Ο Αλέξανδρος Γκαντώνας, είναι μόλις 20 χρονών, φοιτητής στο τμήμα Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Άρη Τεμεκενίδη, “Καλαμαριά Πρώτη Ξανά”. Η υποψηφιότητα του και η ενασχόληση του με τον δήμο που ζει και μεγάλωσε, αποδεικνύει ότι οι νέοι έχουν λόγο στα κοινά και με φρέσκες ιδέες μπορούν να συμβάλουν σ’ αυτά.

– Τι είναι αυτό που ωθεί ένα νέο άνθρωπο μόλις στα 20, να πάρει μέρος στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος; Τι αντιδράσεις εισέπραξες από τους συνομηλίκους σου;

Όταν βλέπεις την περιοχή σου, όπου μεγάλωσες να έχει περιέλθει σε μια στασιμότητα δεν μπορείς να παραμένεις αμέτοχος. Έτσι, σε συνδυασμό με την πρόταση του Άρη Τεμεκενίδη αποφάσισα να φέρω τις προτάσεις ενός 20χρονου, χωρίς πολλές εμπειρίες αλλά με πολλή όρεξη, στο πρόγραμμα της ομάδας μας. Τώρα όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, στην αρχή οι πολύ στενοί μου φίλοι το αντιμετώπισαν με δυσπιστία και άκουγα συνέχεια “Αλέξανδρε, μήπως δεν είσαι έτοιμος ακόμα;”. Όμως όσο περνάει ο καιρός και βλέπουν πόσο μου αρέσει αυτό που κάνω, έχουν σταθεί δίπλα μου, τόσο που καμιά φορά πιστεύω ότι αυτοί κατεβαίνουν και όχι εγώ.

– Η παράταξη του Άρη Τεμεκενίδη, “Καλαμαριά Πρώτη Ξανά”, αποτελείται από νέους ανθρώπους. Αυτό τι σημαίνει για την Καλαμαριά;

Έχω την τύχη να είμαι σε μια παράταξη ίσως με έναν από τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας που έχει κατατεθεί ποτέ. Πιστεύω ότι πέρα από το ότι αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί και αυτό οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό στον Άρη και το πόσο μας έχει εμπνεύσει ότι όντως μπορούμε να αλλάξουμε την Καλαμαριά, είναι όμως και μια ευκαιρία να αποδείξουν οι νέοι άνθρωποι πως σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους και πιο έμπειρους μπορούν να καταφέρουν πολλά.

– Η Καλαμαριά είναι ένας δήμος με ιστορία, πλούσια κληρονομιά και κομβικά σημεία, όπως αυτό του παραλιακού μετώπου, αλλά και το στρατόπεδο Κόδρα. Ωστόσο είναι αναξιοποίητα και “ρημάζουν”. Η ανάπτυξη του τουρισμού είναι στα σχέδιά σας, πως όμως θα επιτευχθεί για να ευνοήσει την περιοχή και τους πολίτες της Καλαμαριάς;

