Αποστάσεις από την απόφαση των σχολείων και του δήμου Ωραιοκάστρου σχετικά με τη μη ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία κρατούν πολλοί δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενη κλιμάκωση διαμαρτυριών από γονείς και εκπαιδευτικούς των περιοχών τους. Την ίδια ώρα ζητούν επειγόντως από την κυβέρνηση να τους ενημερώσει για το σχεδιασμό της αναφορικά με την προενταξιακή εκπαίδευση των προσφύγων.
Οι αιρετοί καταγγέλλουν ότι, ενώ το θέμα παίρνει διαστάσεις, η κυβέρνηση συνεχίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά της τόσο για τον τρόπο με τον οποίο θα ενταχθούν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία όσο και για το αν έχουν επιλεγεί σχολικές μονάδες πλησίον των κέντρων φιλοξενίας. Οι δήμαρχοι τονίζουν την ανάγκη να ανοίξει άμεσα διάλογος με την αυτοδιοίκηση, ενώ στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), όπου συζητήθηκε το ζήτημα της ανακατανομής των κέντρων, ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι δυνατή η ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς στα περισσότερα σχολικά κτίρια λειτουργούν ολοήμερα τμήματα και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ).
Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, επισήμανε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια τακτική που είχε ακολουθήσει και στο ζήτημα των κέντρων φιλοξενίας, αφήνοντας τους δήμους στο σκοτάδι. «Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση ούτε από το υπουργείο Παιδείας ούτε από το Μεταναστευτικής Πολιτικής περί του σχεδίου ένταξης παιδιών των προσφύγων στα σχολεία», ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου. Επισήμανε ότι οι δήμαρχοι πρέπει να γνωρίζουν τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση, πώς θα εφαρμόσει το σχέδιό της, σε ποια σχολεία και με ποιο προσωπικό.
Θέλουμε εγγυήσεις και δημόσιο διάλογο
Ενοχλημένος για την έλλειψη ενημέρωσης εμφανίζεται και ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει καμία εγκύκλιο για το πώς θα γίνει η ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία. «Θεωρώ ότι ήδη ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης θα έπρεπε να ενημερώσει την ΚΕΔΕ, ώστε οι δήμοι να χειριστούν το θέμα και τις αντιδράσεις των πολιτών», τόνισε και πρόσθεσε ότι, ενώ υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις, δεν υπάρχει απάντηση για το ποιος θα καλύψει τη δαπάνη του εγχειρήματος. Ο κ. Καραγιάννης επισημαίνει την ανάγκη να γίνει δημόσιος διάλογος για το θέμα και η κυβέρνηση να δώσει εγγυήσεις στους δημάρχους και τους γονείς των ελληνόπουλων ότι θα διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. «Αυτή τη στιγμή πολλά παιδιά Ελλήνων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της φυματίωσης, γιατί δεν διατίθεται, και την ίδια ώρα πρέπει να συστεγαστούν με τα προσφυγόπουλα, που δεν έχουν κάνει ούτε τα στοιχειώδη εμβόλια», υπογράμμισε ο δήμαρχος Λαγκαδά, σημειώνοντας ότι θα θέσει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.
Η σιγή ιχθύος που τηρεί η κυβέρνηση για το θέμα προκαλεί την αντίδραση και του δημάρχου Δέλτα Μίμη Φωτόπουλου, στο δήμο του οποίου λειτουργούν τα περισσότερα κέντρα φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη. «Δεν μας έχει ενημερώσει κανείς για τίποτα. Καλά θα κάνει όμως η κυβέρνηση να μας πει τι θέλει να κάνει και επιτέλους να μοιράσει το βάρος του προβλήματος και σε άλλες περιοχές», σχολίασε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε πάντως ότι οι ενστάσεις της αυτοδιοίκησης αφορούν κυρίως τη δημόσια υγεία, τονίζοντας ότι, αφού υπάρχει σχεδιασμός για την ένταξη προσφυγόπουλων στα σχολεία, πρέπει πάση θυσία να εμβολιαστούν. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι η Τ.Α. θα ζητήσει μετά τη ΔΕΘ να συνεδριάσει η ΠΕΔΚΜ, ώστε οι δήμαρχοι να αποφασίσουν τι θα κάνουν.
Σία Αναγνωστοπούλου: «Μη δημιουργείται η εικόνα ότι τα προσφυγόπουλα είναι παιδιά που κουβαλάνε αρρώστιες»
Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, μίλησε την Τετάρτη στο ΒΗΜΑ FM για το θέμα που προέκυψε σε σχολείο στο Ωραιόκαστρο: «Έτσι και αλλιώς έχει διαβεβαιώσει, ότι οι εμβολιασμοί γίνονται, όπως και σε όλα τα παιδιά άλλωστε, εμβολιασμοί θα γίνουν. Μη δημιουργείται η εικόνα ότι τα προσφυγόπουλα είναι παιδιά τα οποία κουβαλάνε αρρώστιες. Εγώ δεν είμαι από αυτούς που καταδικάζω εύκολα ομάδες ανθρώπων ότι είναι ρατσιστές. Θέλω όμως να πω κάτι, εάν ο Δήμαρχος, ο ίδιος έδωσε ένα τέτοιο τόνο και εγώ αν ήμουν γονιός και είχα παιδί, σε μικρή ηλικία, θα ανησυχούσα. Όλα τα παιδιά ελέγχονται και αυτά τα παιδιά θα ελεγχθούν και για τη δικιά τους υγεία. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, να δημιουργηθεί τρομοκράτηση ότι αυτά τα παιδιά, μπορεί να είναι φορείς ασθενειών».
Πηγές: http://www.makthes.gr/news/GR/reportage_S/reportage_C/Hamilonoyn_toys_tonoys_oi_dimarhoi__gia_na_min_klimakothoyn_oi_antidraseis και http://www.tovima.gr/vimafm/interviews/article/?aid=828659