκης, όπως πιέσει ο κ. Μπουτάρης, ή με κάποιον άλλο τρόπο).
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την επένδυση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή επένδυση στη Βόρεια Ελλάδα «με στόχο τη μετατροπή του από μικρό περιφερειακό λιμένα, σε σημαντικό Λιμένα – Πύλη για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Για το μετρό Θεσσαλονίκης είπε πως αποτελεί μια «σημαντική παρέμβαση που θα αλλάξει το πρόσωπο της πόλης», ένα έργο που, όπως είπε, «η ανεπάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, μετέτρεψε μέχρι και σε ανέκδοτο».
«Το έργο όμως κόντρα σε όλες τις προβλέψεις ξαναπήρε μπροστά. Και θα ολοκληρωθεί ως το 2020. Ένα έργο ύψους 1,5 δις που θα εξυπηρετεί πάνω από 250.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση», υπογράμμισε.
Για τα υπόλοιπα έργα ανέφερε:
«- Ανακατασκευάζεται το αεροδρόμιο «Μακεδονία», αποκτώντας ενισχυμένη επιβατική και διαμετακομιστική δυνατότητα
– Για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία υποβάθμισης και αδιαφορίας αξιοποιούμε τηνΑλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας για την υποστήριξη ερευνητών και νεοφυών, καινοτόμων επιχειρήσεων
– Επιδιώκουμε την αναβάθμιση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αλλά και της ίδιας της πόλης. Σε αυτό το πλαίσιο έχω την χαρά και την τιμή να ανακοινώσω σήμερα ότι για το έτος 2017 τιμώμενη χώρα εκ μέρους της Διεθνούς Έκθεσης θα είναι η Κίνα. Ένας στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας που έχει κεντρικό ρόλο στην μεγάλη μας προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση.
– Προχωράμε στη δημιουργία παραρτήματος του Πρωθυπουργικού Γραφείου στην Θεσσαλονίκη ώστε να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη πόλη-κέντρο για το σύνολο των Βαλκανίων.
– Λύνουμε την εκκρεμότητα δεκαετιών που αφορά την παραχώρηση του οικόπεδου του Νοσοκομείου Αγίου Παύλου από το ΙΚΑ στο ΕΣΥ»
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ακόμη πως οι προσπάθειες της κυβέρνησης για αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζονται και ανέφερε τα εξής έργα:
«- Στο τέλος του 2018, θα έχει ολοκληρωθεί μετά από 20 και πλέον χρόνια, ο σιδηροδρομικός ΠΑΘΕ, γραμμή υψηλής ταχύτητας, πλήρως ηλεκτροκινούμενη, από Πάτρα έως Ευζώνους, με πλήρως διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ένα έργο που ξεκίνησε το 1997 και έπειτα αφέθηκε στη μοίρα του. Έτσι το ταξίδι Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα διαρκεί μόλις τρεις ώρες και ένα τέταρτο από πεντέμιση σήμερα.
– Κατασκευάζεται το ελληνικό τμήμα του Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ. Ο TAP, που θα ανοίξει τον ζωτικής σημασίας Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου συνολικού μήκους 3.500 χλμ., αποτελεί ένα εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας με μεγάλη οικονομική και γεωστρατηγική σημασία. Ο προϋπολογισμός είναι 2 δις ευρώ, η δε απασχόληση από την υλοποίηση του έργου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις εργασίας.
– Η Αλεξανδρούπολη μετασχηματίζεται σε εμπορικό, διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων:
Με την αναβάθμιση του λιμανιού
Την σιδηροδρομική σύνδεση Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.
Την δημιουργία του αγωγού IGB που θα λειτουργήσει ως «γέφυρα» για την μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.
Αλλά και την κατασκευή του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG).
– Επίσης εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 ξεκινάει η κατασκευή υποδομών διανομής φυσικού αερίου σε έξι πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης».
Πηγή: http://voria.gr/article/ti-ipe-o-tsipras-gia-ti-thessaloniki-sta-egkenia-tis-81is-deth