Πολύ ωραία ερώτηση. Το ότι αυτά τα κτίρια ρημάζουν και είναι αναξιοποίητα δεν χρειάζεται να το πω εγώ, μπορεί κάποιος να κάνει μία απλή βόλτα και να το παρατηρήσει. Εμείς σαν παράταξη έχουμε θίξει την ανάγκη της τουριστικής ανάπτυξης και εξωστρέφειας της Καλαμαριάς, αρχικά με την δημιουργία ενός γραφείου τουριστικής ανάπτυξης, το οποίο θα βάλει την περιοχή μας στους τουριστικούς χάρτες. Επίσης είναι απαραίτητο στο Κόδρα, το οποίο εδώ και 1,5 περίπου χρόνο μας ανήκει σχεδόν σε όλη του την έκταση να γίνουν τα αυτονόητα, δηλαδή να καθαριστεί, να απομακρυνθούν πάσης φύσις καταπατατητές και εννοείται να απομακρυνθούν τα σκύλια και να μεταφερθούν σε κατάλληλες δομές προστασίας. Από εκεί και μετά μπορούμε να μιλήσουμε για το πως θα δώσουμε ζωντάνια, επαναβίωση festival, αξιοποίηση του Ποντιακού στοιχείου και “εκμετάλλευση” των πολιτιστικών μας συλλόγων. Για το παραλιακό μέτωπο, ξεκινώντας από το Παλατάκι, το οποίο ναι μεν δεν μας ανήκει, αλλά δεν μπορεί ο Δήμος να μην έχει άποψη. Υποστηρίζουμε την πρόταση του ΥΜΑΘ για την δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου και επιπλέον πιστεύουμε πως μπορεί να γίνει το κέντρο του Απόδημου Ελληνισμού με την δημιουργία ενός μουσείου. Συνεχίζοντας στο δρόμο της Αρετσούς, ανάπλαση της περιοχής, δημιουργία υποδομών για ΑμΕΑ και για οικογένειες με καρότσια. Τέλος Μαρίνα, η μοναδική Μαρίνα της πόλης μας και να παρακμάζει με αυτόν τον τρόπο. Συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο ανήκει, για την δημιουργία όρων της αξιοποίησης της. Γιατί μην ξεχνάμε ότι σε όλα αυτά που εμείς προτείνουμε, κομβικό ρόλο παίζει η ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών, η δημιουργία πράσινων πνευμόνων μέσα στην πόλη και ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών, διότι Καλαμαριά δεν είναι μόνο η παραλία και το κέντρο της.

– Η κατασκευή του μετρό, αποτελεί αγκάθι για τους Καλαμαριώτες τα τελευταία χρόνια, μιας και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την τοπική αγορά. Πώς θα μπορούσε να επανέλθει η τάξη, για μια υγιή οικονομία;

Δυστυχώς, και εμείς υπήρξαμε “θύματα” της λαμαρίνας, γεγονός που οδήγησε αρκετά μαγαζιά, ειδικά στην οδό Πόντου στο “λουκέτο”. Εδώ, χρειαζόμαστε μία μελέτη άμεσα για την δημιουργία κατάλληλων υποδομών σε συνεργασία με την “Αττικό Μετρό Α.Ε.”(Παρκινγκ, Πεζοδρομήσεις, Ασανσέρ) και εδώ σημαντική είναι και η τουριστική ανάπτυξη της Καλαμαριάς, προκειμένου να γίνει πόλος έλξης και η εύκολη και γρήγορη συγκοινωνία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

– Τι να περιμένουμε από ένα νέο παιδί όπως εσύ, μετά την πιθανή εκλογή σου; Ποιοι είναι οι στόχοι σου;

Μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο σε περίπτωση εκλογής μου, θέλω να φέρω μία ματιά πιο φρέσκια, μακριά ίσως από πολιτικά παιχνίδια και μικροκομματικές διαφορές. Σαν πρωταρχικό στόχο έχω να φέρουμε ξανά τους νέους στο προσκήνιο όπως πριν 15 χρόνια. Αυτά που εγώ σαν μαθητής δεν είχα την ευκαιρία να χαρώ. Να τους κάνουμε να νοιαστούν για τα προβλήματα της Καλαμαριάς, να δουν ότι έχουν φωνή και πως υπάρχει αποτελεσματικότητα στα προβλήματα τους. Επίσης, θέλω να δω ξανά την Καλαμαριά να αναπτύσσεται, να αλλάξει προσανατολισμό και κατεύθυνση, να ασχοληθεί και να επιλύσει από τα πιο μικρά της καθημερινότητας (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, πάρκα), μέχρι τα πιο μεγάλα (Κόδρα, Παλατάκι, Πρώην Νοσοκομείο “Παναγία”).

 

 

 

 

Πηγή: https://www.dailythess.gr/ypopsifios-dimotikos-symvoylos-stin-kalamaria-eton-20/